Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa
Jemeniin saapuu yhä siirtolaisia Afrikan sarvesta. Kuvassa 17-vuotias siirtolainen esitteli Etiopiassa vuonna 2016, miten ihmiskauppiaat sitoivat siirtolaisten kädet Jemenissä. (Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) ovat huolissaan Jemeniin saapuvien siirtolaisten, turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kohtelusta. Järjestöjen tällä viikolla julkaisemien erillisten raporttien mukaan siirtolaisia on pidätetty mielivaltaisesti, pahoinpidelty, raiskattu ja palautettu väkivalloin merelle.

Jemenissä on sisällissodan vuoksi maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti yhä siirtolaisia Afrikan sarvesta Adeninlahden yli. UNHCR kertoo tavanneensa helmikuun jälkeen noin sata vasta saapunutta siirtolaista, jotka ovat joutuneet pidätetyiksi Jemeniin saavuttuaan. 

Heitä on muun muassa hakattu, raiskattu, pakotettu todistamaan teloituksia, jätetty ilman ruokaa ja pakotettu olemaan alasti. Heitä on myös kiristetty, ja salakuljettajat ovat vaatineet heistä lunnaita. Osa on karkotettu pakottamalla heidät takaisin veneisiin. Tammikuussa yli 50 somalialaista hukkui tämän seurauksena, UNHCR kertoo.

”Jätin maani etsiäkseni vapautta, mutta kun tulin Jemeniin, minut pidätettiin ja vapaus vietiin minulta”, kertoi yksi siirtolaisista UNHCR:lle.

Samantyyppisiä kertomuksia on kuullut myös HRW, joka on haastatellut Adenissa sijaitsevassa pidätyskeskuksessa olleita siirtolaisia. Keskuksessa on ollut satoja etiopialaisia, eritrealaisia ja somalialaisia. 

Entiset pidätetyt kertoivat, että heitä on muun muassa hakattu terästangoilla ja -kepeillä, ruoskittu, uhkailtu, potkittu ja hakattu. Ainakin kaksi oli ammuttu. Heihin on kohdistettu myös seksuaalista väkivaltaa. 

”Jemenin kriisi ei oikeuta tätä julmuutta ja brutaaliutta. Jemenin hallituksuta täen pitää lopettaa se ja asettaa syylliset vastuuseen”, sanoo HRW:n pakolaisoikeuksien johtaja Bill Frelick, pakolaisoikeuksien johtaja HRW:ssä tiedotteessa.

Jemenin mutkikkaan tilanteen takia vastuullisia on vaikea löytää. UNHCR:n mukaan osaa keskuksista kontrolloivat valtiolliset ja osaa ei-valtiolliset toimijat. Myös salakuljettajat kohdistavat väkivaltaa siirtolaisiin.

HRW:n raportissa käsiteltyä keskusta on ylläpitänyt Jemenin hallinto. Sisäministeriö kertoo jo siirtäneensä keskuksen komentajan pois tehtävistään. Siirtolaisten siirtämisessä on kuitenkin mukana myös Arabiemiirikuntien toimijoita. Maa on mukana Jemenin kapinallisia vastaan taistelemassa Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa.

Myös Jemenin huthikapinalliset ovat ottaneet siirtolaisia kiinni ja pitäneet heitä kurjissa oloissa, järjestö kertoo.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuushallinto Jemen

Lue myös

Seinämaalaus, jossa ihmisten kuvia.

Uudet pakolaistilastot: Pakenemaan joutuneiden määrä on melkein kaksinkertaistunut vuosikymmenessä

Maailmassa oli viime vuonna ennätykselliset 79,5 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Samaan aikaan pakolaisuus ilmiönä on pitkittynyt, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
Kaksi naista välissään pieni poika.

Koronaviruksen aiheuttama pelko kiristää pinnaa pakolaisleireillä Libanonissa – Äidit huolissaan mielenterveysongelmien kasvusta

Kun palestiinalaisäidit kirjoittivat karanteenikokemuksistaan sosiaalityöntekijöille, esille nousi huoli omasta mielenterveydestä. Libanonissa sijaitsevassa, neliökilometrin kokoisessa Ein El Hilwen pakolaisleirissä mielenterveysongelmat olivat yleisiä jo ennen koronaviruskriisiä. Yksi syy ovat äärimmäisen ahtaat asuinolot.
Joukko miehiä istumassa tuoleilla riveissä, osa kumartuneina.

Palautettujen siirtolaisten pelätään levittävän koronavirusta Keski-Amerikassa – Yhdysvallat ja Meksiko ovat karkottaneet siirtolaisia ilman testejä

Maailman pahin korona-alue, Yhdysvallat, ja siirtolaisten läpikulkumaa Meksiko ovat alkuvuodesta passittaneet tuhansia keskiamerikkalaisia kotiin testaamatta näitä. Esimerkiksi Guatemalassa jopa puolet tartunnoista on Yhdysvalloista karkotetuilla.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.