Amnesty: Iranin mielenosoituksissa ”järkyttävä määrä” ihmisoikeusloukkauksia – Turvallisuusjoukot kiduttaneet ja raiskanneet mielenosoittajia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Iranin mielenosoituksissa ”järkyttävä määrä” ihmisoikeusloukkauksia – Turvallisuusjoukot kiduttaneet ja raiskanneet mielenosoittajia

Tuoreen raportin mukaan turvallisuusjoukot pahoinpitelivät jopa vain 10-vuotiaita lapsia tukahduttaakseen mielenosoitukset viime marraskuussa. Mielenosoittajille on langetettu kuolemantuomioita kidutuksella saatujen tunnustusten perusteella.

Iranin lippuja

Iran käytti julmia otteita mielenosoittajia vastaan, paljastaa Amnestyn raportti. Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0.

Iranin turvallisuus-, tiedustelu- ja vankilaviranomaiset sekä tuomarit ja syyttäjät ovat syyllistyneet ”järkyttävään määrään” ihmisoikeusloukkauksia marraskuun 2019 mielenosoitusten jälkimainingeissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.

Iranilaiset aloittivat marraskuussa laajat mielenosoitukset, joissa protestoitiin aluksi bensan hinnan korotuksia. Pian mielenosoitukset laajenivat vaatimaan poliittisen järjestelmän muutosta, ja niihin osallistui noin 200 000 ihmistä. Mielenosoitusten yhteydessä tapettiin satoja ihmisiä ja pidätettiin noin 7 000.

Amnestyn tutkimuksen mukaan turvallisuusjoukot ampuivat mielenosoittajia tappaakseen, ja hoitoa hakeneita mielenosoittajia ja sivullisia haettiin jopa sairaalasta pidätettäväksi.

Vangittuja mielenosoittajia on kidutettu raa’asti muun muassa hakkaamalla, ruoskimalla, antamalla sähköiskuja, vesikiduttamalla, harjoittamalla seksuaalista väkivaltaa sekä käyttämällä psykologisia keinoja, kuten valeteloituksia. Nuorimmat pahoinpidellyt ovat olleet vain 10-vuotiaita.

Uhreja on uhkailtu perheenjäsenien pidätyksillä, kidutuksella, raiskauksilla ja tapoilla. Pidätettyjä mielenosoittajia on pidetty eristyksissä vailla riittävää ravintoa, eivätkä he ole saaneet asianajajaa mukaansa kuulusteluihin, raportissa kerrotaan.

Raporttia varten haastateltiin 60:tä ihmisoikeusloukkausten uhria tai heidän läheistään. Lisäksi analysoitiin videomateriaalia, viranomaislausuntoja ja oikeuden dokumentteja.

Satoja ihmisiä vastaan on nostettu perättömiä syytteitä. Oikeudenkäynnit ovat usein kestäneet alle tunnin, ja niissä on hyödynnetty kidutuksella saatuja tunnustuksia. Sadat ovat saaneet vankeustuomion tai ruoskarangaistuksen, ja mielenosoittajille on langetettu myös kuolemantuomioita.

Tunnustuksia on esitetty jopa televisiossa valtion propagandamateriaalina.

”Korkeat viranomaiset ovat ylistäneet groteskeissa lausunnoissaan tiedustelu- ja turvallisuusjoukkoja sankareina näiden roolista brutaalissa hyökkäyksessä”, kritisoi Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Diana Eltahawy tiedotteessa.

Amnesty vaatii YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenvaltioita ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistoa puuttumaan tilanteeseen Iranissa. Maassa pitäisi tehdä YK:n johtama tutkimus, ja kaikkien jäsenvaltioiden pitäisi vaatia vapauttamaan perusteettomasti vangitut, se sanoo.

Myös YK:n riippumattomat ihmisoikeusasiantuntijat ovat arvioineet, että pidätettyjä on kidutettu. He arvioivat joulukuussa, että tapettuja olisi jopa 400.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia