Uutiset

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.
Punapaitainen nainen
Cinemaissí-elokuvafestivaaleilla esitetään muun muassa brasilialaista rotuajattelua käsittelevä Mixed Race. (Kuva: Cinemaissí)

Keskiviikkona Helsingissä alkavalla, latinalaisamerikkalaisiin elokuviin erikoistuneella Cinemaissí-festivaalilla nähdään tänä vuonna 15 elokuvaa 12:sta eri maasta.

Teemana ovat muun muassa sateenkaariväestön ja naisten oikeudet, alkuperäiskansat ja rotuajattelu.

”Latinalaisamerikkalainen elokuva on ottanut etäisyyttä poliitikoista ja vallanpitäjistä. Elokuvat näyttävät nyt epätasa-arvon, epäoikeudenmukaisuuden ja korruption tavallisten ihmisten tarinoiden kautta – niiden, jotka kärsivät tilanteesta eniten”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Carlos Marroquín tiedotteessa.

Cinemaissí järjestetään tänä vuonna 14. kertaa. Avajaiselokuvana nähdään perulaisen Alvaro Delgado-Aparicion ohjaama Retablo, joka on voittanut yli 20 palkintoa muun muassa Berliinin, New Yorkin ja Madridin elokuvafestivaaleilla. Ketsuankielinen elokuva käsittelee isän ja pojan välistä suhdetta ja patriarkaalisia sääntöjä.

Päätöselokuva, Ciro Guerran ja Cristina Callegon Birds of Passage puolestaan käsittelee huumeiden salakuljetuksen kulta-aikaa 1960-luvun Kolumbiassa sekä sen vaikutuksia alkuperäiskansaan. Festivaalilla esitetään myös muun muassa brasilialaisten ohjaajien Claudia Priscillan ja Kiko Goifmanin dokumenttielokuva Tranny Fag, joka nostaa esiin köyhän, mustan transsukupuolisen kohtaamia haasteita.

Festivaalin yhteydessä järjestetään myös keskusteluja, jotka käsittelevät nuorten yhteiskunnallisia liikkeitä, naisten asemaa, alkuperäiskansoja sekä sateenkaariväestön oikeuksiin liittyviä aiheita.

Festivaalilla vierailee ohjaaja Tai Linhares, jonka lyhytelokuva Mixed Race esitetään brasilialaisen elokuvan mustia narratiiveja käsittelevässä lyhytelokuvasarjassa 25.10. Sarjan jälkeen Linhares ja brasilialainen tutkija Leo Custodio keskustelevat mustista narratiiveista Suomessa ja Brasiliassa.

Cinemaissí järjestetään kulttuurikeskus Caisassa ja elokuvateatteri Orionissa 23.–27.10. Lisätietoa ohjelmasta täältä.

alkuperäiskansatgendervähemmistöpolitiikkakulttuuri Latinalainen Amerikka ja Karibia

Kommentit

Lähettänyt Heikki Jokipii (ei varmistettu) 22.10.2019 - 15:30

Ei tuosta linkistä lisätietoa saa, vaan se pakottaa katsomaan trailereita. Joista ei ehdi ymmärtää mitään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Aukio, jonka keskellä veistos ja ympärillä pilvenpiirtäjiä.

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön

YK on luotetumpi instituutio kuin EU tai Yhdysvallat, selviää tuoreesta, 25 maata kattavasta kyselytutkimuksesta. Erityisen luottavaisia ovat nuoret.
Taskulaskin ja kolikoita.

Afrikka menettää vuosittain noin 50 miljardia dollaria laitonta pääomaa – Pääomapaon kitkemiseksi tarvitaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin toimia

Afrikassa on tehostettava verohallintoa ja vero-oikeudenmukaisuuden toteutumista esimerkiksi progressiivisen verojärjestelmän kautta, kirjoittaa Attac ry:n hanketiedottaja Eetu Kukila. Attacin ja Reilu vero ry:n tuoreessa raportissa listataan keinoja pääomapaon estämiseksi.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.

Tuoreimmat

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön
Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija