Afrikan sarvessa taas ruokapula – sateista saatu vain neljäsosa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikan sarvessa taas ruokapula – sateista saatu vain neljäsosa

El Niño -sääilmiö on kurittanut Itä-Afrikkaa viime vuosina. Vaikka se on laantunut, lähes 12 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua.

Lähes 12 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua Somaliassa, Etiopiassa ja Keniassa. Maat ovat kärsineet viime vuosina etenkin sääilmiö El Niñon aiheuttamasta kuivuudesta, mutta ilmiön väistymisestä huolimatta tilanne on yhä vaikea.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan Afrikan sarvi on saanut jopa vain neljänneksen odotetusta sateesta. Loka–joulukuun sadekausi epäonnistui, mikä on pahentanut kuivuutta alueella, joka oli vasta toipumassa El Niñosta. Ihmisten on vaikea saada ruokaa ja tuloja, he ovat velkaantuneita, vilja- ja siemenvarastot ovat pienet ja maidon ja lihantuotanto alhaisella tasolla, järjestö varoittaa. Eläimiä on kuollut ja vettä ja laidunmaata on saatavilla vähän. Seuraavaa satoa odotetaan vasta heinäkuussa.

YK varoitti jo pari viikkoa sitten, että Somaliassa saatetaan kokea tänä vuonna suoranainen nälänhätä. Huolta herättää myös Etiopia, jossa 10,2 miljoonaa ihmistä tarvitsi viime vuonna ruoka-apua El Niñon takia. Nyt kun maa kohtaa uuden kuivuuskauden, se tarvitsee lisää solidaarisuutta kansainväliseltä yhteisöltä, vetosivat YK:n pääsihteeri António Guterres ja humanitaarisen avun koordinaattori Stephen O’Brien viime viikolla. Vaikka apua saatiin viime vuonna perille, monet elävät yhä kuilun partaalla, O'Brien sanoi.

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan Somaliassa, Keniassa ja Etiopiassa yhteensä 6,5:tä miljoonaa lasta uhkaa nälkäkuolema. Etiopiassa kuivuus pakottaa monet lapset pois koulusta, mikä altistaa heidät pakkosiirtolaisuudelle tai avioliitolle, se varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia