Etelä-Afrikassa puoli miljoonaa vammaista jää koulutuksen ulkopuolelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Afrikassa puoli miljoonaa vammaista jää koulutuksen ulkopuolelle

Etelä-Afrikassa moni vammainen jää kokonaan koulujärjestelmän ulkopuolelle, mutta lapset kohtaavat niin fyysistä kuin asenteellista syrjintää myös kouluun päästyään.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tuoreen raportin mukaan noin puoli miljoonaa vammaista lasta jää koulutuksen ulkopuolelle.

Lapset kohtaavat syrjintää jo sisäänottovaiheessa. Moni jää kokonaan koulujärjestelmän ulkopuolelle, mutta myös koulujen sisällä lapset kohtaavat niin fyysistä kuin asenteellista syrjintää.

Vammaisten tarpeet huomioon ottavia puitteita, kuten esteetöntä liikkumista tai apuvälineitä ei useinkaan ole turvattu ja lapset joutuvat itse maksamaan mahdolliset avustajansa. Vammaiset lapset ovat tutkimuksen mukaan kohdanneet kouluissa jopa väkivaltaa ja hyväksikayttöä.

Monet peruskoulut valitsevat Etelä-Afrikassa oppilaansa itsenäisesti, joten moni vammainen on saanut kielteisen päätöksen haettuaan kouluun. HRW:n mukaan päätökset ovat usein mielivaltaisia ja perusteettomia, eikä niitä valvota tarkasti.

Etelä-Afrikka on yksi ensimmäisistä valtioista, jotka allekirjoittivat YK:n vammaisten oikeuksia koskevan yleissopimuksen. Sopimuksen tarkoitus on taata vammaisille yhtäläiset sosiaaliset ja taloudelliset oikeudet. Oikeudet eivät kuitenkaan näytä toteutuvan käytännössä, kritisoi HRW.

Vuonna 2015 maa myös ilmoitti saavuttaneensa YK:n vuosituhattavoitteen, jossa peruskoulutus taataan kaikille. HRW:n tutkimuksen valossa väite vaikuttaa epäuskottavalta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia