Chiquita oikeuteen ihmisoikeusrikkomuksista Kolumbiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Chiquita oikeuteen ihmisoikeusrikkomuksista Kolumbiassa

Yhdysvaltainen tuomioistuin aikoo tutkia banaaniyhtiön roolia sen rahoittamien kuolemanpartioiden kidutuksissa.

EarthRights International ja Cohen Milstein-lakifirma ovat nostaneet syytteen banaaniyhtiö Chiquitaa vastaan sen roolista Kolumbian kuolemanpartioiden tukemisessa ja rahoittamisessa.

Syyte on nostettu kyläläisten puolesta, joiden mukaan kuolemanpartiot saivat kohdennetulla väkivallalla kiristettyä itselleen taloudellista apua ja pääsyn Chiquitan yksityiseen satamaan aseiden ja huumeiden salakuljetusta varten.

Oikeudenkäyntiasiakirjat paljastavat Chiquitan yritystoiminnan taustalla Kolumbiassa jo pitkään jatkuneet tukimaksut ensiksi vasemmistolaiselle sissiliike FARC:lle ja sitten AUC-joukoille. Chiquita myöntää seitsemän vuoden maksujen yhteissummaksi 1,7 miljoonaa dollaria.

Yhtiö tuomittiiin maksuista 25 miljoonan dollarin sakkoihin vuonna 2007. Tällä kertaa Yhdysvaltain oikeusistunto aikoo kuitenkin taas arvioida Chiquitan vastuuta kolumbialaisten kuolemanpartioden ihmisoikeusrikkomuksissa. Kanne, joka nostettiin tällä hetkellä kiistellyn ulkomaan oikeudenloukkausvaadelain nojalla, saa todennäköisesti luvan edetä Yhdysvaltain oikeudessa Kolumbian lain mukaisesti.

Paikalliset ovat pitkään syyttäneet AUC:ta useista pahoinpitelyista ja kidutuksista, esimerkiksi 40 ihmisen taposta Mapiripan kaupungissa heinäkuussa 1997 ja 36 ihmisen taposta ja kymmenien kidutuksesta helmikuussa vuonna 2000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia