Uutiset

Amnesty: Iranin mielenosoituksissa ”järkyttävä määrä” ihmisoikeusloukkauksia – Turvallisuusjoukot kiduttaneet ja raiskanneet mielenosoittajia

Tuoreen raportin mukaan turvallisuusjoukot pahoinpitelivät jopa vain 10-vuotiaita lapsia tukahduttaakseen mielenosoitukset viime marraskuussa. Mielenosoittajille on langetettu kuolemantuomioita kidutuksella saatujen tunnustusten perusteella.
Iranin lippuja
Iran käytti julmia otteita mielenosoittajia vastaan, paljastaa Amnestyn raportti. (Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)

Iranin turvallisuus-, tiedustelu- ja vankilaviranomaiset sekä tuomarit ja syyttäjät ovat syyllistyneet ”järkyttävään määrään” ihmisoikeusloukkauksia marraskuun 2019 mielenosoitusten jälkimainingeissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.

Iranilaiset aloittivat marraskuussa laajat mielenosoitukset, joissa protestoitiin aluksi bensan hinnan korotuksia. Pian mielenosoitukset laajenivat vaatimaan poliittisen järjestelmän muutosta, ja niihin osallistui noin 200 000 ihmistä. Mielenosoitusten yhteydessä tapettiin satoja ihmisiä ja pidätettiin noin 7 000.

Amnestyn tutkimuksen mukaan turvallisuusjoukot ampuivat mielenosoittajia tappaakseen, ja hoitoa hakeneita mielenosoittajia ja sivullisia haettiin jopa sairaalasta pidätettäväksi.

Vangittuja mielenosoittajia on kidutettu raa’asti muun muassa hakkaamalla, ruoskimalla, antamalla sähköiskuja, vesikiduttamalla, harjoittamalla seksuaalista väkivaltaa sekä käyttämällä psykologisia keinoja, kuten valeteloituksia. Nuorimmat pahoinpidellyt ovat olleet vain 10-vuotiaita.

Uhreja on uhkailtu perheenjäsenien pidätyksillä, kidutuksella, raiskauksilla ja tapoilla. Pidätettyjä mielenosoittajia on pidetty eristyksissä vailla riittävää ravintoa, eivätkä he ole saaneet asianajajaa mukaansa kuulusteluihin, raportissa kerrotaan.

Raporttia varten haastateltiin 60:tä ihmisoikeusloukkausten uhria tai heidän läheistään. Lisäksi analysoitiin videomateriaalia, viranomaislausuntoja ja oikeuden dokumentteja.

Satoja ihmisiä vastaan on nostettu perättömiä syytteitä. Oikeudenkäynnit ovat usein kestäneet alle tunnin, ja niissä on hyödynnetty kidutuksella saatuja tunnustuksia. Sadat ovat saaneet vankeustuomion tai ruoskarangaistuksen, ja mielenosoittajille on langetettu myös kuolemantuomioita.

Tunnustuksia on esitetty jopa televisiossa valtion propagandamateriaalina.

”Korkeat viranomaiset ovat ylistäneet groteskeissa lausunnoissaan tiedustelu- ja turvallisuusjoukkoja sankareina näiden roolista brutaalissa hyökkäyksessä”, kritisoi Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Diana Eltahawy tiedotteessa.

Amnesty vaatii YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenvaltioita ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistoa puuttumaan tilanteeseen Iranissa. Maassa pitäisi tehdä YK:n johtama tutkimus, ja kaikkien jäsenvaltioiden pitäisi vaatia vapauttamaan perusteettomasti vangitut, se sanoo.

Myös YK:n riippumattomat ihmisoikeusasiantuntijat ovat arvioineet, että pidätettyjä on kidutettu. He arvioivat joulukuussa, että tapettuja olisi jopa 400.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetaktivismidemokratiahallintokansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennus.

”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua

Marokon armeija ja Länsi-Saharan itsenäisyysliike Polisario ovat ottaneet yhteen Guergueratin raja-alueella, ja nyt alueella pelätään konfliktin eskaloitumista. ”Meille ei ole ollut rauhasta mitään hyötyä”, sanoo Polisarion Suomen edustaja Baida Embarec Rahal.
Aukio, jonka keskellä veistos ja ympärillä pilvenpiirtäjiä.

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön

YK on luotetumpi instituutio kuin EU tai Yhdysvallat, selviää tuoreesta, 25 maata kattavasta kyselytutkimuksesta. Erityisen luottavaisia ovat nuoret.
Taskulaskin ja kolikoita.

Afrikka menettää vuosittain noin 50 miljardia dollaria laitonta pääomaa – Pääomapaon kitkemiseksi tarvitaan niin paikallisia kuin kansainvälisiäkin toimia

Afrikassa on tehostettava verohallintoa ja vero-oikeudenmukaisuuden toteutumista esimerkiksi progressiivisen verojärjestelmän kautta, kirjoittaa Attac ry:n hanketiedottaja Eetu Kukila. Attacin ja Reilu vero ry:n tuoreessa raportissa listataan keinoja pääomapaon estämiseksi.
Mies ottaa verikoetta toisen sormenpäästä.

Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt

Koronaviruspandemia on vaikuttanut myös hiv-epidemian hillitsemiseen, joka kompasteli jo ennen pandemian alkua. Riittämättömät investoinnit ja toimet hiv-epidemiaa ja muita pandemoita vastaan altisti maailman myös koronaviruspandemialle, muistuttaa YK:n hiv-ja aids-ohjelma.
Mopoja ajamassa jonossa kadulla.

Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”

YK:n luoma valtionhallinnon digitaalinen alusta tekee Beninistä yhdessä Viron kanssa maan, jossa yrityksen käynnistäminen tapahtuu nopeimmin maailmassa. EU:ssa aikaa kuluu keskimäärin kolme päivää, New Yorkissa seitsemän päivää.

Tuoreimmat

Kysely: YK on luotetuin kansainvälinen instituutio – Ylpeys omasta maasta ei estä uskoa kansainväliseen yhteistyöhön
Koronapandemia voi johtaa jopa 148 000 uuteen aids-kuolemaan, varoittaa Unaids – Testaaminen ja hoidon aloittaminen vähentynyt
Beninissä saa perustettua yrityksen kahdessa tunnissa – ”Afrikan maat loikkivat muun maailman edellä digitaalisessa valtionhallinnossa”
Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta
Kultaa ja timantteja louhitaan vaarallisissa oloissa – Raportti: Suuret koruyhtiöt eivät voi vakuuttaa kuluttajille, etteikö niiden tuotteiden taustalla olisi ihmisoikeusloukkauksia
Etiopian Tigrayn alueen siviilien ahdinko syvenee – Konflikti estää avun toimittamisen, ja suurin osa jo valmiiksi ruoka-avusta riippuvaisista ei ole saanut annoksiaan
”Meidänkin kärsivällisyydellämme on rajansa” – Länsi-Saharan konfliktiin ei näy ratkaisua
Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista
Koronavirus on hidastanut pakolaisten vastaanottamista ympäri maailman – Normaalivuosinakin vain murto-osa saa uuden kotimaan
Raportti: Järjestötoiminta on yhä ammattimaisempaa, eikä se ole pelkästään hyvä asia – ”Liiallinen riippuvuus rahoittajista voi murentaa järjestöjen kykyä haastaa”, sanoo tutkija