Uutiset

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.
Punapaitainen nainen
Cinemaissí-elokuvafestivaaleilla esitetään muun muassa brasilialaista rotuajattelua käsittelevä Mixed Race. (Kuva: Cinemaissí)

Keskiviikkona Helsingissä alkavalla, latinalaisamerikkalaisiin elokuviin erikoistuneella Cinemaissí-festivaalilla nähdään tänä vuonna 15 elokuvaa 12:sta eri maasta.

Teemana ovat muun muassa sateenkaariväestön ja naisten oikeudet, alkuperäiskansat ja rotuajattelu.

”Latinalaisamerikkalainen elokuva on ottanut etäisyyttä poliitikoista ja vallanpitäjistä. Elokuvat näyttävät nyt epätasa-arvon, epäoikeudenmukaisuuden ja korruption tavallisten ihmisten tarinoiden kautta – niiden, jotka kärsivät tilanteesta eniten”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Carlos Marroquín tiedotteessa.

Cinemaissí järjestetään tänä vuonna 14. kertaa. Avajaiselokuvana nähdään perulaisen Alvaro Delgado-Aparicion ohjaama Retablo, joka on voittanut yli 20 palkintoa muun muassa Berliinin, New Yorkin ja Madridin elokuvafestivaaleilla. Ketsuankielinen elokuva käsittelee isän ja pojan välistä suhdetta ja patriarkaalisia sääntöjä.

Päätöselokuva, Ciro Guerran ja Cristina Callegon Birds of Passage puolestaan käsittelee huumeiden salakuljetuksen kulta-aikaa 1960-luvun Kolumbiassa sekä sen vaikutuksia alkuperäiskansaan. Festivaalilla esitetään myös muun muassa brasilialaisten ohjaajien Claudia Priscillan ja Kiko Goifmanin dokumenttielokuva Tranny Fag, joka nostaa esiin köyhän, mustan transsukupuolisen kohtaamia haasteita.

Festivaalin yhteydessä järjestetään myös keskusteluja, jotka käsittelevät nuorten yhteiskunnallisia liikkeitä, naisten asemaa, alkuperäiskansoja sekä sateenkaariväestön oikeuksiin liittyviä aiheita.

Festivaalilla vierailee ohjaaja Tai Linhares, jonka lyhytelokuva Mixed Race esitetään brasilialaisen elokuvan mustia narratiiveja käsittelevässä lyhytelokuvasarjassa 25.10. Sarjan jälkeen Linhares ja brasilialainen tutkija Leo Custodio keskustelevat mustista narratiiveista Suomessa ja Brasiliassa.

Cinemaissí järjestetään kulttuurikeskus Caisassa ja elokuvateatteri Orionissa 23.–27.10. Lisätietoa ohjelmasta täältä.

alkuperäiskansatgendervähemmistöpolitiikkakulttuuri Latinalainen Amerikka ja Karibia

Kommentit

Lähettänyt Heikki Jokipii (ei varmistettu) 22.10.2019 - 15:30

Ei tuosta linkistä lisätietoa saa, vaan se pakottaa katsomaan trailereita. Joista ei ehdi ymmärtää mitään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.