Uutiset

Cinemaissí-elokuvafestareilla nostetaan tänä vuonna esiin hiljaisen enemmistön ja marginaaliin jäävien ääniä

Tällä viikolla järjestettävällä Latinalaisen Amerikan elokuvafestivaalilla nähdään muun muassa alkuperäiskansojen ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia käsitteleviä elokuvia. Festivaaleilla vierailee brasilialaisohjaaja Tai Linhares.
Punapaitainen nainen
Cinemaissí-elokuvafestivaaleilla esitetään muun muassa brasilialaista rotuajattelua käsittelevä Mixed Race. (Kuva: Cinemaissí)

Keskiviikkona Helsingissä alkavalla, latinalaisamerikkalaisiin elokuviin erikoistuneella Cinemaissí-festivaalilla nähdään tänä vuonna 15 elokuvaa 12:sta eri maasta.

Teemana ovat muun muassa sateenkaariväestön ja naisten oikeudet, alkuperäiskansat ja rotuajattelu.

”Latinalaisamerikkalainen elokuva on ottanut etäisyyttä poliitikoista ja vallanpitäjistä. Elokuvat näyttävät nyt epätasa-arvon, epäoikeudenmukaisuuden ja korruption tavallisten ihmisten tarinoiden kautta – niiden, jotka kärsivät tilanteesta eniten”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Carlos Marroquín tiedotteessa.

Cinemaissí järjestetään tänä vuonna 14. kertaa. Avajaiselokuvana nähdään perulaisen Alvaro Delgado-Aparicion ohjaama Retablo, joka on voittanut yli 20 palkintoa muun muassa Berliinin, New Yorkin ja Madridin elokuvafestivaaleilla. Ketsuankielinen elokuva käsittelee isän ja pojan välistä suhdetta ja patriarkaalisia sääntöjä.

Päätöselokuva, Ciro Guerran ja Cristina Callegon Birds of Passage puolestaan käsittelee huumeiden salakuljetuksen kulta-aikaa 1960-luvun Kolumbiassa sekä sen vaikutuksia alkuperäiskansaan. Festivaalilla esitetään myös muun muassa brasilialaisten ohjaajien Claudia Priscillan ja Kiko Goifmanin dokumenttielokuva Tranny Fag, joka nostaa esiin köyhän, mustan transsukupuolisen kohtaamia haasteita.

Festivaalin yhteydessä järjestetään myös keskusteluja, jotka käsittelevät nuorten yhteiskunnallisia liikkeitä, naisten asemaa, alkuperäiskansoja sekä sateenkaariväestön oikeuksiin liittyviä aiheita.

Festivaalilla vierailee ohjaaja Tai Linhares, jonka lyhytelokuva Mixed Race esitetään brasilialaisen elokuvan mustia narratiiveja käsittelevässä lyhytelokuvasarjassa 25.10. Sarjan jälkeen Linhares ja brasilialainen tutkija Leo Custodio keskustelevat mustista narratiiveista Suomessa ja Brasiliassa.

Cinemaissí järjestetään kulttuurikeskus Caisassa ja elokuvateatteri Orionissa 23.–27.10. Lisätietoa ohjelmasta täältä.

alkuperäiskansatgendervähemmistöpolitiikkakulttuuri Latinalainen Amerikka ja Karibia

Kommentit

Lähettänyt Heikki Jokipii (ei varmistettu) 22.10.2019 - 15:30

Ei tuosta linkistä lisätietoa saa, vaan se pakottaa katsomaan trailereita. Joista ei ehdi ymmärtää mitään.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.

Tuoreimmat

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa
Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla