El Niño kurittaa Keski-Amerikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

El Niño kurittaa Keski-Amerikkaa

Kaksi vuotta kestäneen kuivuuden vaikutukset pahenevat. Myös Afrikka kärsii El Niñosta.

Tänä vuonna kiihtynyt sääilmiö El Niño uhkaa ruuansaantia Keski-Amerikassa. Noin 2,3 miljoonaa ihmistä tulee tarvitsemaan apua ilmiön pahentaessa pitkittynyttä kuivuutta, varoittaa YK:n alainen Maailman ruokaohjelma (WFP).

El Niño on sääilmiö, joka syntyy Tyynenmeren pintaveden lämmetessä. Se aiheuttaa osaan maapalloa kuivuutta ja osaan sateita. Muutaman vuoden välein toistuva ilmiö on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen voimakas, ja sen uskotaan jatkuvan ensi vuoden alkuun asti.

Keski-Amerikan kuivuusalueella, joka ulottuu Guatemalasta Nicaraguaan, kuivuudesta on kärsitty jo kaksi vuotta. Vuoden alun ensimmäisen kasvukauden alussa 65 prosentilla kuivan alueen kotitalouksista ei ollut enää ruokavarastoja käytössään. El Niño vaikeuttaa tilannetta entisestään.

"Se on osunut pientuottajiin ja näiden perheisiin, jotka yrittävät toipua edellisvuoden kuivuudesta. Avun tarpeessa olevien ihmisten määrä voi nousta pian", WFP:n aluejohtaja Miguel Barreto varoittaa.

El Niño vaikuttaa ympäri maailmaa. YK:n lastenrahasto Unicef varoitti aiemmin tällä viikolla, että itäisessä ja eteläisessä Afrikassa ilmiö uhkaa 11:tä miljoonaa lasta nälän, tautien ja vesipulan muodossa.

Ilmiön vuoksi esimerkiksi Etiopia kärsii pahimmasta kuivuudesta 30 vuoteen ja 8,2 miljoonaa ihmistä maassa tarvitsee apua. Somaliassa yli kolme miljoonaa ihmistä tarvitsee apua ja esimerkiksi Tyynellämerellä puolestaan yli neljä miljoonaa ihmistä uhkaa jäädä ilman ruokaa tai juomavettä.

Maailman terveysjärjestö ilmoitti viime viikolla lisäävänsä toimenpiteitä taistellakseen El Niñon aiheuttamia sairauksia, kuolemia, aliravitsemuksia ja psykososiaalisia vaikutuksia vastaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia