Uutiset

Amnesty: Iranin mielenosoituksissa ”järkyttävä määrä” ihmisoikeusloukkauksia – Turvallisuusjoukot kiduttaneet ja raiskanneet mielenosoittajia

Tuoreen raportin mukaan turvallisuusjoukot pahoinpitelivät jopa vain 10-vuotiaita lapsia tukahduttaakseen mielenosoitukset viime marraskuussa. Mielenosoittajille on langetettu kuolemantuomioita kidutuksella saatujen tunnustusten perusteella.
Iranin lippuja
Iran käytti julmia otteita mielenosoittajia vastaan, paljastaa Amnestyn raportti. (Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)

Iranin turvallisuus-, tiedustelu- ja vankilaviranomaiset sekä tuomarit ja syyttäjät ovat syyllistyneet ”järkyttävään määrään” ihmisoikeusloukkauksia marraskuun 2019 mielenosoitusten jälkimainingeissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tänään julkaistussa raportissaan.

Iranilaiset aloittivat marraskuussa laajat mielenosoitukset, joissa protestoitiin aluksi bensan hinnan korotuksia. Pian mielenosoitukset laajenivat vaatimaan poliittisen järjestelmän muutosta, ja niihin osallistui noin 200 000 ihmistä. Mielenosoitusten yhteydessä tapettiin satoja ihmisiä ja pidätettiin noin 7 000.

Amnestyn tutkimuksen mukaan turvallisuusjoukot ampuivat mielenosoittajia tappaakseen, ja hoitoa hakeneita mielenosoittajia ja sivullisia haettiin jopa sairaalasta pidätettäväksi.

Vangittuja mielenosoittajia on kidutettu raa’asti muun muassa hakkaamalla, ruoskimalla, antamalla sähköiskuja, vesikiduttamalla, harjoittamalla seksuaalista väkivaltaa sekä käyttämällä psykologisia keinoja, kuten valeteloituksia. Nuorimmat pahoinpidellyt ovat olleet vain 10-vuotiaita.

Uhreja on uhkailtu perheenjäsenien pidätyksillä, kidutuksella, raiskauksilla ja tapoilla. Pidätettyjä mielenosoittajia on pidetty eristyksissä vailla riittävää ravintoa, eivätkä he ole saaneet asianajajaa mukaansa kuulusteluihin, raportissa kerrotaan.

Raporttia varten haastateltiin 60:tä ihmisoikeusloukkausten uhria tai heidän läheistään. Lisäksi analysoitiin videomateriaalia, viranomaislausuntoja ja oikeuden dokumentteja.

Satoja ihmisiä vastaan on nostettu perättömiä syytteitä. Oikeudenkäynnit ovat usein kestäneet alle tunnin, ja niissä on hyödynnetty kidutuksella saatuja tunnustuksia. Sadat ovat saaneet vankeustuomion tai ruoskarangaistuksen, ja mielenosoittajille on langetettu myös kuolemantuomioita.

Tunnustuksia on esitetty jopa televisiossa valtion propagandamateriaalina.

”Korkeat viranomaiset ovat ylistäneet groteskeissa lausunnoissaan tiedustelu- ja turvallisuusjoukkoja sankareina näiden roolista brutaalissa hyökkäyksessä”, kritisoi Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Diana Eltahawy tiedotteessa.

Amnesty vaatii YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenvaltioita ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistoa puuttumaan tilanteeseen Iranissa. Maassa pitäisi tehdä YK:n johtama tutkimus, ja kaikkien jäsenvaltioiden pitäisi vaatia vapauttamaan perusteettomasti vangitut, se sanoo.

Myös YK:n riippumattomat ihmisoikeusasiantuntijat ovat arvioineet, että pidätettyjä on kidutettu. He arvioivat joulukuussa, että tapettuja olisi jopa 400.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetaktivismidemokratiahallintokansalaisyhteiskuntalakioikeus ja rikos Iran Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.