Australia uskoo uraanikaupan kasvuun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Australia uskoo uraanikaupan kasvuun

Japanin ydinvoimaonnettomuus ei heikennä Australian uraaninvientiä, maan johto ja kaivosteollisuus uskovat.

Japanin ydinvoimaonnettomuus ei heikennä Australian uraaninvientiä, maan johto ja kaivosteollisuus uskovat.

Australia omistaa 40 prosenttia maailman tunnetuista hyödynnettävissä olevista uraanivaroista. Nykyisin se vie vuodessa noin 10 000 tonnia uraanioksidia ja tyydyttää viidenneksen maailman kysynnästä. Muita suuria uraaninviejiä ovat Kazakstan ja Kanada.

Australian uraaninviennistä 15-17 prosenttia menee Japaniin. Muita ostajia ovat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Suomi, Etelä-Korea ja Taiwan.

Uraani muodostaa nykyisin alle prosentin Australian metalli- ja polttoaineviennin tuotosta, mutta ala on kasvuhakuinen.

"Japanin tapahtumat eivät ole vaikuttaneet ajatteluuni tämän maan uraaninviennistä", Australian pääministeri Julia Gillard on vakuuttanut. "Me viemme uraania ja teemme niin jatkossakin", hän kiteytti.

Maaliskuussa Adelaidessa järjestettyyn uraanikonferenssiin osallistuneet kaivosteollisuuden edustajat uskovat myös ydinenergian kysynnän kasvavan.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan 30 maassa on toiminnassa yhteensä 442 ydinreaktoria. Uusia reaktoreita on rakenteilla 16 maassa 65, joista 27 Kiinassa.

Järjestön mukaan tusina valtioita kehittää parhaillaan ydinteknologiaa ja vuoteen 2030 mennessä ydinvoimamaiden joukko on voinut kasvaa jopa 25 uudella jäsenellä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia