Uutiset Israel ja Palestiina

Aktivistin kuolema pidätyssellissä raivostuttaa palestiinalaisia – Toisinajattelija tunnettiin palestiinalaishallinnon kriitikkona

Länsirannan viranomaiset sietävät toisinajattelijoita yhä huonommin. Palestiinalaishallintoa kritisoineen Nizar Banatin kuolema on saanut monet vaatimaan presidentti Mahmud Abbasin eroa.
Palestiinan lippuja katukuvassa.
Palestiinalaisten lippuja Länsirannan hallinnollisessa pääkaupungissa Ramallah'ssa. (Kuva: Chetanya Robison / CC BY 2.0)

Länsirannalla on osoitettu mieltä viime torstaina kuolleen aktivistin Nizar Banatin puolesta. Moni uskoo, että kuoleman taustalla olivat palestiinalaishallinnon kriitikkona tunnetun Banatin mielipiteet.

Palestiinalaisten turvallisuusviranomaiset pidättivät Banatin kotoaan viime viikon torstaina aamuyöllä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin saamien tietojen mukaan noin 25 ihmistä murtautui tämän kotiin, pahoinpiteli tätä pampulla ja suihkutti tämän kasvoille pippurisumutetta.

Hänet vietiin pois sotilasajoneuvolla. Pian tämän jälkeen hänen ilmoitettiin kuolleen. Banatin kotikaupungin Hebronin kuvernöörin mukaan Banatin terveydentila oli heikentynyt, ja tämä oli viety sairaalaan.

”Se, että Banat kuoli niin pian hänen järkyttävän julman pidätyksensä jälkeen, herättää vakavaa huolta. Palestiinalaisviranomaisten pitää varmistaa, että hänen kuolemansa olosuhteet, kuten se, kidutettiinko häntä, tutkitaan riippumattomalla, puolueettomalla ja läpinäkyvällä tavalla. On tehtävä riippumaton ruumiinavaus”, vaatii Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Saleh Higazi tiedotteessa.

Hebronissa asuva Banat oli tunnettu palestiinalaishallinnon kriitikko. Hän kritisoi hallintoa korruptiosta, omavaltaisuudesta sekä esimerkiksi hallinnon rokotesopimuksesta Israelin kanssa. Hän oli myös vaatinut länsimaita katkaisemaan apunsa palestiinalaishallinnolta. Hänet oli pidätetty useita kertoja aiemminkin.

Esimerkiksi Al-Jazeera-uutiskanavan mukaan Banatin kuolema on saanut palestiinalaiset kaduille ja vaatimaan presidentti Mahmud Abbasin eroa. Tuhannet osallistuivat Banatin hautajaisiin perjantaina.

Palestiinalaishallinto hallinnoi Israelin miehittämää Länsirantaa niillä alueilla, jotka eivät ole Israelin kontrollissa. Sitä on jo pitkään syytetty korruptiosta. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet viranomaisten myös pidättävän toisinajattelijoita mielivaltaisesti. Turvallisuusjoukot pahoinpitelevät ja kiduttavat pidätettyjä usein.

”Viime vuosina palestiinalaisviranomaiset ovat lisänneet hyökkäyksiään palestiinalaisia toimittajia, ihmisoikeuspuolustajia ja rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan murskatakseen toisinajattelijat. Nizar Banat oli tunnettu palestiinalaisviranomaisten kriitikko ja oli saanut tappouhkauksia poliittisen aktivisminsa vuoksi. Se herättää lisää epäilyksiä hänen kuolemastaan”, sanoo Higazi toteaa.

Palestiinalaisalueella oli määrä järjestää viime keväänä parlamenttivaalit, mutta presidentti Abbas perui ne vedoten siihen, ettei Israel olisi sallinut miehitetyn Itä-Jerusalemin asukkaiden äänestystä. Abbasin on kuitenkin epäilty pelänneen Fatah-puolueensa häviötä valeissa. Myös kuolleen Nizar Banatin oli tarkoitus asettua vaaleissa ehdolle kilpailevan puolueen nimissä.

Palestiinalaishallinto on luvannut tutkia Banatin kuoleman.

Israel ja Palestiina ihmisoikeudetaktivismilakioikeus ja rikos Palestiina Amnesty International

Lue myös

Poika palestiinalaishuivissa rummuttaa keskellä mielenosoitusta. Taustalla ihmiset liehuttavat Palestiinan lippua.

Black Lives Matter havahdutti yritykset, mutta vain osittain – Suuryritysten ihmisoikeuspuheet eivät ulotu palestiinalaisiin

Suuryritykset heräsivät tukemaan ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa vaativia mielenosoittajia Yhdysvalloissa. Miehitetyillä palestiinalaisalueilla yritysten puheet näkyvät kuitenkin tekopyhyytenä, sillä samaan aikaan ne jatkavat sortavasta miehityksestä hyötymistä, kirjoittaa ICAHD Finlandin hallituksen jäsen Miika Malinen.
Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Ihmisiä puhujanpönttöjen takana.

Jälleenrakennus voi kestää Gazassa vuosia tai vuosikymmeniä – Etenkin mielenterveyspalveluita tarvitaan vielä pitkään

Israelin ja palestiinalaisten väkivalta on aiheuttanut vaikeita traumoja etenkin lapsille, arvioivat avustusjärjestöt. 12 päivän konfliktin aiheuttamia tuhoja ei ole päästy vielä arvioimaan kokonaisvaltaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.