Apple lupaa reilumpia työolosuhteita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Apple lupaa reilumpia työolosuhteita

Tietotekniikkajätti Apple on liittynyt Fair Labor Associationin jäseneksi, mutta käytännön parannuksista ei vielä tiedetä.

Tietotekniikkajätti Applen on liittynyt reiluihin työehtoihin pyrkivän Fair Labor Associationin (FLA) jäseneksi. Yhtiö on ollut viime aikoina kansalaisjärjestöjen hampaissa sen alihankintaketjun huonojen työolosuhteiden vuoksi, ja FLA:n jäsenenä Apple joutuukin paljastamaan alihankintaketjunsa.

Jäsenyys FLA:ssa ei kuitenkaan vakuuta vielä kansalaisjärjestöjä.

"Käytännössä FLA:n jäsenyys tuskin johtaa siihen, että Applelle syntyisi painetta esimerkiksi palkkojen nostamiseksi peruselinkustannukset kattavalle tasolle", toteaa Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) toiminnanjohtaja Johanna Nuorteva.

Nuortevan mukaan Applen liittyminen FLA:han on askel oikeaan suuntaan, mutta vielä on liian aikaista juhlia. Eetti muistuttaa myös, ettei FLA ole täydellinen järjestelmä, vaan se jättää paljon liikkumavaraa esimerkiksi palkkaukseen eikä sen hallituksessa ole ammattiliittojen edustajia.

Myös Applea pitkään painostanut MakeITFair-verkosto, johon myös Eetti kuuluu, on todennut, että Applen liittyminen FLA:han näyttää lähinnä PR-tempuilta. Verkoston mukaan FLA on alkanut tutkia Applen kiinalaisen alihankkijan Foxconnin tuotanto-olosuhteita, mutta tutkimuksia ei tehdä kunnolla. Verkoston mukaan tutkimuksista ilmoitettiin etukäteen ja yhtiötä on kehuttu jo etukäteen, vaikka varsinaisen raportin pitäisi ilmestyä vasta maaliskuussa.

Applea on syytetty huonoista työolosuhteista etenkin alihankkijansa Foxconnin tehtailla. Kiinalaisen Foxconnin tehtaissa työntekijöille maksetaan elinkustannuksiin nähden riittämätöntä palkkaa ja työntekijät pakotetaan ylitöihin. Vuonna 2011 uutisoitiin myös työntekijöiden itsemurha-aallosta.

Julkinen huomio työolosuhteiden heikosta tasosta on kuitenkin vaikuttanut. Viime viikolla Foxconn ilmoitti nostavansa työntekijöiden palkkoja 25 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia