Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa
Jemeniin saapuu yhä siirtolaisia Afrikan sarvesta. Kuvassa 17-vuotias siirtolainen esitteli Etiopiassa vuonna 2016, miten ihmiskauppiaat sitoivat siirtolaisten kädet Jemenissä. (Kuva: Mulugeta Ayene / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) ovat huolissaan Jemeniin saapuvien siirtolaisten, turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kohtelusta. Järjestöjen tällä viikolla julkaisemien erillisten raporttien mukaan siirtolaisia on pidätetty mielivaltaisesti, pahoinpidelty, raiskattu ja palautettu väkivalloin merelle.

Jemenissä on sisällissodan vuoksi maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti yhä siirtolaisia Afrikan sarvesta Adeninlahden yli. UNHCR kertoo tavanneensa helmikuun jälkeen noin sata vasta saapunutta siirtolaista, jotka ovat joutuneet pidätetyiksi Jemeniin saavuttuaan. 

Heitä on muun muassa hakattu, raiskattu, pakotettu todistamaan teloituksia, jätetty ilman ruokaa ja pakotettu olemaan alasti. Heitä on myös kiristetty, ja salakuljettajat ovat vaatineet heistä lunnaita. Osa on karkotettu pakottamalla heidät takaisin veneisiin. Tammikuussa yli 50 somalialaista hukkui tämän seurauksena, UNHCR kertoo.

”Jätin maani etsiäkseni vapautta, mutta kun tulin Jemeniin, minut pidätettiin ja vapaus vietiin minulta”, kertoi yksi siirtolaisista UNHCR:lle.

Samantyyppisiä kertomuksia on kuullut myös HRW, joka on haastatellut Adenissa sijaitsevassa pidätyskeskuksessa olleita siirtolaisia. Keskuksessa on ollut satoja etiopialaisia, eritrealaisia ja somalialaisia. 

Entiset pidätetyt kertoivat, että heitä on muun muassa hakattu terästangoilla ja -kepeillä, ruoskittu, uhkailtu, potkittu ja hakattu. Ainakin kaksi oli ammuttu. Heihin on kohdistettu myös seksuaalista väkivaltaa. 

”Jemenin kriisi ei oikeuta tätä julmuutta ja brutaaliutta. Jemenin hallituksuta täen pitää lopettaa se ja asettaa syylliset vastuuseen”, sanoo HRW:n pakolaisoikeuksien johtaja Bill Frelick, pakolaisoikeuksien johtaja HRW:ssä tiedotteessa.

Jemenin mutkikkaan tilanteen takia vastuullisia on vaikea löytää. UNHCR:n mukaan osaa keskuksista kontrolloivat valtiolliset ja osaa ei-valtiolliset toimijat. Myös salakuljettajat kohdistavat väkivaltaa siirtolaisiin.

HRW:n raportissa käsiteltyä keskusta on ylläpitänyt Jemenin hallinto. Sisäministeriö kertoo jo siirtäneensä keskuksen komentajan pois tehtävistään. Siirtolaisten siirtämisessä on kuitenkin mukana myös Arabiemiirikuntien toimijoita. Maa on mukana Jemenin kapinallisia vastaan taistelemassa Saudi-Arabian johtamassa liittoumassa.

Myös Jemenin huthikapinalliset ovat ottaneet siirtolaisia kiinni ja pitäneet heitä kurjissa oloissa, järjestö kertoo.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuushallinto Jemen

Lue myös

Mies pyöräilee pakolaisasutusalueen keskellä

Paikallisten ja pakolaisten välit kiristyvät Ugandassa – Kiistoja ratkotaan asukaskokouksissa

Uganda on ottanut vastaan toista miljoonaa pakolaista. Vaikka rinnakkaiselo paikallisten kanssa sujuu pääosin hyvin, viime aikoina on kiistelty muun muassa kansainvälisten järjestöjen jakamasta tuesta, kirjoittaa eteläsudanilaisia pakolaisia haastatellut Suomen Pakolaisavun tiedottaja Mira Luoma.
Yleiskuva kaupungista

Raportti: Kamerunin pakolaiskriisi on maailman unohdetuin – ”Katkeruus lisääntyy päivittäin ja alue lähestyy täysimittaista sotaa”

Norjan pakolaisneuvosto on julkaissut listan maailman unohdetuimmista pakolaiskriiseistä. ”Joka päivä miljoonia pakolaisia lyödään laimin, koska heitä koskettaa väärä kriisi”, kritisoi järjestön pääsihteeri Jan Egeland.
Ihmisiä kävelemässä lentokoneeseen

Raportti: Maailmassa ennätysmäärä maan sisäisiä pakolaisia – "Saavat surkean vähän huomiota"

Viime vuonna 41 miljoonaa ihmistä oli paossa kotimaansa sisällä, mikä on enemmän kuin koskaan ennen. Taustalla vaikuttavat luonnonkatastrofit, mutta myös katastrofeja kohtaavien maiden infrastruktuurien hauraus, toteaa Displacement Monitoring Centerin ja Norjan pakolaisneuvoston raportti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.