Avokadosta tuottoisa viljelykasvi kenialaisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avokadosta tuottoisa viljelykasvi kenialaisille

Maissin viljely on hankaloitunut virustaudin ja oikuttelevan sään vuoksi – avokado sietää hyvin paikallisia olosuhteita.

(IPS) -- Kenialaisten pääravinnon, maissin, viljely on käymässä tuottamattomaksi tuhoisan virustaudin ja oikuttelevan sään vuoksi. Osa viljelijöistä on siirtynyt avokadoon, joka kestää hyvin paikallisia olosuhteita.

Njorossa Suuren hautavajoaman alueella asuva Peter Karanja, 44, tietää isänsä korjanneen 1900-luvun puolivälissä jopa 30 säkillistä maissia eekkeriltä eli 0,4 hehtaarin alalta. "Tänään sama pelto tuottaa tuskin puolta siitä."

Kenian maataloustutkimusinstituutti arvioi vuonna 2012, että maissivirus saastutti 26 000 hehtaaria peltoa ja aiheutti noin 17 miljoonan euron tappiot. Tänä vuonna Karanjan kotiseutu on menettänyt puolet maissisadostaan kylmyyden ja epäsäännöllisten sateiden vuoksi.

Karanja oppi avokadopuun taimien kasvatusta ja jalostusta työskennellessään tilanhoitajana Thikassa. Taidot tulivat tarpeeseen, kun hän palasi kotiseudulleen, jossa maissivirus oli tehnyt tuhojaan.

Perunan tuotto välikäsille

Karanja kokeili ensin siirtymistä perunaan, mutta hänen mukaansa välittäjäporras rosvoaa siitä kaiken tuoton.

Hän kasvattaa nyt yleisintä ja satoisinta Hass-avokadoa. Keski-Amerikasta lähtöisin oleva avokadopuu tuottaa keskimäärin 120 hedelmää vuodessa. Karanjan 400 puun ensimmäinen sato oli 3 000 hedelmää, joilla hän ansaitsi vajaat 200 euroa.

Karanja auttoi istuttamaan avokadopuita myös läheiselle Rusirun tilalle. Tilanhoitaja Perminus Mwangi kertoo korjanneensa jo yli 6 000 hedelmää, joille löytyi valmiit markkinat Mombasan rannikkokaupungista.

Avokado voi olla ratkaisu maissiviruksen aiheuttamaan ongelmaan, Mwangi uskoo.

Eurooppa ostaa

Mary Warinju joutui pakenemaan kotiseudultaan väkivaltaa, joka puhkesi Keniassa vuoden 2007 vaalien jälkeen. Hän istutti uudelle asuinpaikalleen Keski-Keniassa 150 Hass-puuta 2008.

"Ne alkoivat kantaa hedelmää neljäntenä vuonna. Saan satoa kaksi kertaa vuodessa, ja jokainen puu tuottaa noin 60 avokadoa kerrallaan. Ansaitsen paljon paremmin kuin maissinviljelyllä", hän kertoo.

Kenian sääolot ovat suotuisat avokadolle, ja vienti Eurooppaan vetää, mutta tuottajan ja kuluttajan välillä tapahtuva hävikki on noin 15 prosenttia.

Maailman suurin avokadojen tuottaja on Meksiko, jonka vienti suuntautuu pääasiassa Yhdysvaltoihin. Euroopan markkinoilla Kenian pahin kilpailija on Peru. Eurooppa on viime vuosina tuonut avokadoja yli 300 000 tonnia, ja määrät ovat kasvussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia