Uutiset

Amnesty: Iranin mielenosoituksissa ”järkyttävä määrä” ihmisoikeusloukkauksia – Turvallisuusjoukot kiduttaneet ja raiskanneet mielenosoittajia

Tuoreen raportin mukaan turvallisuusjoukot pahoinpitelivät jopa vain 10-vuotiaita lapsia tukahduttaakseen mielenosoitukset viime marraskuussa. Mielenosoittajille on langetettu kuolemantuomioita kidutuksella saatujen tunnustusten perusteella.
Iranin lippuja
Iran käytti julmia otteita mielenosoittajia vastaan, paljastaa Amnestyn raportti. (Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)

Iranin turvallisuus-, tiedustelu- ja vankilaviranomaiset sekä tuomarit ja syyttäjät ovat syyllistyneet ”järkyttävään määrään” ihmisoikeusloukkauksia marraskuun 2019 mielenosoitusten jälkimainingeissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.

Iranilaiset aloittivat marraskuussa laajat mielenosoitukset, joissa protestoitiin aluksi bensan hinnan korotuksia. Pian mielenosoitukset laajenivat vaatimaan poliittisen järjestelmän muutosta, ja niihin osallistui noin 200 000 ihmistä. Mielenosoitusten yhteydessä tapettiin satoja ihmisiä ja pidätettiin noin 7 000.

Amnestyn tutkimuksen mukaan turvallisuusjoukot ampuivat mielenosoittajia tappaakseen, ja hoitoa hakeneita mielenosoittajia ja sivullisia haettiin jopa sairaalasta pidätettäväksi.

Vangittuja mielenosoittajia on kidutettu raa’asti muun muassa hakkaamalla, ruoskimalla, antamalla sähköiskuja, vesikiduttamalla, harjoittamalla seksuaalista väkivaltaa sekä käyttämällä psykologisia keinoja, kuten valeteloituksia. Nuorimmat pahoinpidellyt ovat olleet vain 10-vuotiaita.

Uhreja on uhkailtu perheenjäsenien pidätyksillä, kidutuksella, raiskauksilla ja tapoilla. Pidätettyjä mielenosoittajia on pidetty eristyksissä vailla riittävää ravintoa, eivätkä he ole saaneet asianajajaa mukaansa kuulusteluihin, raportissa kerrotaan.

Raporttia varten haastateltiin 60:tä ihmisoikeusloukkausten uhria tai heidän läheistään. Lisäksi analysoitiin videomateriaalia, viranomaislausuntoja ja oikeuden dokumentteja.

Satoja ihmisiä vastaan on nostettu perättömiä syytteitä. Oikeudenkäynnit ovat usein kestäneet alle tunnin, ja niissä on hyödynnetty kidutuksella saatuja tunnustuksia. Sadat ovat saaneet vankeustuomion tai ruoskarangaistuksen, ja mielenosoittajille on langetettu myös kuolemantuomioita.

Tunnustuksia on esitetty jopa televisiossa valtion propagandamateriaalina.

”Korkeat viranomaiset ovat ylistäneet groteskeissa lausunnoissaan tiedustelu- ja turvallisuusjoukkoja sankareina näiden roolista brutaalissa hyökkäyksessä”, kritisoi Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Diana Eltahawy tiedotteessa.

Amnesty vaatii YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenvaltioita ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistoa puuttumaan tilanteeseen Iranissa. Maassa pitäisi tehdä YK:n johtama tutkimus, ja kaikkien jäsenvaltioiden pitäisi vaatia vapauttamaan perusteettomasti vangitut, se sanoo.

Myös YK:n riippumattomat ihmisoikeusasiantuntijat ovat arvioineet, että pidätettyjä on kidutettu. He arvioivat joulukuussa, että tapettuja olisi jopa 400.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetaktivismidemokratiahallintokansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muille valkoisen enemmistön maille. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä