2000-luku on tuonut vessan ja puhtaan veden miljardeille – Silti 144 miljoonaa ihmistä juo yhä käsittelemätöntä pintavettä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

2000-luku on tuonut vessan ja puhtaan veden miljardeille – Silti 144 miljoonaa ihmistä juo yhä käsittelemätöntä pintavettä

Unicefin ja WHO:n uuden raportin mukaan etenkin maaseudun asukkaat jäävät jälkeen vesi- ja sanitaatiopalveluissa. Esimerkiksi käsienpesumahdollisuus puuttuu miljardeilta.

Hana ja saippuoivat kädet

Kolmella miljardilla ihmisellä ei ole mahdollisuutta pestä käsiään kotonaan vedellä ja saippualla. Kuva: Albert González Farran / UNAMID / CC BY-NC-ND 2.0.

Vesi- ja sanitaatiopalveluiden saanti on parantunut 2000-luvulla huimasti. 1,8 miljardia ihmistä on saanut puhdasta juomavettä ja 2,1 miljardia kunnollisen vessan, kertovat YK:n lastenrahasto Unicef ja Maailman terveysjärjestö (WHO) tänään ilmestyneessä raportissaan.

Palveluiden laatu kuitenkin vaihtelee etenkin asuinpaikan ja tulotason mukaan. Etenkin maaseudun asukkaat sekä köyhimmät jäävät herkästi kokonaan ilman.

”Pelkkä palveluiden saanti ei riitä. Jos vesi ei ole puhdasta, sitä ei voi juoda tai se on kaukana ja jos vessa on turvaton tai sinne pääsee rajoitetusti, silloin emme tee riittävästi lasten eteen”, sanoo Unicefin vesi-, sanitaatio- ja hygienia-asioiden johtaja Kelly Ann Naylor tiedotteessa.

Raportin mukaan puhdas vesi puuttuu yhä 785 miljoonalta ihmiseltä ja kunnollinen vessa kahdelta miljardilta.

Raportista selviää myös, että 144 miljoonaa ihmistä juo käsittelemätöntä pintavettä ja 673 miljoonaa joutuu tekemään tarpeensa ulkosalle ilman minkäänlaista vessaa. Monissa Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa jälkimmäisten määrä on jopa kasvanut väestönkasvun takia, Unicef kertoo.

Raportissa esitetään ensimmäistä kertaa myös arvio siitä, kuinka monella ihmisellä on kotonaan mahdollisuus pestä kätensä saippualla. Mahdollisuus puuttuu raportin mukaan kolmelta miljardilta ihmiseltä. Vähiten kehittyneissä maissa peräti kolmella neljästä ei ole tätä mahdollisuutta.

Likainen vesi ja huono sanitaatio levittävät tauteja, joihin kuolee etenkin alle 5-vuotiaita lapsia. Unicefin mukaan likaisen veden aiheuttamaan ripuliin kuolee vuosittain 297 000 alle 5-vuotiasta.

YK:n tavoitteena on, että kaikilla olisi puhdasta vettä ja kunnollinen vessa vuoteen 2030 mennessä, mutta sitä varten ponnistelut pitäisi tuplata, Unicef sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia