Aurinkovoimasuunnitelmat kritiikin kohteena | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aurinkovoimasuunnitelmat kritiikin kohteena

Suunnitelma tuottaa 15 prosenttia Euroopan energiasta Saharan aavikolla sivuuttaa paikallisten asukkaiden tarpeita, sanoo SciDev.net.

Massiivisen mittakaavan suunnitelma hyödyntää Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan aavikoita aurinkovoiman tuottamisessa Euroopan markkinoille on saanut osakseen kritiikkiä Saharan alueen asukkailta ja tiedemiehiltä. Niin sanottua Desertec-konseptia kritisoivien mielestä hanke ei huomioi alueen asukkaiden ja tiedeyhteisön tarpeita, kirjoittaa SciDev.net-järjestö.

SciDev.netin mukaan Desertec-hankkeella suunnitellaan tuotettavan jopa 15 prosenttia Euroopan sähköntarpeesta vuoteen 2050 mennessä.

Konseptia arvostelevien mukaan aavikon valjastaminen aurinkovoiman tuottamiseen kuitenkin vähentäisi huomattavasti alueen asukkaiden mahdollisuuksia käyttää maa-aloja toimeentulon hankkimiseen.

Saksassa järjestetyssä aurinkovoiman tuottamista käsittelevässä konferenssissa arveltiin, että projektilla voi olla epäsuotuisia vaikutuksia alueen asukkaiden elämän lisäksi myös paikalliseen tiedeyhteisöön. Tietotaito hankkeen toteuttamiseksi ollaan tuomassa Euroopasta, mikä kaventaa paikallisten tutkijoiden ja tiedeyhteisöjen toimintaa. Yhtenä konferenssin tarkoituksena olikin viritellä tieteellistä yhteistyötä Euroopan sekä Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan tiedeyhteisöjen välille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia