Uutiset

Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet

Egypti ja Etiopia kiistelevät Etiopian jättimäisestä patohankkeesta. Etiopia aikoo täyttää altaan, vaikka sopimusta veden jakamisesta ei ole saatu aikaan. Padon on tarkoitus tuottaa sähköä Etiopialle, mutta samalla se voi vähentää vesivarantoja Egyptissä.
patotyömaa
Etiopia on investoinut vesivoimaan enemmän kuin mikään muu Afrikan valtio. Mahtavanniminen Grand Ethiopian Renaissance Dam lietsoo kansallistunteita, jotka tekevät vaikeaksi sopia virtaamamääristä Egyptin kanssa. (Kuva: William Davison / IPS)

Vuonna 1979 Egyptin silloinen presidentti Anwar Sadat sanoi allekirjoitettuaan rauhansopimuksen Israelin kanssa, että vesi on ainoa asia, joka vielä voisi viedä Egyptin sotaan. Juuri nyt se on lähempänä kuin koskaan.

Egypti ja Etiopia ovat kiistelleet jo vuosikymmenen Etiopian jättiläismäisestä patohankkeesta, joka on nyt valmistumassa. Etiopia aikoo aloittaa padon vesialtaan täyttämisen, vaikka sopimusta veden jakamisesta Egyptin kanssa ei vielä ole viimeistelty.

Siniseen Niiliin rakennettu pato on suurimpia Afrikassa ja koko maailmassa. Sen vesiallas on 1800 neliökilometriä laaja ja vetoisuus 74 miljardia kuutiometriä. Padon päätarkoitus on tuottaa sähköä Etiopialle, jonka talouden ja väestön kasvu vaativat lisää energiaa. Sähköä saattaisi riittää vientiinkin.

Neuvotteleeko Etiopia tosissaan?

Etiopia näkee padon oleellisena maan kehitykselle. Egypti puolestaan pelkää, että Niilin virtaama pienenee huomattavasti. Niili muodostaa Egyptin vesivarannoista yli 90 prosenttia.

”Vaikuttaa siltä, että Etiopian tavoitteena on venyttää neuvotteluja samalla kun he jatkavat padon rakentamista ilman rajoituksia”, Nader Noureddin sanoo. Hän on vesiresursseihin erikoistunut professori Kairon yliopistossa.

Ajatuspaja Ecdepm:n tutkija Alfonso Medinilla kuitenkin uskoo, että Etiopia neuvottelee tosissaan. Etiopia tarvitsee sopimuksen, sillä se haluaa välttää kansainvälisen yhteisön paineen. Egypti puolestaan yrittää kasvattaa painetta vetoamalla YK:n turvallisuusneuvostoon.

Egyptin vaatimusten pohjalla on Egyptin ja Sudanin sopimus, joka on alun perin solmittu jo siirtomaa-ajalla ja päivitetty vuonna 1959. Sen mukaan Egyptille kuuluu Niilin vedestä 55 500 kuutiometriä ja Sudanille 18 500 kuutiometriä, eli yhteensä noin 90 prosenttia Niilin virtaamasta. Asetelma ei helpotu sillä, että Niilin yläjuoksun valtiot pitävät tätä jakosopimusta epäreiluna.

Niilin huikea potentiaali

”Egypti ei voi elää, jos Niilin vesi merkittävästi vähenee. Jo nyt egyptiläiset käyttävät vettä vuodessa vain vähän yli 500 kuutiometriä henkeä kohden”, Noureddin huomauttaa. YK määrittelee vesipulasta kärsiväksi maan, jossa vettä kuluu henkeä kohden kaksi kertaa enemmän.

Noureddinin mukaan pitäisi huomioida myös vaihtoehtoiset veden lähteet.

”Etiopialla on yhdeksän jokea, useita suuria järviä ja runsaat sateet. Sen vuosittaiset vesiresurssit ovat kaikkiaan 122 miljardia kuutiometriä, kun taas Egyptillä on vain 62 miljardia, joista 55,5 miljardia tulee Niilistä.”

Etiopian neuvottelutiimiin kuuluva Zerihun Abebe muistuttaa, että Etiopiassa yli 65 miljoonaa ihmistä on vailla sähköä.

”Joen potentiaali on huikea. Etiopia on pitkään tunnettu humanitaarisista kriiseistään ja nälänhädästä. Tämän täytyy muuttua ja meidän täytyy nostaa ihmiset lohduttomasta köyhyydestä.”

Politisoituminen ja kansallisylpeys kompastuskivinä

Etiopialaisille padon rakentaminen on kansallisen ylpeyden aihe. Suuri osa padon 4,5 miljardin euron kustannuksista on katettu maan kansalaisten ostamilla ”isänmaallisilla valtion obligaatioilla”.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan konfliktin politisoituminen ja sen lietsomat kansallistunteet molemmissa maissa ovat muodostuneet suurimmiksi esteiksi sopimusneuvotteluille.

Lisäksi Egyptin ja Etiopian vähäiset kauppasuhteet tekevät vaikeaksi löytää kompromisseja, sillä neuvotteluihin ei voida sisällyttää kompensaatiomekanismeja kaupan alueella.

Lisävaikeutena on vielä Etiopian vaalivuosi, joka jättää viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon voittaneelle presidentti Abiy Ahmedille hyvin vähän liikkumavaraa.

”Sopimuksen määräaika umpeutuu kolmen kuukauden kuluttua. Sen jälkeen voimme nähdä historian ensimmäisen vesisodan”, Noureddin varoittaa.

Vaikka mailla ei ole yhteistä rajaa, sotaa voidaan käydä välillisesti. Kenties yhteenotot Etiopian ja Sudanin rajalla eivät ole pelkkää yhteensattumaa.

energiapolitiikkasota ja rauhakonfliktijoet EgyptiEtiopia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Nainen pöydän takana.

Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä

Kiinnostus alkuperäiskansojen asuttamien alueiden luonnonvaroihin on lisääntynyt, sillä talouksille halutaan piristysruiske koronapandemian jälkeen. Se voi pahentaa pandemian vaikutuksia, varoittaa Amerikkojen ihmisoikeuskomission varapresidentti Antonia Urrejola.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen