Uutiset

Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet

Egypti ja Etiopia kiistelevät Etiopian jättimäisestä patohankkeesta. Etiopia aikoo täyttää altaan, vaikka sopimusta veden jakamisesta ei ole saatu aikaan. Padon on tarkoitus tuottaa sähköä Etiopialle, mutta samalla se voi vähentää vesivarantoja Egyptissä.
patotyömaa
Etiopia on investoinut vesivoimaan enemmän kuin mikään muu Afrikan valtio. Mahtavanniminen Grand Ethiopian Renaissance Dam lietsoo kansallistunteita, jotka tekevät vaikeaksi sopia virtaamamääristä Egyptin kanssa. (Kuva: William Davison / IPS)

Vuonna 1979 Egyptin silloinen presidentti Anwar Sadat sanoi allekirjoitettuaan rauhansopimuksen Israelin kanssa, että vesi on ainoa asia, joka vielä voisi viedä Egyptin sotaan. Juuri nyt se on lähempänä kuin koskaan.

Egypti ja Etiopia ovat kiistelleet jo vuosikymmenen Etiopian jättiläismäisestä patohankkeesta, joka on nyt valmistumassa. Etiopia aikoo aloittaa padon vesialtaan täyttämisen, vaikka sopimusta veden jakamisesta Egyptin kanssa ei vielä ole viimeistelty.

Siniseen Niiliin rakennettu pato on suurimpia Afrikassa ja koko maailmassa. Sen vesiallas on 1800 neliökilometriä laaja ja vetoisuus 74 miljardia kuutiometriä. Padon päätarkoitus on tuottaa sähköä Etiopialle, jonka talouden ja väestön kasvu vaativat lisää energiaa. Sähköä saattaisi riittää vientiinkin.

Neuvotteleeko Etiopia tosissaan?

Etiopia näkee padon oleellisena maan kehitykselle. Egypti puolestaan pelkää, että Niilin virtaama pienenee huomattavasti. Niili muodostaa Egyptin vesivarannoista yli 90 prosenttia.

”Vaikuttaa siltä, että Etiopian tavoitteena on venyttää neuvotteluja samalla kun he jatkavat padon rakentamista ilman rajoituksia”, Nader Noureddin sanoo. Hän on vesiresursseihin erikoistunut professori Kairon yliopistossa.

Ajatuspaja Ecdepm:n tutkija Alfonso Medinilla kuitenkin uskoo, että Etiopia neuvottelee tosissaan. Etiopia tarvitsee sopimuksen, sillä se haluaa välttää kansainvälisen yhteisön paineen. Egypti puolestaan yrittää kasvattaa painetta vetoamalla YK:n turvallisuusneuvostoon.

Egyptin vaatimusten pohjalla on Egyptin ja Sudanin sopimus, joka on alun perin solmittu jo siirtomaa-ajalla ja päivitetty vuonna 1959. Sen mukaan Egyptille kuuluu Niilin vedestä 55 500 kuutiometriä ja Sudanille 18 500 kuutiometriä, eli yhteensä noin 90 prosenttia Niilin virtaamasta. Asetelma ei helpotu sillä, että Niilin yläjuoksun valtiot pitävät tätä jakosopimusta epäreiluna.

Niilin huikea potentiaali

”Egypti ei voi elää, jos Niilin vesi merkittävästi vähenee. Jo nyt egyptiläiset käyttävät vettä vuodessa vain vähän yli 500 kuutiometriä henkeä kohden”, Noureddin huomauttaa. YK määrittelee vesipulasta kärsiväksi maan, jossa vettä kuluu henkeä kohden kaksi kertaa enemmän.

Noureddinin mukaan pitäisi huomioida myös vaihtoehtoiset veden lähteet.

”Etiopialla on yhdeksän jokea, useita suuria järviä ja runsaat sateet. Sen vuosittaiset vesiresurssit ovat kaikkiaan 122 miljardia kuutiometriä, kun taas Egyptillä on vain 62 miljardia, joista 55,5 miljardia tulee Niilistä.”

Etiopian neuvottelutiimiin kuuluva Zerihun Abebe muistuttaa, että Etiopiassa yli 65 miljoonaa ihmistä on vailla sähköä.

”Joen potentiaali on huikea. Etiopia on pitkään tunnettu humanitaarisista kriiseistään ja nälänhädästä. Tämän täytyy muuttua ja meidän täytyy nostaa ihmiset lohduttomasta köyhyydestä.”

Politisoituminen ja kansallisylpeys kompastuskivinä

Etiopialaisille padon rakentaminen on kansallisen ylpeyden aihe. Suuri osa padon 4,5 miljardin euron kustannuksista on katettu maan kansalaisten ostamilla ”isänmaallisilla valtion obligaatioilla”.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan konfliktin politisoituminen ja sen lietsomat kansallistunteet molemmissa maissa ovat muodostuneet suurimmiksi esteiksi sopimusneuvotteluille.

Lisäksi Egyptin ja Etiopian vähäiset kauppasuhteet tekevät vaikeaksi löytää kompromisseja, sillä neuvotteluihin ei voida sisällyttää kompensaatiomekanismeja kaupan alueella.

Lisävaikeutena on vielä Etiopian vaalivuosi, joka jättää viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon voittaneelle presidentti Abiy Ahmedille hyvin vähän liikkumavaraa.

”Sopimuksen määräaika umpeutuu kolmen kuukauden kuluttua. Sen jälkeen voimme nähdä historian ensimmäisen vesisodan”, Noureddin varoittaa.

Vaikka mailla ei ole yhteistä rajaa, sotaa voidaan käydä välillisesti. Kenties yhteenotot Etiopian ja Sudanin rajalla eivät ole pelkkää yhteensattumaa.

energiapolitiikkasota ja rauhakonfliktijoet EgyptiEtiopia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu