Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Pelastusvene Ikarian saarella Kreikassa. Kreikan saarilla elää noin 42 000 turvapaikanhakijaa ja pakolaista. Kuva vuodelta 2016. Kuva: adamansel52 / Flickr.com / CC BY 2.0.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja vaatii Kreikan saarten pakolaisleirien välitöntä evakuoimista koronaviruksen vuoksi.

”Vaikka ajatus heidän evakuoimisestaan saattaa tuntua pelottavalta pandemian aikaan, pitämällä heidät eristyksissä pullollaan olevilla pakolaisleireillä suojattomina lähentelee rikollista toimintaa. Kreikan hallituksen ja EU:n jäsenvaltioiden pitäisi toimia mahdollisimman nopeasti ja siirtää suurin osa turvapaikanhakijoista sopivaan majoitukseen ennen kuin on liian myöhäistä”, järjestön kannanotossa todetaan.

Lesboksen saarella vahvistettiin tällä viikolla ensimmäinen koronatartunta. Saarella sijaitsevassa Morian vastaanottokeskuksessa elää yli 18 000 turvapaikanhakijaa ja pakolaista oloissa, joihin alun perin mahtui vain 2 200.

Pakolaisia ja turvapaikanhakijoita on myös Samosilla, Chiosilla, Lerosilla ja Kosilla. Elinolosuhteet ovat ahtaat, peseytymismahdollisuudet ovat huonot ja terveydenhuollon saati vaikeaa. Siksi virus voi levitä nopeasti.

”Joissakin osissa Morian pakolaisleiriä on vain yksi vesihana 1 300 ihmiselle eikä ollenkaan saippuaa. Viiden tai kuuden hengen perheet joutuvat nukkumaan vain kolmen neliömetrin kokoisissa tiloissa. Tämä tarkoittaa sitä, että suositellut toimet covid-19-viruksen leviämisen ehkäisemiseksi, kuten käsienpesu ja lähikontaktien rajoittaminen, ovat yksinkertaisesti mahdottomia”, kertoo järjestön sairaanhoidon koordinaattori lääketieteen tohtori Hilde Vochten tiedotteessa.

Lääkärit ilman rajoja tekee yhteistyötä Kreikan terveysviranomaisten kanssa mutta se varoittaa, että nykyisissä leiriolosuhteissa viruksen leviämisen estäminen on mahdotonta, sillä tarvittavaa varautumista ei ole tehty. Siksi evakuointi olisi tärkeää.

”Emme ole nähneet yhtäkään uskottavaa suunnitelmaa näiden ihmisten suojelemiseksi ja hoitamiseksi siinä tapauksessa, että covid-19 leviäisi tänne”, Vochten toteaa.

Yhteensä Kreikan saarilla on jumissa noin 42 000 pakolaista ja turvapaikanhakijaa. Avustusjärjestöt ovat jo aiemmin vaatineet heidän evakuoimistaan Manner-Kreikkaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia