Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa
Jemeniin saapuu yhä siirtolaisia Afrikan sarvesta. Kuvassa 17-vuotias siirtolainen esitteli Etiopiassa vuonna 2016, miten ihmiskauppiaat sitoivat siirtolaisten kädet Jemenissä. (Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) ovat huolissaan Jemeniin saapuvien siirtolaisten, turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kohtelusta. Järjestöjen tällä viikolla julkaisemien erillisten raporttien mukaan siirtolaisia on pidätetty mielivaltaisesti, pahoinpidelty, raiskattu ja palautettu väkivalloin merelle.

Jemenissä on sisällissodan vuoksi maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti yhä siirtolaisia Afrikan sarvesta Adeninlahden yli. UNHCR kertoo tavanneensa helmikuun jälkeen noin sata vasta saapunutta siirtolaista, jotka ovat joutuneet pidätetyiksi Jemeniin saavuttuaan. 

Heitä on muun muassa hakattu, raiskattu, pakotettu todistamaan teloituksia, jätetty ilman ruokaa ja pakotettu olemaan alasti. Heitä on myös kiristetty, ja salakuljettajat ovat vaatineet heistä lunnaita. Osa on karkotettu pakottamalla heidät takaisin veneisiin. Tammikuussa yli 50 somalialaista hukkui tämän seurauksena, UNHCR kertoo.

”Jätin maani etsiäkseni vapautta, mutta kun tulin Jemeniin, minut pidätettiin ja vapaus vietiin minulta”, kertoi yksi siirtolaisista UNHCR:lle.

Samantyyppisiä kertomuksia on kuullut myös HRW, joka on haastatellut Adenissa sijaitsevassa pidätyskeskuksessa olleita siirtolaisia. Keskuksessa on ollut satoja etiopialaisia, eritrealaisia ja somalialaisia. 

Entiset pidätetyt kertoivat, että heitä on muun muassa hakattu terästangoilla ja -kepeillä, ruoskittu, uhkailtu, potkittu ja hakattu. Ainakin kaksi oli ammuttu. Heihin on kohdistettu myös seksuaalista väkivaltaa. 

”Jemenin kriisi ei oikeuta tätä julmuutta ja brutaaliutta. Jemenin hallituksuta täen pitää lopettaa se ja asettaa syylliset vastuuseen”, sanoo HRW:n pakolaisoikeuksien johtaja Bill Frelick, pakolaisoikeuksien johtaja HRW:ssä tiedotteessa.

Jemenin mutkikkaan tilanteen takia vastuullisia on vaikea löytää. UNHCR:n mukaan osaa keskuksista kontrolloivat valtiolliset ja osaa ei-valtiolliset toimijat. Myös salakuljettajat kohdistavat väkivaltaa siirtolaisiin.

HRW:n raportissa käsiteltyä keskusta on ylläpitänyt Jemenin hallinto. Sisäministeriö kertoo jo siirtäneensä keskuksen komentajan pois tehtävistään. Siirtolaisten siirtämisessä on kuitenkin mukana myös Arabiemiirikuntien toimijoita. Maa on mukana Jemenin kapinallisia vastaan taistelemassa Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa.

Myös Jemenin huthikapinalliset ovat ottaneet siirtolaisia kiinni ja pitäneet heitä kurjissa oloissa, järjestö kertoo.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuushallinto Jemen

Lue myös

Kirgisian lippu ja ratsastajapatsas

Kirgisiasta tuli ensimmäinen kansalaisuudettomuuden poistanut maa – YK:n pakolaisjärjestö palkitsi yli 10 000:ta ihmistä auttaneen lakimiehen

Keski-Aasiaan syntyi Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena satojen tuhansien ihmisten ryhmä, jolla ei ollut minkään maan kansalaisuutta. Heinäkuussa Kirgisiasta tuli ensimmäinen ongelman ratkaissut maa, osittain lakimies Azizbek Ashurovin ansiosta.
Johannesburgin pilvenpiirtäjiä

Poliitikkojen vihamieliset lausunnot lietsovat ulkomaalaisvastaisia hyökkäyksiä Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa on viime aikoina hyökkäilty ulkomaalaisten omistamia yrityksiä vastaan. Tutkijoiden mukaan huomattava osa väestöstä syyttää ulkomaalaisia maan sosiaalisista ja taloudellisista ongelmista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Istuvia ja seisovia mielenosoittajia Zimbabwessa

Zimbabwe syyttää talouskriisistään pakotteita, mutta todellinen syy on korruptio, sanovat asiantuntijat

Vain Venezuelassa on pahempi inflaatio kuin Zimbabwessa. Maan viranomaiset syyttävä taloustilanteesta kansainvälisiä talouspakotteita. Monien asiantuntijoiden mukaan tärkein syy on kuitenkin kaikkialla rehottava korruptio ja huono hallinto.
Tyttöjä urheiluasuissa

Maailman yleisin ihmisoikeussopimus täyttää 30 vuotta – Järjestöt vaativat lisäponnisteluja lasten oikeuksien toteuttamiseksi

Lapsen oikeuksien sopimuksen olemassaolon aikana esimerkiksi alle 5-vuotiaiden kuolleisuus on vähentynyt 60 prosenttia. Samaan aikaan kehitys monilla alueilla on hidastunut, varoittavat lapsijärjestöt.
Myanmarin rohingya-naisia Cox's Bazarin pakolaisleirillä

Myös kansainvälinen rikostuomioistuin ryhtyy tutkimaan Myanmarin rohingyoihin kohdistuneita julmuuksia

Myanmar ei ole kansainvälisen rikostuomioistuimen jäsen, mutta tuomioistuin päätti tutkia niitä rikoksia, jotka ovat tapahtuneet Myanmarin ja Bangladeshin rajalla. Aiemmin tällä viikolla Gambia vei Myanmarin YK:n alaisen kansainvälisen tuomioistuimen eteen kansanmurhan vastaisen sopimuksen rikkomisesta.