Uutiset Ruokaturva

Aavikkokulkusirkkojen toinen aalto uhkaa Itä-Afrikkaa – Sadekausi voi 20-kertaistaa tuholaisten määrän

Koronaviruksen aiheuttamat liikkumisrajoitukset vaikeuttavat myös aavikkokulkusirkkojen vastaista työtä Itä-Afrikassa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö varoittaa sirkkojen määrän lisääntymisestä lähikuukausina.
Kulkusirkka
Kulkusirkat voivat matkata jopa 150 kilometriä päivässä. (Kuva: Joe / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Aavikkokulkusirkat lisääntyvät yhä hälyttävästi Afrikan itäosissa. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO varoittaa, että määrä voi moninkertaistua, ellei kontrollitoimia saada lisättyä.

Aavikkokulkusirkkojen lisääntymisestä alettiin raportoida Itä-Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa sekä Punaisenmeren alueella vuoden alussa. FAO kertoi viime viikolla, että sen tuella on saatu nyt ruiskutettua yli 240 00 hehtaaria maata kemiallisilla tai luonnonmukaisilla torjunta-aineilla. 740 ihmistä on koulutettu tarkkailemaan tilannetta maasta käsin.

Koronaviruspandemiasta johtuvat liikkumisrajoitukset kuitenkin vaikeuttavat työtä.

”Suurin haaste on torjunta-aineiden saatavuus. Meillä on viivästyksiä, koska lentorahti on vähentynyt merkittävästi. Tärkein prioriteetti on estää torjunta-ainevarastojen romahdus maissa. Se olisi dramaattista maaseudun väestölle, jonka elinkeinot ja ruokaturva riippuvat kampanjamme menestyksestä”, kertoo FAO:n edustaja Cyril Ferrand tiedotteessa.

Sirkat ovat viime kuukausina kurittaneet muun muassa Etiopiaa, Keniaa, Somaliaa, Etelä-Sudania, Ugandaa, Tansaniaa, Jemeniä ja Irania. Esimerkiksi Keniassa kriisi on pahin 70 vuoteen.

Nyt syntymässä on sirkkojen toinen sukupolvi. FAO ennustaa että maaliskuun suuret sademäärät lisäävät lähikuukausina kulkusirkkojen määrää jälleen. Määrä voi jopa 20-kertaistua, ellei kontrollointia lisätä. Uusien sirkkojen synty ajoittuisi kesä- ja heinäkuun tienoille eli sadonkorjuuseen.

Se muistuttaa, että esimerkiksi kuudessa Afrikan maassa 20 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta jo nyt, Jemenissä taas 15 miljoonaa.

FAO on pyytänyt kulkusirkkojen torjumiseksi jäsenmailta yhteensä 153,2 miljoonan dollarin (141 miljoonaa euroa) apupakettia. 111,1 miljoonaa (102 miljoonaa euroa) on saatu kasaan.

Kulkusirkat ovat tuhoeläimiä, jotka pystyvät muuntautumaan parviksi ja liikkumaan pitkiä matkoja. Ne lisääntyvät etenkin kosteissa oloissa.

Aavikkokulkusirkka on kaikkein vaarallisin laji, ja se voisi vaikuttaa viidennekseen maapallon pinta-alasta. Yksi parvi voi olla neliökilometrin kokoinen, siinä voi olla kymmeniä tai satoja miljoonia sirkkoja, ja ne voivat liikkua jopa 150 kilometriä päivässä.  Ne voivat tuhota päivässä saman verran ruokaa kuin 35 000 ihmistä. Tärkein tapa tuhota sirkat on myrkyttää niitä ilmasta.

Ruokaturva maatalousruoka

Lue myös

Kaksi kasvosuojaimin varustautunutta miestä seisoo kanaparven vieressä.

Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut

Koronavirus heikentää ruokaturvaa, koska monella rajoitusten takia työnsä menettäneellä ei ole enää varaa ostaa syötävää. Virus luo kuitenkin myös epäsuorempia uhkia. Joissakin Afrikan maissa satoa on pilaantunut ja siipikarjaa kuollut, kun maat ovat asettaneet tiukkoja liikkumisrajoituksia.
Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria