Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Afrikkalaistutkijoiden raportti iskee homovihaa vastaan

Seksuaalinen moninaisuus on osa normaalia yhteiskuntaa – myös Afrikkaa, todetaan tuoreessa tutkimuksessa, jonka toivotaan muuttavan afrikkalaisten johtajien asenteita.
(Kuva: Purple Sherbet Photography / cc 2.0)

Seksuaalisuuden moninaisuus on osa normaalia yhteiskuntaa, eikä ole olemassa tieteellisiä perusteita syrjiä ei-heteroja ihmisiä. Sen sijaan heidän syrjimisensä luo terveysongelmia, summaa Etelä-Afrikan tiedeakatemian (Assaf) tuore raportti (pdf).

Kesäkuun alkupuolella Durbanissa aids-konferenssin yhteydessä julkaistun, yhteistyössä Ugandan tiedeakatemian kanssa tehdyn raportin löydökset ovat tuttuja kansainväliselle tiedeyhteisölle, mutta niitä pidetään merkittävinä nimenomaan Afrikan kannalta, sillä maanosan 53 maasta 38 on kriminalisoinut homoseksuaalisuuden.

Raportissa etsittiin vastauksia tyypillisiin kysymyksiin, joita seksuaalisuudesta ja sukupuolesta Afrikassa esitetään – miten paljon biologia ja ympäristö vaikuttavat, voiko suuntautumista muuttaa terapiassa, onko homoseksuaalisuus uhka muille ja millaisia terveysvaikutuksia kriminalisoinnilla on.

"Raportin mukaan on selvää, että nykytiede yhä enenevässä määrin tunnistaa laajan luonnollisen vaihtelun ihmisen seksuaalisuudessa, seksuaalisessa suuntautumisessa ja sukupuoli-identiteetissä. --- Vain pientä osaa voidaan oikeutetusti pitää epänormaalina", Assafin tiedotteessa todetaan.

Tutkijoiden mukaan Afrikan johtajien pitäisikin mieluummin taistella leimaamista vastaan, sillä syrjintä vaikuttaa kielteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämään.

Tutkimuksen taustalla on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastaisten asenteiden tiukkeneminen viime vuosina Afrikassa. Esimerkiksi Uganda ja Gambia ovat viime vuosina suunnitelleet tiukkoja lakeja homoja vastaan. Muun muassa Ugandassa yhtenä perusteena on käytetty sitä, että homous on länsimaista imperialismia.

Tutkijoiden mukaan tärkeää olikin, että raportti oli nimenomaan afrikkalaisvetoinen.

"Jos se olisi amerikkalaisten johtama, Afrikan johtajat sanoisivat, että se on länsimaista propagandaa", totesi tutkijapaneelin rinnakkaispuheenjohtaja Glenda Gray Nature-lehdelle.

Naturen mukaan ihmisoikeusaktivistit ja terveydenhuollon työntekijät ovat toivottaneet raportin tervetulleeksi. Osa kuitenkin varoittaa, ettei raportilla todennäköisesti ole vaikutusta afrikkalaisjohtajien asenteisiin ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuustiedelaki Afrikka

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies ja nainen puolilähikuvassa

”Robotti ei ole fiksumpi kuin kastemato” – Googlelta irtisanoutunut ohjelmistoinsinööri Laura Nolan seuraa huolestuneena tappajarobottiteknologian kehitystä

Laura Nolan irtisanoutui Googlelta kuultuaan yhtiön olevan mukana Yhdysvaltain puolustusministeriön projektissa. Hänen sekä yritysten asekehitystä tutkineen Frank Slijperin mukaan armeijat kääntyvät nyt teknologiafirmojen puoleen kehittääkseen nopeammin robottiaseita, jotka tekisivät päätöksen ihmisten tappamisesta itsenäisesti.
Kalastaja katselee järvelle järven rannalla

Maatalous ja pajuviljelmät uhkaavat Kashmirin Wular-järveä ja yli 30 000 perheen elantoa

Kashmirissa sijaitsevan Wularin alkuperäinen koko oli yli 200 neliökilometriä. Nyt se on alle puolet siitä. ”Meidän täytyy kirjaimellisesti kiskoa veneitämme, koska vettä on niin vähän”, kertoo paikallinen asukas Mohammad Subhan Dar.
Käsi kirjoittamassa suurelle paperille

Ennakkoluulot ja rooliodotukset vaikeuttavat maahanmuuttajanaisten työllistymistä – Uusi bisnesverkosto kannustaa työelämään ja yrittäjäksi

Viime syksynä perustettu Finnish Somali Women in Business -verkosto kehittää etenkin suomensomalialaisten naisten yrittäjyys- ja työelämätaitoja. ”Liian usein yrittäjyyden esteenä on epävarmuus omasta osaamisesta”, sanoo projektityöntekijä Amina Mohamed.
Lehtiä aseteltuna esille kioskissa

Naisten murhat ovat Meksikossa sensaatiolehtien perusmateriaalia – Väkivalta selitetään intohimorikoksilla ja uhreja syyllistetään

Meksikon lehdissä julkaistaan poliisin ja syyttäjän vuotamia kuvia naisten silvotuista ruumiista osana viihdepalstojen tarjontaa. Naisten oikeuksia puolustava asianajaja Verónica Bérber ei näe paljastuksiin muuta syytä kuin sairaan uteliaisuuden ruokkiminen yhteiskunnassa.
Mies puolilähikuvassa

Afganistanin sodassa viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria

Afganistanin konfliktissa kuolleiden ja haavoittuneiden määrä oli viime vuonna kuudetta vuotta peräjälkeen yli 10 000, kertoo YK. Samaan aikaan neljännes väestöstä tarvitsee humanitaarista apua.

Tuoreimmat