Egyptin hallitus ihmisoikeusjärjestöjen kimpussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin hallitus ihmisoikeusjärjestöjen kimpussa

Egyptin hallitus on aloittanut ennennäkemättömän hyökkäyksen järjestöjä vastaan, 14 kansainvälistä järjestöä sanoo kannanotossaan.

Egyptin viranomaiset ovat viime viikkoina kuulustelleet ihmisoikeusaktivisteja, kieltäneet heitä matkustamasta ulkomaille ja yrittäneet jäädyttää heidän varansa. Aktivisteja uhkaavat myös pitkät vankilatuomiot, sanoo 14 kansainvälistä järjestöä tuoreessa kannanotossaan. Niiden mukaan hallitus on aloittanut ennennäkemättömän hyökkäyksen järjestöjä vastaan.

"Egyptin kansalaisyhteiskuntaa kohdellaan kuin valtion vihollista, ei uudistusten ja edistyksen yhteistyökumppanina", sanoo Said Boumedouha, Amnesty Internationalin Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan ohjelman apulaisjohtaja.

Egyptin viranomaiset alkoivat viisi vuotta sitten, presidentti Hosni Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen, tutkia järjestöjen ulkomaista rahoitusta. Ulkomaisen rahoituksen vastaanottamisesta ilman lupaa on säädetty elinkautinen tuomio, joka merkitsee Egyptissä 25 vuoden vankeusrangaistusta.

Jo vuonna 2013 43 ulkomaisten järjestöjen työntekijää tuomittiin maksimissaan viiden vuoden vankeusrangaistuksiin laittomasta maassa toimimisesta ja ulkomaisen rahoituksen vastaanottamisesta. Viisi järjestöä on myös joutunut lopettamaan tomintansa. Järjestöt pelkäävät, että tuomioita on tiedossa lisää.

"Egyptin viranomaiset ovat siirtyneet eteenpäin pelottelusta ja toimivat nyt nopeasti käytännön tasolla vaientaakseen viimeiset kriittiset äänet maan ihmisoikeusyhteisössä", sanoo Human Rights Watchin Lähi-idän apulaisjohtaja Nadim Houry.

Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt viime vuosina muutenkin. Esimerkiksi viime vuonna 14 oppositioon yhdistettyä toimittajaa tuomittiin 25 vuoden vankeusrangaistuksiin. Hallituksen kriitikoita on pidätetty sattumanvaraisin perusteluin, kidutettu ja tuomittu pitkiin rangaistuksiin, kertoo Amnesty International vuosiraportissaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia