Asekeräys tuotti tulosta Argentiinassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asekeräys tuotti tulosta Argentiinassa

Argentiina alkoi kesällä 2007 maksaa pientä
korvausta luvattomista aseista ja ammuksista, jotka luovutetaan
viranomaisille. Tulos oli niin hyvä, että järjestäjät toivovat
kampanjalle jatkoa ja lisää julkisuutta.

Argentiina alkoi kesällä 2007 maksaa pientä korvausta luvattomista aseista ja ammuksista, jotka luovutetaan viranomaisille. Tulos oli niin hyvä, että järjestäjät toivovat kampanjalle jatkoa ja lisää julkisuutta.

Kampanja loppui 11. joulukuuta. Sisäministeriön perustamille kiinteille ja liikkuville vastaanottoasemille tuotiin yli 100 000 asetta ja reilut 720 000 ammusta, jotka tuhottiin saman tien. Korvaussummat vaihtelivat 27 eurosta 120 euroon.

Määräajan umpeutumisen jälkeen laittoman aseen haltijaa uhkaa vankila.

"Suunnitelma toimi hienosti, vaikka se sai hyvin vähän julkisuutta. Toivomme, että kampanjaa jatketaan", tutkija Carola Cóncaro sanoo. Hänen edustamansa tutkimuslaitos on mukana RAD-aseriisuntaverkostossa, joka teki hallitukselle aloitteen kampanjasta.

RAD syntyi 2004 sen jälkeen, kun 15-vuotias poika ampui kolme luokkatoveriaan ja haavoitti viittä Carmen de Patagonesin kaupungissa.

Cóncaron mukaan kampanja tuotti aseita yli tuplasti odotuksiin verrattuna. Hän uskoo, että tulos olisi parantunut tuntuvasti, jos kampanja olisi saanut enemmän julkisuutta ja resursseja.

Kampanjan mahdollistanut laki painottaa valistusta tuliaseiden omistamisen riskeistä, mutta se jäi toistaiseksi vähiin, Alfredo Marcenac muistuttaa. Hän menetti 19-vuotiaan poikansa 2006 satunnaisessa ammuskelussa.

Tappaja ampui summittaisesti ohikulkijoita kadulla Buenos Airesissa. Ase oli luvallinen, vaikka henkilö oli todettu psyykkisesti sairaaksi.

Liki 38 miljoonan asukkaan Argentiinassa on 1,2 miljoonaa luvallista asetta ja vähintään saman verran laittomia.

Kriminaalipoliittisen viraston selvityksen mukaan Argentiinassa kuolee joka päivä kymmenen ihmistä ampumahaavoihin. Vain kolme tapausta kymmenestä liittyy ryöstöön, loput ovat yhteenottojen, itsemurhien ja onnettomuuksien seurausta.

"Aseiden kysyntää kasvattaa ihmisten pelko joutumisesta rikoksen uhriksi, mutta se on väärä vastaus. Mitä enemmän aseita, sitä enemmän väkivaltaa, tuhoa ja kuolemaa", Cóncaro sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia