Ensimmäinen avustuslastissa oleva viljalaiva lähti Ukrainasta – ”Tärkein yksittäinen asia, joka voidaan tehdä nälkäisten auttamiseksi” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ensimmäinen avustuslastissa oleva viljalaiva lähti Ukrainasta – ”Tärkein yksittäinen asia, joka voidaan tehdä nälkäisten auttamiseksi”

Južnen satamasta lähti 23 000 tonnia vehnää, jotka Maailman ruokaohjelma aikoo käyttää Afrikan sarven kriisimaissa.

Vehnäntähkiä pellossa.

Ensimmäinen avustuslastissa oleva lasti viljaa on saatu lähtemään Ukrainasta. Kuva: International Maritime Organization / CC BY 2.0.

Ensimmäinen laivalastillinen humanitaariseen apuun tarkoitettua viljaa on lähtenyt Ukrainasta kohti Djiboutia.

Lastina on 23 000 tonnia vehnää, jonka Maailman ruokaohjelma (WFP) aikoo toimittaa Afrikan sarveen. Alue kärsii vaikeasta ruokakriisistä pitkittyneen kuivuuden seurauksena.

Brave Commander -laiva lähti tiistaina Ukrainan Južnen satamasta, joka tunnetaan myös Pivdennyinä.

Avustuslasti on tärkeä, sillä Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut merkittävästi köyhien maiden ruokaturvaan. Viljaa ei ole saatu lähtemään satamista, ja ruuan hinta on noussut pilviin. Ennen sotaa esimerkiksi Somalian vehnästä 90 prosenttia tuli Ukrainasta.

”Mustanmeren satamien avaaminen on tärkein yksittäinen asia, jonka voimme tehdä maailman nälkäisten auttamiseksi. Vaaditaan enemmän kuin viljalaivat maailman nälän pysäyttämiseksi, mutta kun Ukrainan vilja on saatu takaisin globaaleille markkinoille, meillä on mahdollisuus pysäyttää globaalin ruokakriisin paheneminen”, sanoo WFP:n pääjohtaja David Beasley tiedotteessa

Tällä hetkellä noin 345 miljoonaa ihmistä yli 80 maassa kärsii akuutista ruokapulasta ja jopa 50 miljoonaa on suoranaisen nälänhädän riskissä. Ruokakriisin syitä ovat Ukrainan sodan lisäksi muut konfliktit, ilmastonmuutos ja koronapandemia. 

Viljakuljetukset mahdollistaa Venäjän, Ukrainan, Turkin ja YK:n heinäkuussa tekemä sopimus. Ensimmäinen lasti sopimuksen solmimisen jälkeen lähti Ukrainasta elokuun alussa.

Lisää uusi kommentti