Amerikan mustat naisjohtajat saivat tarpeekseen syrjinnästä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amerikan mustat naisjohtajat saivat tarpeekseen syrjinnästä

Mustat naisjohtajat 22:sta Amerikan maasta ovat laatineet yhteisen poliittisen ohjelman tavoitteenaan lopettaa afrikkalaistaustaisten naisten syrjintä.

(IPS) -- Värinsä ja sukupuolensa perusteella yhteiskunnalliseen näkymättömyyteen tuomitut mustat naisjohtajat 22 Amerikan maasta ovat laatineet yhteisen poliittisen ohjelman. Ohjelman päätavoite on lopettaa syntyperältään afrikkalaisten naisten syrjintä ja rasismi.

"Tulemme taistelemaan kaikin keinoin, jotta saamme katkaistua rasismin ja rotuperustaisen väkivallan kahleet", sanoo yksi osallistujista, kolumbialainen Shary García.

Kokoukseen osallistui 270 naista. Se järjestettiin Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa kesäkuun lopulla.

Kolmipäiväisen huippukokouksen tuloksena syntyneessä syrjinnänvastaisessa ohjelmassa on 17 pääkohtaa. Teemoista päättäminen ei käynyt käden käänteessä.

"Ei ollut helppoa kiteyttää 270:n koko ikänsä syrjintää, väkivaltaa ja oikeuksiensa epäämistä kokeneen naisen ja heidän perheidensä valituksia ja vaatimuksia seitsemääntoista osioon", García myöntää.

Kymmenen vuoden seuranta

Ohjelman pääteemat käsittelevät rasismin vastustamista, köyhyyden torjumista, oikeutta osallistua päätöksentekoon sekä seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia. Siihen sisältyy myös muun muassa ympäristönsuojeluun ja ruokaturvaan liittyviä kohtia.

Afro-latinalaisamerikkalaisten, afrokaribialaisten ja diasporan naisten verkoston RMAAD:n pääkoordinaattori Dorotea Wilsonin mukaan Managuan julkilausumassa ei vaadita oikeuksien tunnustamista vaan jo olemassa olevien lakien, säädösten ja kansainvälisten sopimusten täytäntöönpanoa.

"Kyse ei ole hyvistä aikomuksista, vaan virallisesta dokumentista, jossa vaaditaan [Amerikan maita] välittömästi tunnustamaan maanosan mustan väestön oikeudet ja kohtelemaan heitä oikeudenmukaisesti", Wilson toteaa.

Wilson kertoo, että Latinalaisen Amerikan mustat naiset alkavat kerätä luotettavaa tietoa afrikkalaistaustaisten ihmisten kokemuksista todellisissa tilanteissa.

"Puhumme 'luotettavasta' siksi, ettei sellaista löydy nykytilastoista, sillä niissä me emme näy mitenkään."

Kokouksessa päätettiin myös, että jokaisessa maassa tavoitteiden toteutumista seurataan suunnitelmallisesti. Määräajaksi tavoitteisiin pääsylle ohjelma rajaa kymmenen vuotta.

Etelän väkivalta ei näy julkisuudessa

Managuan kokoukseen osallistuneiden naisten mukaan on selvästi havaittavissa, että poliisin mustaihoisiin ihmisiin kohdistama julmuus ja väkivaltaisuus ovat nousussa erityisesti Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Molemmista maista oli osanottajia kokouksessa. Eri maissa tapahtuneesta väkivallasta uutisoidaan kuitenkin eri tavoin.

"Yhdysvalloissa tapahtuvat viharikokset pääsevät kansainvälisiin otsikoihin. "Mutta koska afrikkalaistaustainen väestö on Latinalaisessa Amerikassa näkymätöntä, rasistiset tapot eivät saa julkista huomiota", Wilson huomauttaa.

Noin 200 miljoonaa Amerikoissa asuvaa ihmistä identifioi itsensä syntyperältään afrikkalaiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia