Aktivistin kuolema pidätyssellissä raivostuttaa palestiinalaisia – Toisinajattelija tunnettiin palestiinalaishallinnon kriitikkona | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aktivistin kuolema pidätyssellissä raivostuttaa palestiinalaisia – Toisinajattelija tunnettiin palestiinalaishallinnon kriitikkona

Länsirannan viranomaiset sietävät toisinajattelijoita yhä huonommin. Palestiinalaishallintoa kritisoineen Nizar Banatin kuolema on saanut monet vaatimaan presidentti Mahmud Abbasin eroa.

Palestiinan lippuja katukuvassa.

Palestiinalaisten lippuja Länsirannan hallinnollisessa pääkaupungissa Ramallah'ssa. Kuva: Chetanya Robison / CC BY 2.0.

Länsirannalla on osoitettu mieltä viime torstaina kuolleen aktivistin Nizar Banatin puolesta. Moni uskoo, että kuoleman taustalla olivat palestiinalaishallinnon kriitikkona tunnetun Banatin mielipiteet.

Palestiinalaisten turvallisuusviranomaiset pidättivät Banatin kotoaan viime viikon torstaina aamuyöllä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin saamien tietojen mukaan noin 25 ihmistä murtautui tämän kotiin, pahoinpiteli tätä pampulla ja suihkutti tämän kasvoille pippurisumutetta.

Hänet vietiin pois sotilasajoneuvolla. Pian tämän jälkeen hänen ilmoitettiin kuolleen. Banatin kotikaupungin Hebronin kuvernöörin mukaan Banatin terveydentila oli heikentynyt, ja tämä oli viety sairaalaan.

”Se, että Banat kuoli niin pian hänen järkyttävän julman pidätyksensä jälkeen, herättää vakavaa huolta. Palestiinalaisviranomaisten pitää varmistaa, että hänen kuolemansa olosuhteet, kuten se, kidutettiinko häntä, tutkitaan riippumattomalla, puolueettomalla ja läpinäkyvällä tavalla. On tehtävä riippumaton ruumiinavaus”, vaatii Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Saleh Higazi tiedotteessa.

Hebronissa asuva Banat oli tunnettu palestiinalaishallinnon kriitikko. Hän kritisoi hallintoa korruptiosta, omavaltaisuudesta sekä esimerkiksi hallinnon rokotesopimuksesta Israelin kanssa. Hän oli myös vaatinut länsimaita katkaisemaan apunsa palestiinalaishallinnolta. Hänet oli pidätetty useita kertoja aiemminkin.

Esimerkiksi Al-Jazeera-uutiskanavan mukaan Banatin kuolema on saanut palestiinalaiset kaduille ja vaatimaan presidentti Mahmud Abbasin eroa. Tuhannet osallistuivat Banatin hautajaisiin perjantaina.

Palestiinalaishallinto hallinnoi Israelin miehittämää Länsirantaa niillä alueilla, jotka eivät ole Israelin kontrollissa. Sitä on jo pitkään syytetty korruptiosta. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet viranomaisten myös pidättävän toisinajattelijoita mielivaltaisesti. Turvallisuusjoukot pahoinpitelevät ja kiduttavat pidätettyjä usein.

”Viime vuosina palestiinalaisviranomaiset ovat lisänneet hyökkäyksiään palestiinalaisia toimittajia, ihmisoikeuspuolustajia ja rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan murskatakseen toisinajattelijat. Nizar Banat oli tunnettu palestiinalaisviranomaisten kriitikko ja oli saanut tappouhkauksia poliittisen aktivisminsa vuoksi. Se herättää lisää epäilyksiä hänen kuolemastaan”, sanoo Higazi toteaa.

Palestiinalaisalueella oli määrä järjestää viime keväänä parlamenttivaalit, mutta presidentti Abbas perui ne vedoten siihen, ettei Israel olisi sallinut miehitetyn Itä-Jerusalemin asukkaiden äänestystä. Abbasin on kuitenkin epäilty pelänneen Fatah-puolueensa häviötä valeissa. Myös kuolleen Nizar Banatin oli tarkoitus asettua vaaleissa ehdolle kilpailevan puolueen nimissä.

Palestiinalaishallinto on luvannut tutkia Banatin kuoleman.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia