Uutiset Qatarin MM-kisat

Amnesty: Qatarin siirtotyöläisiä itsemurhan partaalla

Myös jalkapallon MM-kisojen rakennustöissä on poljettu työläisten oikeuksia, järjestö sanoo.
(Kuva: Omar Chatriwala / cc 2.0)

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vetoaa Qatarin viranomaisiin ja kansainväliseen jalkapalloliittoon Fifaan maan siirtotyöläisten kurjien työolojen vuoksi. Järjestön tänään ilmestynyt raportti vahvistaa aiemmat tiedot siitä, että työläisten oikeuksia poljetaan maassa räikeästi.

Amnestyn tutkijoiden mukaan monille siirtotyöläisille maksetaan palkka kuukausia myöhässä tai sitä ei makseta lainkaan, terveys- ja turvallisuussäädöksiä ei noudateta, majoitustilat ovat surkeat ja työntekijöillä teetetään ylipitkiä päiviä.

Tutkijat tapasivat kymmeniä työläisiä, joita ei ollut päästetty lähtemään maasta. He löysivät myös merkkejä pakkotyöstä. Osa työntekijöistä oli korviaan myöten veloissa. Tilanne aiheuttaa ahdistusta, ja jotkut työntekijät ovat itsemurhan partaalla, Amnesty sanoo.

Amnesty haastatteli raporttiaan varten yli 200:aa rakennussektorin siirtotyöläistä. Qatarissa arvioidaan olevan yhteensä noin 1,38 miljoonaa siirtotyöläistä, joista suurin osa tulee Kaakkois- ja Etelä-Aasiasta. He muodostavat noin 94 prosenttia koko maan työvoimasta.

Maan työlainsäädäntö ei suojele esimerkiksi kotiapulaisia, ja sen mukaan vain qatarilaiset työntekijät saavat muodostaa liittoja ja liittyä niihin. Siirtotyöläinen ei saa vaihtaa työpaikkaa eikä lähteä maasta ilman sponsorin eli käytännössä työnantajan lupaa.

Fifa ei ole toiminut

Qatarin siirtotyöläisten tilanne on ollut esillä viime vuosina tavallista enemmän, sillä maa järjestää vuonna 2022 jalkapallon MM-kisat. Aiemmin lokakuussa ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC ennusti, että kisarakentaminen voi vaatia 4 000 ihmisten hengen, mikäli nykyinen kuolemien tahti jatkuu ja siirtotyöläisiä tulee lisää kisoja varten.

Brittilehti Guardian paljasti syyskuussa, että maassa kuoli viime kesänä 44 nepalilaista siirtotyöläistä.

Lehden mukaan MM-kisojen rakentamiseen liittyy pakkotyötä. Myös Amnesty löysi tutkimuksissaan tapauksen, jossa nepalilaiset työntekijät työskentelivät kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan päämajaan liittyvässä projektissa Dohassa. He tekivät jopa 12-tuntisia työpäiviä seitsemänä päivänä viikossa.

Amnesty vaatiikin, että viranomaisten ja firmojen lisäksi myös Fifa puuttuu tilanteeseen. Fifa on aiemmin sanonut, että myös sillä on vastuu työntekijöiden oikeuksista. Amnestyn mukaan on kuitenkin epäselvää, onko järjestö tehnyt asian eteen mitään.

Guardianin paljastusten jälkeen Fifan puheenjohtaja Sepp Blatter myönsi, ettei järjestö voi jättää ongelmia huomiotta, mutta sanoi myös, ettei Fifa pysty saamaan muutoksia aikaan ja että aikaa tilanteen korjaamiseksi on vielä.

Qatarin MM-kisat ihmisoikeudettyö Qatar Amnesty International

Lue myös

Rakennuksia Qatarin pääkaupungissa Dohassa

Siirtotyöläisten asema paranee pahamaineisessa Qatarissa – maastapoistumislupaa ei tarvitse pyytää enää työnantajalta

Lähes 90 prosenttia Qatarin asukkaista on siirtotyöläisiä. Heidän huono kohtelunsa on saanut paljon kritiikkiä, mutta nyt maa on säätänyt uuden lain, jonka ansiosta useimmat työntekijät voivat poistua maasta vapaasti.

Qatar uudistaa pahamaineisia työlakejaan – siirtotyöläiset yhä ahtaalla

Qatarissa tulee tänään voimaan uusi työlaki, jonka on määrä parantaa myös jalkapallon MM-kisarakentajien oloja. Amnestyn mukaan uudistukset eivät riitä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sissitaistelija Maricela Flórez

Yli viisikymmentä vuotta sotimista ja kohta kaksi vuotta rauhaa – Miten Kolumbiassa onnistuttiin siinä, missä niin monessa muussa maassa epäonnistutaan?

Sissitaistelija Maricela Flórez oli valmis kuolemaan sodassa tavoitteidensa puolesta. Nyt Kolumbiassa on rauha ja Flórez on muuttunut sissistä puolueaktiiviksi. Epäilevistä äänistä huolimatta Kolumbian rauhansopimus on pitänyt.
Kenialaisia viljelijöitä kenttäkoulussa

Säävakuutukset ja tekstiviestit auttavat Afrikan ja Aasian viljelijöitä sopeutumaan ilmaston muutoksiin

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja ilmastokatastrofit heikentävät köyhien maiden ruokaturvaa ja vaarantavat viljelijöiden elinkeinon. Tukholman yliopiston Global Resilience Partnershipin hankkeet pyrkivät kohentamaan ruokaturvaa maailmassa.
Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.
EU-lippu, taustalla Brandenburgin portti

EU:n kehitysapu laski ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen – 0,7-tavoitteen saavuttamiseen voi mennä 40 vuotta

EU on yhä maailman suurin avunantaja. Tuore järjestöraportti kritisoi kuitenkin etenkin avun käyttöä pakolaiskuluihin.

Luetuimmat

Rauhanjärjestöissä pohditaan, eikö valtio halua enää tukea kriittisiä ääniä – Leikkaukset uhkaavat jälleen ensi vuonna
Nobelin rauhanpalkinto seksuaalisen väkivallan vastaiselle työlle
300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa
”Hieno tunnustus kaikille selviytyjille” –Nobelin rauhanpalkinto on nyökkäys myös #metoo-liikkeen suuntaan, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja
Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun
Stereotyyppiset sukupuoliroolit piinaavat myös miehiä, uskoo Suomessa vieraileva intialaisaktivisti Harish Sadani
Romanian kansanäänestys avioliiton määritelmän muuttamisesta epäonnistui – ”Olemme osoittaneet, että ihmisoikeuksista ei voi äänestää”
Uusi ilmastoraportti: Maapallon lämpenemisen pitäminen 1,5 asteessa on vielä mahdollista – ”Seuraavat vuodet ovat luultavasti historian tärkeimpiä”
Indonesia pyytää ulkomaisia järjestöjä lähtemään – Punaisen Ristin suomalaisen logistiikkayksikön harteille suuri vastuu maanjäristyksen avustustöistä
Norjan tukema lohenkasvatushanke Argentiinassa herättää epäilyksiä – ”Mikään määrä talouskasvua ei oikeuta Patagonian ekosysteemin tuhoamista”