Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Afrikkalaistutkijoiden raportti iskee homovihaa vastaan

Seksuaalinen moninaisuus on osa normaalia yhteiskuntaa – myös Afrikkaa, todetaan tuoreessa tutkimuksessa, jonka toivotaan muuttavan afrikkalaisten johtajien asenteita.
(Kuva: Purple Sherbet Photography / cc 2.0)

Seksuaalisuuden moninaisuus on osa normaalia yhteiskuntaa, eikä ole olemassa tieteellisiä perusteita syrjiä ei-heteroja ihmisiä. Sen sijaan heidän syrjimisensä luo terveysongelmia, summaa Etelä-Afrikan tiedeakatemian (Assaf) tuore raportti (pdf).

Kesäkuun alkupuolella Durbanissa aids-konferenssin yhteydessä julkaistun, yhteistyössä Ugandan tiedeakatemian kanssa tehdyn raportin löydökset ovat tuttuja kansainväliselle tiedeyhteisölle, mutta niitä pidetään merkittävinä nimenomaan Afrikan kannalta, sillä maanosan 53 maasta 38 on kriminalisoinut homoseksuaalisuuden.

Raportissa etsittiin vastauksia tyypillisiin kysymyksiin, joita seksuaalisuudesta ja sukupuolesta Afrikassa esitetään – miten paljon biologia ja ympäristö vaikuttavat, voiko suuntautumista muuttaa terapiassa, onko homoseksuaalisuus uhka muille ja millaisia terveysvaikutuksia kriminalisoinnilla on.

"Raportin mukaan on selvää, että nykytiede yhä enenevässä määrin tunnistaa laajan luonnollisen vaihtelun ihmisen seksuaalisuudessa, seksuaalisessa suuntautumisessa ja sukupuoli-identiteetissä. --- Vain pientä osaa voidaan oikeutetusti pitää epänormaalina", Assafin tiedotteessa todetaan.

Tutkijoiden mukaan Afrikan johtajien pitäisikin mieluummin taistella leimaamista vastaan, sillä syrjintä vaikuttaa kielteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen elämään.

Tutkimuksen taustalla on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vastaisten asenteiden tiukkeneminen viime vuosina Afrikassa. Esimerkiksi Uganda ja Gambia ovat viime vuosina suunnitelleet tiukkoja lakeja homoja vastaan. Muun muassa Ugandassa yhtenä perusteena on käytetty sitä, että homous on länsimaista imperialismia.

Tutkijoiden mukaan tärkeää olikin, että raportti oli nimenomaan afrikkalaisvetoinen.

"Jos se olisi amerikkalaisten johtama, Afrikan johtajat sanoisivat, että se on länsimaista propagandaa", totesi tutkijapaneelin rinnakkaispuheenjohtaja Glenda Gray Nature-lehdelle.

Naturen mukaan ihmisoikeusaktivistit ja terveydenhuollon työntekijät ovat toivottaneet raportin tervetulleeksi. Osa kuitenkin varoittaa, ettei raportilla todennäköisesti ole vaikutusta afrikkalaisjohtajien asenteisiin ainakaan lyhyellä aikavälillä.

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetgenderseksuaalisuustiedelaki Afrikka

Lue myös

Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Tutkimus: Afrikan maiden homofobinen lainsäädäntö vaikeuttaa hivin hoitoa – Jopa kolme neljästä homomiehestä ei saa lääkitystä

Suurin osa Afrikan maista kriminalisoi samaa sukupuolta olevien suhteet. Uuden tutkimuksen mukaan tiukalla lainsäädännöllä ja homomiesten vähäisellä hiv-testauksella on yhteys. Seurauksena on turhia kuolemia.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Nainen lattialla käsin kudotun maton päällä

Satavuotias Afganistan on maailman vaarallisin maa – Dokumenttiteatteriesitys jäljittää pakolaisuuden syitä

Afganistan 100 – the years of interdependence -dokumenttiteatteriesitys kuvaa väkevästi Afganistanin nykyhetkeä ja historiaa. Suomessa vierailleen Kabulin yliopiston dekaanin Jawida Ahmadin mukaan afganistanilaiset haluavat rauhaa enemmän kuin mitään muuta.
Valkoisiin haalareihin pukeutuneita ihmisiä pilvenpiirtäjän edessä

Raportti: Asefirmat kehittävät jo tappajarobotteja – ”Autonomiset aseet ovat siirtymässä sci-fistä todellisuuteen”

Autonomisten aseiden uhka kasvaa, sillä yhä useammat valtiot ovat lisänneet niiden kehittelyä viime vuosina, selviää PAX-rauhanjärjestön tutkimuksesta. Kyselytutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisista suurin osa kannattaa niiden kieltämistä.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.