Burkinafasolaistyttöjä naitetaan vain 13-vuotiaina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burkinafasolaistyttöjä naitetaan vain 13-vuotiaina

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan jopa lähes 30 prosenttia maaseudun 15–19-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista on raskaana tai saanut jo ensimmäisen lapsensa.

Tuhannet burkinafasolaistytöt joutuvat tahtomattaan naimisiin. Naimisiin mentyään he eivät saa myöskään itse päättää, haluavatko he lapsia, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Joillakin paikkakunnilla Burkina Fasossa yli puolet tytöistä on naimisissa ennen kuin he ovat 18-vuotiaita. Jopa lähes 30 prosenttia maaseudun 15–19-vuotiaista tytöistä ja nuorista naisista on raskaana tai saanut jo ensimmäisen lapsensa. Jotkut tytöt naitetaan jo 13-vuotiaina.

Psyykkisten seurausten lisäksi lapsiavioliitto aiheuttaa myös fyysisiä terveysuhkia: raskaudet hyvin nuorella iällä kasvattavat tyttöjen riskiä kuolla tai saada pysyviä vammoja. Raskauden tai synnytyksen aikana kuolemisen riski on kaksinkertainen alle 20-vuotiailla naisilla.

Raportin mukaan monet tytöt ja naiset joutuvat uhkailluiksi tai pahoinpidellyksi, kun he yrittävät vaikuttaa avioitumiseen tai lastenhankintaan liittyviin päätöksiin. Ehkäisy on Burkina Fasossa myös niin kallista, ettei naisilla yleensä ole mahdollisuutta ostaa ehkäisypalveluja.

"Isäni pakotti minut naimisiin 70-vuotiaan miehen kanssa. Hänellä oli jo viisi vaimoa. Isäni uhkasi, että aviomieheni tappaa minut, jos en suostu", kertoi 13-vuotias Maria Amnestyn tutkijoille.

Syynä lapsiavioliittoihin on usein tarve vahvistaa sukujen liittolaisuuksia, parantaa sosiaalista asemaansa tai käydä vaihtokauppaa palveluista, rahasta tai tavaroista. Joillakin paikkakunnilla on myös käytäntö, jossa morsiamen lisäksi myös hänen sukulaistyttönsä annetaan sulhasen suvulle naitettavaksi, raportissa kerrotaan.

Burkina Fason lain mukaan naisen on oltava avioituessaan vähintään 17- ja miehen 21-vuotias. Avioliittolaki koskee kuitenkin vain valtion rekisteröimiä avioliittoja, eli vain murto-osaa kaikista liitoista, sillä perinteiset tai uskonnolliset liitot ovat yleisiä. Amnestyn mukaan maan pitäisikin vaatia virallista rekisteröimistä kaikilta avioliitolta ja ottaa käyttöön 18-vuoden ikäraja kaikille.

Raporttia varten haastateltiin 379:tä naista ja tyttöä vuosina 2014 ja 2015.

Lapsiavioliitot ovat laajalle levinneitä muuallakin kuin Burkina Fasossa. YK:n väestörahaston mukaan  kehitysmaissa keskimäärin yksi kolmesta menee naimisiin alle 18-vuotiaana ja yksi yhdeksästä alle 15-vuotiaana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia