Ay-liike kaipaa asennemuutosta maahanmuutosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ay-liike kaipaa asennemuutosta maahanmuutosta

Stereotypiset käsitykset ohjaavat yhä työelämän ihmiskaupan tunnistamista, sanovat Vaula Tuomaala ja Essi Thesslund.

(Kuva: Fernando Oliveira / cc 2.0)

Ihmiskauppalainsäädäntö Suomessa on uutta ja ilmiön tulkinta mediassa ja jopa ammatillisten toimijoiden mielissä palautuu edelleen valitettavan usein stereotypioihin, kirjoittavat Pro-tukipisteen Vaula Tuomaala ja Essi Thesslund.

Työvoiman törkeästä hyväksikäytöstä Suomessa on kuitenkin vahvoja todisteita, kuten muun muassa HEUNIn tuore raportti, he sanovat.

Tuomaalan ja Thesslundin mukaan hmiskauppa ja sen kaltaiset ilmiöt jäävät sitä varmemmin piiloisiksi, mitä enemmän ihmiskaupan uhrin tunnistamista ohjaavat stereotyyppiset käsitykset. Niiden sijaan tulisi ymmärtää, mitä ihmiskauppa tarkoittaa arjen tasolla.

Suomen työmarkkinoilla on olemassa valmiita rakenteita, joita pitkin ihmiskaupan vastaista toimintaa voitaisiin kanavoida, muun muassa ammattiliitot ja työsuojelupiirit.  Ajoittain näitä toimijoista saattaa kuitenkin  vaivata vanhakantaisuus ja jähmeys, kirjoittajat sanovat.

Valitettavasti tämä saattaa tarkoittaa ihmiskauppaan liittyvässä toiminnassa eettisten periaatteiden menemistä toissijaisiksi. Ihmiskaupan vastaisen työn onnistuminen ja mahdollisten uhrien tunnistaminen ja saattaminen avun piiriin edellyttääkin roimaa asennemuutosta, Tuomaala ja Thesslund toteavat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia