Aids jarruttaa kehitystä Etelä-Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aids jarruttaa kehitystä Etelä-Afrikassa

AIDS vaikuttaa kohtalokkaasti maan talouteen ja väestökehitykseen.

Etelä-Afrikassa asuu 0,7 prosenttia maapallon väestöstä, mutta siellä on 17 prosenttia kaikista hiv-tartunnoista. Se vaikuttaa kohtalokkaasti maan talouteen ja väestökehitykseen.

Ilman aidsia Etelä-Afrikan asukasluku olisi 4,4 miljoonaa suurempi kuin nykyinen 50,6 miljoonaa, Thuthukani Ndebele Etelä-Afrikan rotusuhteiden tutkimuslaitoksesta (Sairr) laskee.

"Aids verottaa pahimmin 15-49-vuotiaiden ikäryhmää, joka on taloudellisesti tuottavin. Jos varhaiset kuolemat jatkuvat, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset ovat vakavia", Ndebele sanoo.

Hänen mukaansa viime vuonna lähes kolmannes kaikista kuolemista liittyi aidsiin.

"Se rajoittaa tuotantoon, yritystoimintaan ja kehittämiseen osallistuvien koulutettujen ja ammattitaitoisten ihmisten määrää", Witwaterstrandin yliopiston taloustieteilijä David Hornsby vahvistaa.

Sairr ennustaa, että vuonna 2015 Etelä-Afrikassa on kuusi miljoonaa hivin kantajaa. Luku on kaksinkertainen vuoteen 2000 verrattuna.

Etelä-Afrikan väestöstä lähes kolmannes on alle 15-vuotiaita. Vuonna 2009 jo liki kaksi miljoonaa lasta oli menettänyt toisen tai molemmat vanhempansa. Orpolasten ja isovanhempien varassa olevien perheiden yleistyminen kasvattaa valtion sosiaalimenoja.

Etelä-Afrikka käytti vuonna 2009 terveydenhuoltoon kansantuotteestaan yhdeksän prosenttia. Osuus on samaa luokkaa kuin Suomessa ja lähes puolet suurempi kuin kehitysmaissa keskimäärin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia