Uutiset Tasa-arvo

Amerikan mustat naisjohtajat saivat tarpeekseen syrjinnästä

Mustat naisjohtajat 22:sta Amerikan maasta ovat laatineet yhteisen poliittisen ohjelman tavoitteenaan lopettaa afrikkalaistaustaisten naisten syrjintä.
(Kuva: maHidoodi / cc 2.0 / Flickr)

(IPS) -- Värinsä ja sukupuolensa perusteella yhteiskunnalliseen näkymättömyyteen tuomitut mustat naisjohtajat 22 Amerikan maasta ovat laatineet yhteisen poliittisen ohjelman. Ohjelman päätavoite on lopettaa syntyperältään afrikkalaisten naisten syrjintä ja rasismi.

"Tulemme taistelemaan kaikin keinoin, jotta saamme katkaistua rasismin ja rotuperustaisen väkivallan kahleet", sanoo yksi osallistujista, kolumbialainen Shary García.

Kokoukseen osallistui 270 naista. Se järjestettiin Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa kesäkuun lopulla.

Kolmipäiväisen huippukokouksen tuloksena syntyneessä syrjinnänvastaisessa ohjelmassa on 17 pääkohtaa. Teemoista päättäminen ei käynyt käden käänteessä.

"Ei ollut helppoa kiteyttää 270:n koko ikänsä syrjintää, väkivaltaa ja oikeuksiensa epäämistä kokeneen naisen ja heidän perheidensä valituksia ja vaatimuksia seitsemääntoista osioon", García myöntää.

Kymmenen vuoden seuranta

Ohjelman pääteemat käsittelevät rasismin vastustamista, köyhyyden torjumista, oikeutta osallistua päätöksentekoon sekä seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia. Siihen sisältyy myös muun muassa ympäristönsuojeluun ja ruokaturvaan liittyviä kohtia.

Afro-latinalaisamerikkalaisten, afrokaribialaisten ja diasporan naisten verkoston RMAAD:n pääkoordinaattori Dorotea Wilsonin mukaan Managuan julkilausumassa ei vaadita oikeuksien tunnustamista vaan jo olemassa olevien lakien, säädösten ja kansainvälisten sopimusten täytäntöönpanoa.

"Kyse ei ole hyvistä aikomuksista, vaan virallisesta dokumentista, jossa vaaditaan [Amerikan maita] välittömästi tunnustamaan maanosan mustan väestön oikeudet ja kohtelemaan heitä oikeudenmukaisesti", Wilson toteaa.

Wilson kertoo, että Latinalaisen Amerikan mustat naiset alkavat kerätä luotettavaa tietoa afrikkalaistaustaisten ihmisten kokemuksista todellisissa tilanteissa.

"Puhumme 'luotettavasta' siksi, ettei sellaista löydy nykytilastoista, sillä niissä me emme näy mitenkään."

Kokouksessa päätettiin myös, että jokaisessa maassa tavoitteiden toteutumista seurataan suunnitelmallisesti. Määräajaksi tavoitteisiin pääsylle ohjelma rajaa kymmenen vuotta.

Etelän väkivalta ei näy julkisuudessa

Managuan kokoukseen osallistuneiden naisten mukaan on selvästi havaittavissa, että poliisin mustaihoisiin ihmisiin kohdistama julmuus ja väkivaltaisuus ovat nousussa erityisesti Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Molemmista maista oli osanottajia kokouksessa. Eri maissa tapahtuneesta väkivallasta uutisoidaan kuitenkin eri tavoin.

"Yhdysvalloissa tapahtuvat viharikokset pääsevät kansainvälisiin otsikoihin. "Mutta koska afrikkalaistaustainen väestö on Latinalaisessa Amerikassa näkymätöntä, rasistiset tapot eivät saa julkista huomiota", Wilson huomauttaa.

Noin 200 miljoonaa Amerikoissa asuvaa ihmistä identifioi itsensä syntyperältään afrikkalaiseksi.

Tasa-arvo genderkansalaisoikeudetvähemmistöpolitiikka Latinalainen Amerikka ja KaribiaPohjois-Amerikka Suomen IPS

Lue myös

Tyttöjä rivissä istumassa mikrofonien takana.

33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin

Lapsiavioliittojen ja tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettaminen olisi mahdollista lopettaa kymmenen vuoden sisällä keskittämällä ehkäisytoimet etenkin ruohonjuuritasoon, sanoo YK:n väestörahasto tuoreessa raportissaan.
Nainen kantaa pellolla säkkiä päänsä päällä.

Omaisuuslainsäädäntö syrjii naisia Keniassa – Avioero voi jättää tyhjän päälle

Laki mahdollistaa sen, että omaisuus jaetaan eron jälkeen sen mukaan, minkä verran puolisot ovat omaisuden hankkimiseen panostaneet. Se vaatii todisteita, joita monilla naisilla ei ole esittää. Näin kävi myös Ida Njerille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas