Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Filippiinien huumesodassa on todennäköisesti tapahtunut rikoksia ihmisyyttä vastaan – Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä vaatii virallista tutkintaa

Kansainvälinen rikostuomioistuin on tutkinut Filippiinien väkivaltaista huumesotaa vuodesta 2018 alkaen, mikä on johtanut maan eroamiseen tuomioistuimesta. Virallinen tutkintaprosessi voidaan silti aloittaa, sanoo tuomioistuimen pääsyyttäjä, virastaan pian väistyvä Fatou Bensouda.

Nainen puolilähikuvassa istumassa pöydän takana.

Gambian entinen oikeusministeri Fatou Bensouda on toiminut ICC:n pääsyyttäjänä vuodesta 2012 alkaen. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) on saanut valmiiksi Filippiinejä koskevan alustavan tutkintansa. Tuomioistuimen pääsyyttäjä Fatou Bensouda kertoi eilen vaativansa virallisen tutkinnan aloittamista.

”On perusteltuja syitä uskoa, että Filippiinien alueella on tapahtunut murhia rikoksina ihmisyyttä vastaan 1.7.2016 ja 16.3.2019 välisenä aikana maan hallituksen huumeiden vastaisen sodan aikana”, Bensouda sanoi ICC:n tiedotteessa.

Bensouda kertoi, että alustavien tutkimusten mukaan poliisi on tappanut laittomasti tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia siviilejä. Tutkinta on kohdistunut myös kidutukseen ja muihin epäinhimillisiin tekoihin marraskuusta 2011 alkaen, jolloin Filippiinit liittyi tuomioistuimen jäseneksi.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte nousi valtaan kesäkuussa 2016 luvattuaan puuttua etenkin maan huumeongelmaan. 

Hallitus aloitti väkivaltaisen huumeiden vastaisen sodan, jossa on virallisten tietojen mukaan tapettu ainakin 6 000 siviiliä – ihmisoikeusjärjestöjen mukaan todennäköisesti huomattavasti enemmän. Suurin on ollut köyhien ja syrjittyjen yhteisöjen jäseniä.

ICC aloitti alustavat tutkimukset Filippiinien tilanteesta helmikuussa 2018. Presidentti Duterte ilmoitti sen seurauksena maan eroavan tuomioistuimen jäsenyydestä, ja ero astui voimaan maaliskuussa 2019.

Kuten myös Burundin tapauksessa on aiemmin tehty, ICC on kuitenkin linjannut voivansa tutkia Filippiinien jäsenyyden aikana tapahtuneet teot.

Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kiitellyt tutkinnan aloittamista. 

”Valtion sallimasta tappamisesta ja hallituksen väkivallan lietsonnasta on tullut normi Duterten hallinnon aikana. Ottaen huomioon Filippiinien hallituksen roolin näissä päättymättömissä tapoissa ja maassa vallitsevan täydellisen rankaisemattomuuden, ICC:n tutkinta on olennainen askel kohti oikeudenmukaisuutta”, sanoi järjestön pääsihteeri Agnès Callamard tiedotteessa.

Mikäli syytteet aikanaan nostetaan, tutkinnan aloittanut ICC:n nykyinen pääsyyttäjä Fatou Bensouda ei ole niitä nostamassa. Vuodesta 2012 pääsyyttäjänä toiminut Bensouda väistyy tehtävästään huomenna, jolloin hänen tilallaan aloittaa brittiläinen juristi Karim Khan

ICC:n toiminta on viime vuosina vaikeutunut, sillä sitä on kritisoitu puolueellisuudesta ja Filippiinien lisäksi myös Burundi on eronnut siitä. Yhdysvallat, joka ei ole jäsen, puolestaan asetti Bensoudalle sanktioita presidentti Donald Trumpin kauden lopulla, taustalla ICC:n tutkinta yhdysvaltalaisten Afganistanissa mahdollisesti tekemistä sotarikoksista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia