Uutiset Israel ja Palestiina

Ei merkkejä Gazan saarron hellittämisestä

Jälleenrakennus ei voi alkaa ilman rajojen avaamista, sanovat avustusjärjestöt.
(Kuva: Oxfam International / cc 2.0)

Israelin ja Gazassa valtaa pitävän Hamas-järjestön välillä solmittu tulitauko on kestänyt nyt jo yli viikon, mutta merkkejä rajojen avautumisesta ei ole vielä ilmassa, sanovat paikan päällä olevat avustusjärjestöt.

Osapuolten solmima tulitaukosopimus ei ole julkinen, mutta yleisenä oletuksena on ollut, että Gazan lähes kymmenen vuotta kestänyt taloussaarto hellittäisi osana väkivaltaisuuksien päättymistä. Muun muassa lääkkeistä ja rakennustarvikkeista on huutava pula.

"Meillä oli toiveena, että rajanylityspaikoilla näkyisi välittömiä muutoksia. Tilanne on tällä hetkellä kriittinen etenkin lääkeiden osalta", brittiläisen Medical Aid for the Palestinians -järjestön ohjelmajohtaja Fikr Shaltoot kertoi IRIN-uutistoimistolle.

Israel on käytännössä hallinnut kokonaan kaistaleen tuontia, vientiä ja merialueiden käyttöä sen jälkeen, kun Hamas nousi kaistaleen hallitsijaksi vuonna 2007.

Gazassa pelätäänkin nyt, että saarron purkaminen osoittautuu samanlaiseksi tyhjäksi lupaukseksi kuin vuoden 2012 sodan jälkeen.

"Gazan asukkaiden on mahdotonta aloittaa uudelleenrakennus ja paraneminen, jos aluetta rampauttava saarto puretaan", sanoo Gazassa työskentelevä Pelastakaa Lasten David Hassell.

Viime viikolla julkaistun arvion mukaan kaistaleen infrastruktuurin jälleenrakennus tulee kestämään ainakin 20 vuotta ja maksamaan yli 4,5 miljardia euroa.

Ulkomaalaisia kansainvälisen oikeuden eteen?

Uutislähteiden mukaan palestiinalaisten ulkoministeri on Riad Malki lähetti viime viikolla YK:lle ja joukolle länsimaisia ulkoministeriöitä kirjeen, jossa hän vaatii kansainvälistä yhteisöä asettamaan syytteeseen ulkomaalaisia, jotka ovat palvelleet Israelin armeijassa ja sitä tukevissa tehtävissä.

Malikin mukaan Israelin armeija on syyllistynyt vuosikausien ajan sotarikoksiin Gazan kaistaleella ja ulkomaiden tulisi selvittää omien kansalaistensa vastuuta rikoksista.

Israelin järjestämässä Sar-El-vapaaehtoisohjelmassa työskentelee vuosittain tuhansia ulkomaalaisia aseettomissa tukitehtävissä. Ohjelmaan on osallistunut myös useita kymmeniä suomalaisia.

Vaatimus on lähinnä symbolinen, sillä vastaanottajavaltioiden ei juurikaan uskota reagoivan kirjeeseen.

ihmisoikeudetkehityssota ja rauha IsraelPalestiina Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Palestiinan lippu, jota pitkin kiipeää patsas.

Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu aikoo liittää jopa 30 prosenttia Länsirannasta Israeliin. Se olisi räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, mutta siitä huolimatta kansainvälisen yhteisön – myös Suomen – reaktio on ollut varsin varovainen, sanovat asiantuntijat.
Kuva kaupungista vuorelta otettuna.

Maailmanpolitiikka iskee vasten kasvoja Länsirannalla

”Kehitysyhteistyöllä tuetaan Palestiinaa, kun samalla kaupan ja muiden tukien kautta tuetaan Israelia”, kirjoittaa Sonja Hyötylä, joka vietti kolme kuukautta miehitetyllä Länsirannalla. Hän yllättyi siitä, kuinka ristiriitaisilta kansainvälisen yhteisön ja EU:n toimet palestiinalaisten arjessa näyttivät.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.