Amerikan valtiot sopivat ikääntyneiden ihmisoikeuksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amerikan valtiot sopivat ikääntyneiden ihmisoikeuksista

Sopimuksella on tarkoitus pelastaa yli 60-vuotiaat heitteillejätöltä ja muulta ikään liittyvältä syrjinnältä.

(IPS) -- Amerikan valtioiden järjestö OAS on hyväksynyt vanhusten ihmisoikeussopimuksen.

Sopimuksella on tarkoitus pelastaa yli 60-vuotiaat heitteille tai hoidotta jättämiseltä ja muulta ikään liittyvältä syrjinnältä. Ikäsyrjintä ja perheiden piittaamattomuus vanhustensa hyvinvoinnista ovat nousseet ongelmaksi Latinalaisessa Amerikassa ja Karibian maissa.

Sopimuksen toteuttamisesta vastaa asiantuntijakomitea, jonka tehtävä on antaa valtioille ohjeita ikäihmisten kohtelusta. Lisäksi sopimus tarjoaa yksilöille ja ryhmille väylän valittaa sopimusta rikkovasta OAS:n jäsenvaltiosta yleisamerikkalaiseen ihmisoikeuskomissioon.

Latinalaisen Amerikan maissa elää noin 71 miljoonaa 60 vuotta täyttänyttä. Maiden väliset erot ikärakenteessa ovat suuria: Argentiinan 40 miljoonasta asukkaasta 14 miljoona on täyttänyt 60 vuotta. Yli 200 miljoonasta brasilialaisesta saman virstanpylvään on saavuttanut vasta 10 miljoonaa. Luvun tosin oletetaan nousevan 16 miljoonaan kymmenen vuoden aikana.

Odotettavissa oleva elinikä on OAS:n jäsenmaissa noussut kuudessa vuosikymmenessä huomattavasti. Vuonna 1950 vastasyntyneellä oli odotettavissa 51 elinvuotta, vuonna 2010 syntynyt voi odottaa elävänsä 75-vuotiaaksi.

Sopimuksen voimaantulo edellyttää, että allekirjoittajavaltiot ratifioivat sen osaksi lainsäädäntöään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia