Uutiset Ympäristöpolitiikka

Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla

Alkuperäiskansat ja heimoyhteisöt suojelevat metsiä paremmin kuin muut ryhmät muun muassa siksi, että heidän perinteiset tuotantojärjestelmänsä ovat ympäristön kannalta kestävämpiä. ”Tämä on empiirinen havainto, joka perustuu dataan, ei naiivi, ideologinen tai romanttinen havainto”, todetaan FAO:n raportissa.
Metsää joen rannalla.
Amazonin aluetta kutsutaan maailman keuhkoiksi sademetsien vuoksi. (Kuva: Dennis Jarvis / CC BY-SA 2.0)

Latinalaisen Amerikan ja Karibian metsäkato on merkittävästi vähäisempää sellaisilla alkuperäiskansojen ja heimoyhteisöjen mailla, joilla heille on annettu muodollinen oikeus hallita maitaan. Siksi näiden yhteisöjen maaoikeuksien parantaminen olisi kustannustehokas tapa vähentää myös hiilidioksidipäästöjä, summaa tuore raportti.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian alkuperäiskansojen kehitysrahaston (FILAC) raportti perustuu yli 300 tutkimukseen, jotka on julkaistu viimeisten kahden vuosikymmenen aikana.

Metsien rooli hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä on tärkeä, sillä metsät sitovat hiilidioksidia. Latinalaisessa Amerikassa metsäkatoa ja päästöjen kasvua kiihdyttää etenkin karjankasvatus, jonka tieltä kaadetaan metsiä.

Alkuperäiskansojen ja heimoyhteisöjen alueet kattavat noin kolmanneksen Latinalaisen Amerikan ja Karibian kaikesta metsiin sidotusta hiilestä. Raportin mukaan vuosina 2000–2016 näillä alueilla ehjien metsien määrä väheni vain 4,9 prosenttia, muilla alueilla taas 11,2 prosenttia.

Erään tutkimuksen mukaan Boliviassa, Brasiliassa ja Kolumbiassa alueilla, joilla alkuperäiskansojen maaoikeudet oli lailla varmistettu, metsäkato oli 2–2,8 kertaa vähäisempää kuin muilla alueilla. Kollektiivisesti hallittujen maiden avulla vältettiin näissä kolmessa maassa vuosittain jopa 12,6 miljoonan ajoneuvon päästöjä vastaava määrä.

”Todisteet heidän elintärkeästä roolistaan ovat kristallinkirkkaat”, toteaa FILACin johtaja Myrna Cunningham tiedotteessa.

Syyt siihen, miksi metsät säilyvät alkuperäiskansojen ja heimoyhteisöjen mailla paremmin, liittyvät sekä käytännöllisiin että kulttuurisiin tekijöihin. Alkuperäiskansojen maat ovat usein jo valmiiksi suojeltuja alueita ja toisaalta heillä on vähemmän mahdollisuuksia käyttää modernin maatalouden välineitä ja vähemmän pääomaa.

Toisaalta elämäntapa on perinteisestikin kestävämpi, sillä heidän tuotantojärjestelmänsä ovat metsäekosysteemien kannalta vähemmän haitallisia. He hyödyntävät usein metsien lihaa, lääkekasveja, villihedelmiä ja polttopuuta mutta eivät niinkään harjoita karjataloutta.

”Tämä on empiirinen havainto, joka perustuu dataan, ei naiivi ideologinen tai romanttinen havainto”, raportissa todetaan.

Raportissa kehotetaan vahvistamaan alkuperäiskansojen ja heimoyhteisöjen maaoikeuksia ja korvaamaan heille heidän tuottamansa ympäristölliset palvelut. Näin voitaisiin vähentää myös päästöjä. Lisäksi heidän maillaan myös luonnon monimuotoisuus on paremmin turvattu. Esimerkiksi Brasilian alkuperäiskansa-alueilla on enemmän nisäkäs-, lintu-, matelija- ja sammakkoeläinlajeja kuin maan muilla suojelluilla alueilla, raportissa kerrotaan.

Ympäristöpolitiikka alkuperäiskansatympäristöbiodiversiteettimetsätsuojelu Latinalainen Amerikka ja Karibia

Lue myös

Punaisella pohjalla valkoinen kyltti, jossa lukee mustalla tekstillä "for use as a motor fuel only contains lead (tetraethyl)".

Lyijyllinen bensa on nyt historiaa – Viimeisenä saastuttavasta polttoaineesta luopui Algeria

Maailma on saanut päätökseensä lähes 20 vuotta kestäneen yrityksen luopua lyijyllisestä polttoaineesta ajoneuvoissa. Samasta ponnistuksesta pitäisi ottaa oppia myös fossiilisista polttoaineista luopumisessa, sanoo YK:n ympäristöohjelma.
Jätelautaa ja muita jätteitä maassa, taustalla tehtaita.

Ympäristötuho on määriteltävä rikokseksi, vaatii kansainvälinen kampanja – Myös Suomessa luovutettiin vetoomus pääministeri Sanna Marinille

Ympäristön tuhoamisen estämiseksi ei olemassa sitovaa kansainvälisen tason lainsäädäntöä. Uusi kampanja tähtää siihen, että ympäristötuhosta voisi nostaa syytteitä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa.
Kasveja autiomaassa.

Chilessä on valtava uusiutuvan energian potentiaali, mutta monet tavalliset kansalaiset eivät ole päässeet vielä hyötymään

Chilessä tuotetaan runsaasti etenkin aurinkoenergaa. Eniten siitä ovat kuitenkin hyötyneet muun muassa suuret kaivosyhtiöt, joiden energialaskut ovat pienentyneet merkittävästi. Samaan aikaan slummeissa ja maaseudulla elää yhä ihmisiä, joilla ei ole sähköä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu