Vaihtoehto-Nobel vankeudessa viruville saudiaktivisteille – ”On häpeällistä nähdä, miten maailman johtajat pitävät hallitsijaperheen puolta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaihtoehto-Nobel vankeudessa viruville saudiaktivisteille – ”On häpeällistä nähdä, miten maailman johtajat pitävät hallitsijaperheen puolta”

Ruotsalaisen säätiön myöntämä Right Livelihood -palkinto annetaan tänä vuonna saudiarabialaisille ihmisoikeusaktivisteille, jotka istuvat pitkiä vankeustuomioita muun muassa tottelemattomuudesta hallitsijaa kohtaan.

Saudi-Arabian lippu

Saudiarabialaisille aktivisteille on myönnetty niin sanottu vaihtoehto-Nobel ihmisoikeustyöstä. Maassa on viime aikoina otettu kiinni useita aktivisteja. Kuva: Andrew Fackler / CC BY-NC 2.0.

Right Livelihood -palkinto eli niin sanottu vaihtoehto-Nobel on myönnetty tänä vuonna ensimmäistä kertaa saudiarabialaisille.

Ihmisoikeusaktivistit Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani sekä Waleed Abu al-Khair istuvat kaikki tällä hetkellä pitkiä tuomioita Saudi-Arabiassa. Heidät palkitaan nyt yrityksistä uudistaa maan totalitaristista poliittista järjestelmää.

Poliittisia uudistuksia pitkään vaatineet Al-Hamid ja Al-Qahtani saivat vuonna 2013 11 ja 10 vuoden tuomiot muun muassa epäjärjestyksen lietsomisesta mielenosoituksia vaatimalla sekä luvattoman järjestön perustamisesta. Al-Hamid on runoilija ja arabian professori, al-Qahtani puolestaan entinen taloustieteen professori.

Al-Khair puolestaan sai vuonna 2014 15 vuoden tuomion muun muassa tottelemattomuudestaan hallitsijaa kohtaan sekä valtion maineen vahingoittamisesta. Hän on johtanut saudiarabialaista ihmisoikeusjärjestöä, vetänyt uudistusmielisten keskusteluryhmää sekä toiminut ihmisoikeusaktivistien asianajajana.

”Samaan aikaan, kun ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus täyttää 70 vuotta, on häpeällistä nähdä, miten maailman johtajat pitävät Saudi-Arabian tukahduttavan hallitsijaperheen puolta, eivät demokratiaan ja tasa-arvoon pyrkivien rohkeiden uudistajien. [He] ovat suuri inspiraation ja toivon lähde, eivät vain Saudi-Arabian ja Persianlahden maiden kansoille, vaan kenelle tahansa, jotka uskovat ihmisyyteen”, sanoo palkinnon jakavan ruotsalaisen Right Livelihood -säätiön johtaja Ole von Uexkull tiedotteessa.

Saudi-Arabia on viime aikoina pidättänyt useita ihmisoikeusaktivisteja.

Right Livelihood -palkinto myönnetään käytännöllisistä ratkaisuista maailman suuriin haasteisiin, ja sen on tarkoitus toimia vaihtoehtona kapea-alaisille Nobel-palkinnoille, jotka keskittyvät usein teollisuusmaiden saavutuksiin.

Tänä vuonna palkinnon saavat myös burkinafasolainen maanviljelijä Yacouba Sawadogo sekä australialainen agronomi Tony Rinaudo metsittämishankkeistaan kuivilla alueilla.

Palkinnonsaajat jakavat keskenään vajaan 290 000 euron arvoisen palkinnon. Rahat on käytettävä saajan työhön, ei henkilökohtaisiin tarkoituksiin.

Lisäksi guatemalalainen Thelma Aldana ja kolumbialainen Iván Velásquez saivat tänä vuonna kunniamaininnan korruption vastaisesta työstään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia