Uutiset

Caterpillarin osakkaat huolissaan raivaustraktorien käytöstä Lähi-idässä

Maansiirtokoneita valmistavan amerikkalaisen Caterpillar-yhtiön osakkeita omistavat rauhanaktivistit vaativat selvitystä firman valmistamien koneiden käytöstä Israelissa. Syytösten mukaan Israelin armeija on käyttänyt Caterpillarin raivaustraktoreita vuodesta 1967 lähtien yli 7 000 palestiinalaisten asuinrakennuksen hävittämiseen.

Syytösten mukaan Israelin armeija on käyttänyt Caterpillarin raivaustraktoreita vuodesta 1967 lähtien yli 7 000 palestiinalaisten asuinrakennuksen hävittämiseen. Arviolta 50 000 ihmistä on menettänyt sen vuoksi kotinsa Israelin miehittämillä Gazan ja Länsirannan alueilla.

Viime vuosina raivaustraktorit ovat myllänneet myös palestiinalaisten laajoja oliivi- ja hedelmätarhoja tuhoten omistajien elinkeinon.

Vetoomus kehottaa muita Caterpillarin osakkaita yhtymään vaatimukseen, että yhtiön laitteiden sotilaskäyttö Israelissa tutkitaan lokakuuhun mennessä. Vetoomuksessa ei kuitenkaan vaadita lopettamaan konekauppaa Israeliin.

Vetoomuksen takana on muun muassa katolisiin nunnajärjestöihin kuuluvia Caterpillarin osakkaita. Ursuliinisisar Valerie Heinonen sanoo vetoomuksessa järjestönsä uskovan, että Israelin toimet loukkaavat palestiinalaisten ihmisoikeuksia.

Washingtonissa toimiva vastuullisen sijoitustoiminnan tutkimuslaitos IRRC pitää tapausta ainutlaatuisena. "Lähi-idän kofliktiin liittyviä sijoittajien kannanottoja ei ole näkynyt ainakaan pariin vuosikymmeneen", IRRC:n edustaja Meg Voohers kertoo.

Carterpillar-yhtiö on ilmoittanut, että sillä ei ole keinoja valvoa, miten sen valmistamia miljoonia laitteita maailmalla käytetään. Yhtiö kuitenkin vakuuttaa hyväksyvänsä "globaalin kansalaisuuden asettamat vastuut".

Caterpillar nousi silmätikuksi ensi kerran huhtikuussa 2002, kun sen valmistamat koneet tuhosivat yli 140 taloa Jeninin pakolaisleirissä. Maaliskuussa 2003 Caterpillarin raivaustraktori surmasi Lähi-idässä 23-vuotiaan amerikkalaisen rauhanaktivistin, Rachel Corrien.

"Ryhdyimme kampanjaan Caterpillaria vastaan, koska se on amerikkalainen yritys. Raivaustraktorit ostetaan amerikkalaisten veronmaksajien rahoilla, eikä kukaan kanna vastuuta niiden käytöstä", Liat Weingart sanoo. Hän osallistuu kampanjaan Juutalainen ääni rauhan puolesta -järjestön edustajana.

(Inter Press Service)

yhtiötihmisoikeudet Lähi-Itä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.