Uutiset Ruokaturva

Aavikkokulkusirkkojen toinen aalto uhkaa Itä-Afrikkaa – Sadekausi voi 20-kertaistaa tuholaisten määrän

Koronaviruksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset vaikeuttavat myös aavikkokulkusirkkojen vastaista työtä Itä-Afrikassa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö varoittaa sirkkojen määrän lisääntymisestä lähikuukausina.
Kulkusirkka
Kulkusirkat voivat matkata jopa 150 kilometriä päivässä. (Kuva: Joe / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Aavikkokulkusirkat lisääntyvät yhä hälyttävästi Afrikan itäosissa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO varoittaa, että määrä voi moninkertaistua, ellei kontrollitoimia saada lisättyä.

Aavikkokulkusirkkojen lisääntymisestä alettiin raportoida Itä-Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa sekä Punaisenmeren alueella vuoden alussa. FAO kertoi viime viikolla, että sen tuella on saatu nyt ruiskutettua yli 240 00 hehtaaria maata kemiallisilla tai luonnonmukaisilla torjunta-aineilla. 740 ihmistä on koulutettu tarkkailemaan tilannetta maasta käsin.

Koronaviruspandemiasta johtuvat liikkumisrajoitukset kuitenkin vaikeuttavat työtä.

”Suurin haaste on torjunta-aineiden saatavuus. Meillä on viivästyksiä, koska lentorahti on vähentynyt merkittävästi. Tärkein prioriteetti on estää torjunta-ainevarastojen romahdus maissa. Se olisi dramaattista maaseudun väestölle, jonka elinkeinot ja ruokaturva riippuvat kampanjamme menestyksestä”, kertoo FAO:n edustaja Cyril Ferrand tiedotteessa.

Sirkat ovat viime kuukausina kurittaneet muun muassa Etiopiaa, Keniaa, Somaliaa, Etelä-Sudania, Ugandaa, Tansaniaa, Jemeniä ja Irania. Esimerkiksi Keniassa kriisi on pahin 70 vuoteen.

Nyt syntymässä on sirkkojen toinen sukupolvi. FAO ennustaa että maaliskuun suuret sademäärät lisäävät lähikuukausina kulkusirkkojen määrää jälleen. Määrä voi jopa 20-kertaistua, ellei kontrollointia lisätä. Uusien sirkkojen synty ajoittuisi kesä- ja heinäkuun tienoille eli sadonkorjuuseen.

Se muistuttaa, että esimerkiksi kuudessa Afrikan maassa 20 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta jo nyt, Jemenissä taas 15 miljoonaa.

FAO on pyytänyt kulkusirkkojen torjumiseksi jäsenmailta yhteensä 153,2 miljoonan dollarin (141 miljoonaa euroa) apupakettia. 111,1 miljoonaa (102 miljoonaa euroa) on saatu kasaan.

Kulkusirkat ovat tuhoeläimiä, jotka pystyvät muuntautumaan parviksi ja liikkumaan pitkiä matkoja. Ne lisääntyvät etenkin kosteissa oloissa.

Aavikkokulkusirkka on kaikkein vaarallisin laji, ja se voisi vaikuttaa viidennekseen maapallon pinta-alasta. Yksi parvi voi olla neliökilometrin kokoinen, siinä voi olla kymmeniä tai satoja miljoonia sirkkoja, ja ne voivat liikkua jopa 150 kilometriä päivässä.  Ne voivat tuhota päivässä saman verran ruokaa kuin 35 000 ihmistä. Tärkein tapa tuhota sirkat on myrkyttää niitä ilmasta.

Ruokaturva maatalousruoka

Lue myös

Vihanneksia pinoissa.

Monilla afrikkalaisilla ei ole varaa terveelliseen ruokavalioon, ja se näkyy myös koronatilastoissa

Moni afrikkalainen syö pitkälle prosessoitua ruokaa, joka on usein epäterveellistä. Pitkän tähtäimen ratkaisu olisi saada ruuan tuottajat, prosessoijat, jakelijat ja markkinoijat tekemään ravitsevasta ruuasta edullista, kirjoittavat Lawrence Haddad ja Josefa Leonel Correla Sacko.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.
Autoja jonossa.

Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta

Miljoonia käytettyjä ajoneuvoja on viety viime vuosina Euroopasta, Yhdysvalloista ja Japanista kehittyviin maihin, etenkin Afrikan maihin. Ne saastuttavat ilmaa ja johtavat tieliikenneonnettomuuksiin, varoittaa YK:n ympäristöohjelma Unep.
Norsun veden äärellä.

Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta

Botswanassa on kuollut tänä vuonna satoja norsuja. Virallinen syy on sinilevä, mutta tutkinnan läpinäkymättömyys on synnyttänyt spekulointia siitä, että hallitus yrittää peitellä jotakin kuolemiin liittyvää.

Tuoreimmat

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”