Uutiset

Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet

Egypti ja Etiopia kiistelevät Etiopian jättimäisestä patohankkeesta. Etiopia aikoo täyttää altaan, vaikka sopimusta veden jakamisesta ei ole saatu aikaan. Padon on tarkoitus tuottaa sähköä Etiopialle, mutta samalla se voi vähentää vesivarantoja Egyptissä.
patotyömaa
Etiopia on investoinut vesivoimaan enemmän kuin mikään muu Afrikan valtio. Mahtavanniminen Grand Ethiopian Renaissance Dam lietsoo kansallistunteita, jotka tekevät vaikeaksi sopia virtaamamääristä Egyptin kanssa. (Kuva: William Davison / IPS)

Vuonna 1979 Egyptin silloinen presidentti Anwar Sadat sanoi allekirjoitettuaan rauhansopimuksen Israelin kanssa, että vesi on ainoa asia, joka vielä voisi viedä Egyptin sotaan. Juuri nyt se on lähempänä kuin koskaan.

Egypti ja Etiopia ovat kiistelleet jo vuosikymmenen Etiopian jättiläismäisestä patohankkeesta, joka on nyt valmistumassa. Etiopia aikoo aloittaa padon vesialtaan täyttämisen, vaikka sopimusta veden jakamisesta Egyptin kanssa ei vielä ole viimeistelty.

Siniseen Niiliin rakennettu pato on suurimpia Afrikassa ja koko maailmassa. Sen vesiallas on 1800 neliökilometriä laaja ja vetoisuus 74 miljardia kuutiometriä. Padon päätarkoitus on tuottaa sähköä Etiopialle, jonka talouden ja väestön kasvu vaativat lisää energiaa. Sähköä saattaisi riittää vientiinkin.

Neuvotteleeko Etiopia tosissaan?

Etiopia näkee padon oleellisena maan kehitykselle. Egypti puolestaan pelkää, että Niilin virtaama pienenee huomattavasti. Niili muodostaa Egyptin vesivarannoista yli 90 prosenttia.

”Vaikuttaa siltä, että Etiopian tavoitteena on venyttää neuvotteluja samalla kun he jatkavat padon rakentamista ilman rajoituksia”, Nader Noureddin sanoo. Hän on vesiresursseihin erikoistunut professori Kairon yliopistossa.

Ajatuspaja Ecdepm:n tutkija Alfonso Medinilla kuitenkin uskoo, että Etiopia neuvottelee tosissaan. Etiopia tarvitsee sopimuksen, sillä se haluaa välttää kansainvälisen yhteisön paineen. Egypti puolestaan yrittää kasvattaa painetta vetoamalla YK:n turvallisuusneuvostoon.

Egyptin vaatimusten pohjalla on Egyptin ja Sudanin sopimus, joka on alun perin solmittu jo siirtomaa-ajalla ja päivitetty vuonna 1959. Sen mukaan Egyptille kuuluu Niilin vedestä 55 500 kuutiometriä ja Sudanille 18 500 kuutiometriä, eli yhteensä noin 90 prosenttia Niilin virtaamasta. Asetelma ei helpotu sillä, että Niilin yläjuoksun valtiot pitävät tätä jakosopimusta epäreiluna.

Niilin huikea potentiaali

”Egypti ei voi elää, jos Niilin vesi merkittävästi vähenee. Jo nyt egyptiläiset käyttävät vettä vuodessa vain vähän yli 500 kuutiometriä henkeä kohden”, Noureddin huomauttaa. YK määrittelee vesipulasta kärsiväksi maan, jossa vettä kuluu henkeä kohden kaksi kertaa enemmän.

Noureddinin mukaan pitäisi huomioida myös vaihtoehtoiset veden lähteet.

”Etiopialla on yhdeksän jokea, useita suuria järviä ja runsaat sateet. Sen vuosittaiset vesiresurssit ovat kaikkiaan 122 miljardia kuutiometriä, kun taas Egyptillä on vain 62 miljardia, joista 55,5 miljardia tulee Niilistä.”

Etiopian neuvottelutiimiin kuuluva Zerihun Abebe muistuttaa, että Etiopiassa yli 65 miljoonaa ihmistä on vailla sähköä.

”Joen potentiaali on huikea. Etiopia on pitkään tunnettu humanitaarisista kriiseistään ja nälänhädästä. Tämän täytyy muuttua ja meidän täytyy nostaa ihmiset lohduttomasta köyhyydestä.”

Politisoituminen ja kansallisylpeys kompastuskivinä

Etiopialaisille padon rakentaminen on kansallisen ylpeyden aihe. Suuri osa padon 4,5 miljardin euron kustannuksista on katettu maan kansalaisten ostamilla ”isänmaallisilla valtion obligaatioilla”.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan konfliktin politisoituminen ja sen lietsomat kansallistunteet molemmissa maissa ovat muodostuneet suurimmiksi esteiksi sopimusneuvotteluille.

Lisäksi Egyptin ja Etiopian vähäiset kauppasuhteet tekevät vaikeaksi löytää kompromisseja, sillä neuvotteluihin ei voida sisällyttää kompensaatiomekanismeja kaupan alueella.

Lisävaikeutena on vielä Etiopian vaalivuosi, joka jättää viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon voittaneelle presidentti Abiy Ahmedille hyvin vähän liikkumavaraa.

”Sopimuksen määräaika umpeutuu kolmen kuukauden kuluttua. Sen jälkeen voimme nähdä historian ensimmäisen vesisodan”, Noureddin varoittaa.

Vaikka mailla ei ole yhteistä rajaa, sotaa voidaan käydä välillisesti. Kenties yhteenotot Etiopian ja Sudanin rajalla eivät ole pelkkää yhteensattumaa.

energiapolitiikkasota ja rauhakonfliktijoet EgyptiEtiopia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla pensasaita.

Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö

Maailma.net aloittaa juttusarjan suomalaisista, jotka ovat päätyneet kansainvälisiin kehitys- ja ihmisoikeustehtäviin. Anna Autio on edistänyt Pohjois-Afrikan lehdistönvapautta, johtanut Maailmanpankin ihmisoikeusrahastoa ja tutkinut Kosovon ihmisoikeusloukkauksia. Hän on oppinut työssään realismia – mutta ei kyynisyyttä.
Sarvikuono kadulla ihmisten ympäröimänä.

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys

Nepal on onnistunut suojelemaan sarvikuonoja monilta uhilta, mutta uusi haaste ovat muun muassa tulvat ja kuivuus. Keväisin juomavettä on liian vähän, monsuuniaikana sarvikuonoja hukkuu jokiin. Lisäksi tulokaskasvit uhkaavat korvata niiden lempiruuan.
Muuri, jossa piirroksia.

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.

Tuoreimmat

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”