Uutiset Qatarin MM-kisat

Amnesty: Qatarin siirtotyöläisiä itsemurhan partaalla

Myös jalkapallon MM-kisojen rakennustöissä on poljettu työläisten oikeuksia, järjestö sanoo.
(Kuva: Omar Chatriwala / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vetoaa Qatarin viranomaisiin ja kansainväliseen jalkapalloliittoon Fifaan maan siirtotyöläisten kurjien työolojen vuoksi. Järjestön tänään ilmestynyt raportti vahvistaa aiemmat tiedot siitä, että työläisten oikeuksia poljetaan maassa räikeästi.

Amnestyn tutkijoiden mukaan monille siirtotyöläisille maksetaan palkka kuukausia myöhässä tai sitä ei makseta lainkaan, terveys- ja turvallisuussäädöksiä ei noudateta, majoitustilat ovat surkeat ja työntekijöillä teetetään ylipitkiä päiviä.

Tutkijat tapasivat kymmeniä työläisiä, joita ei ollut päästetty lähtemään maasta. He löysivät myös merkkejä pakkotyöstä. Osa työntekijöistä oli korviaan myöten veloissa. Tilanne aiheuttaa ahdistusta, ja jotkut työntekijät ovat itsemurhan partaalla, Amnesty sanoo.

Amnesty haastatteli raporttiaan varten yli 200:aa rakennussektorin siirtotyöläistä. Qatarissa arvioidaan olevan yhteensä noin 1,38 miljoonaa siirtotyöläistä, joista suurin osa tulee Kaakkois- ja Etelä-Aasiasta. He muodostavat noin 94 prosenttia koko maan työvoimasta.

Maan työlainsäädäntö ei suojele esimerkiksi kotiapulaisia, ja sen mukaan vain qatarilaiset työntekijät saavat muodostaa liittoja ja liittyä niihin. Siirtotyöläinen ei saa vaihtaa työpaikkaa eikä lähteä maasta ilman sponsorin eli käytännössä työnantajan lupaa.

Fifa ei ole toiminut

Qatarin siirtotyöläisten tilanne on ollut esillä viime vuosina tavallista enemmän, sillä maa järjestää vuonna 2022 jalkapallon MM-kisat. Aiemmin lokakuussa ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC ennusti, että kisarakentaminen voi vaatia 4 000 ihmisten hengen, mikäli nykyinen kuolemien tahti jatkuu ja siirtotyöläisiä tulee lisää kisoja varten.

Brittilehti Guardian paljasti syyskuussa, että maassa kuoli viime kesänä 44 nepalilaista siirtotyöläistä.

Lehden mukaan MM-kisojen rakentamiseen liittyy pakkotyötä. Myös Amnesty löysi tutkimuksissaan tapauksen, jossa nepalilaiset työntekijät työskentelivät kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan päämajaan liittyvässä projektissa Dohassa. He tekivät jopa 12-tuntisia työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa.

Amnesty vaatiikin, että viranomaisten ja firmojen lisäksi myös Fifa puuttuu tilanteeseen. Fifa on aiemmin sanonut, että myös sillä on vastuu työntekijöiden oikeuksista. Amnestyn mukaan on kuitenkin epäselvää, onko järjestö tehnyt asian eteen mitään.

Guardianin paljastusten jälkeen Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter myönsi, ettei järjestö voi jättää ongelmia huomiotta, mutta sanoi myös, ettei Fifa pysty saamaan muutoksia aikaan ja että aikaa tilanteen korjaamiseksi on vielä.

Qatarin MM-kisat ihmisoikeudettyö Qatar Amnesty International

Lue myös

Rakennuksia Qatarin pääkaupungissa Dohassa

Siirtotyöläisten asema paranee pahamaineisessa Qatarissa – maastapoistumislupaa ei tarvitse pyytää enää työnantajalta

Lähes 90 prosenttia Qatarin asukkaista on siirtotyöläisiä. Heidän huono kohtelunsa on saanut paljon kritiikkiä, mutta nyt maa on säätänyt uuden lain, jonka ansiosta useimmat työntekijät voivat poistua maasta vapaasti.

Qatar uudistaa pahamaineisia työlakejaan – siirtotyöläiset yhä ahtaalla

Qatarissa tulee tänään voimaan uusi työlaki, jonka on määrä parantaa myös jalkapallon MM-kisarakentajien oloja. Amnestyn mukaan uudistukset eivät riitä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Silvana Bahia, taustalla puita ja rakennuksia

Mikä muuttuu, jos teknologiaa kehittävät myös ei-valkoihoiset? Brasilialainen Silvana Bahia ajaa tasa-arvoa it-alalle

Teknologiaa on helppo pitää arvovapaana, mutta esimerkiksi kasvojentunnistusteknologia ei aina tunnista mustien kasvonpiirteitä. Suomessa vieraileva brasilialainen aktivisti Silvana Bahia haluaa teknologia-alalle enemmän etnistä monimuotoisuutta.
Mielenosoittajia Ilmastotekoja-kyltin kera

Koululaiset marssivat ilmastotoimien puolesta – ”Aikuiset väittävät välittävänsä lapsistaan eniten, vaikka tuhoavat heidän tulevaisuuttaan”

Koululaiset ja opiskelijat noin sadassa maassa lakkoilevat tänään perjantaina vaatiakseen päättäjiltä tehokkaampia ilmastotoimia. Esimerkiksi Tampereella järjestetty mielenosoitus keräsi arviolta satoja osallistujia.
Öljynporauslautta merellä, taustalla vuoria

YK-raportti varoittaa luonnonvarojen tuhlaamisesta: Kulutus kolminkertaistunut 1970-luvulta

Ihmiskunta kuluttaa luonnonvaroja kuin viimeistä päivää, todetaan tuoreessa raportissa. Sen mukaan maapallon resursseja on yksinkertaisesti ryhdyttävä käyttämään säästeliäämmin, jotta tuhokierre saadaan poikki.
Korkeita rakennuksia vedenrajassa Intiassa

Brexit saa britit haikailemaan menneitä – Monella on ruusuinen käsitys siirtomaa-ajasta

Britanniassa on esitetty suhteiden elvyttämistä entisiin siirtomaihin korvikkeeksi EU-jäsenyydelle. Taustalla on usko siihen, että siirtomaapolitiikassa oli kyse kansainvälisestä vastuunkannosta ja köyhien maiden kehittämisestä. Taloustutkijat Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury osoittavat Intian esimerkin avulla, että todellisuus on päinvastainen.