Bolivian naiset ottavat tasa-arvon todesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bolivian naiset ottavat tasa-arvon todesta

Uuden perustuslain lupaukset toteutettava, parlamenttipaikoista puolet naisille.

Bolivian helmikuussa voimaan tullut uusi perustuslaki lupaa kohentaa alkuperäisasukkaiden ja naisten asemaa. Naiset aikovat varmistaa, että lupaus toteutuu.

Bolivian 10,2 miljoonasta asukkaasta on hiukan yli puolet naisia. Vuosina 2006-2007 koolla olleessa perustuslakia säätävässä kansankokouksessa naisilla oli ennätysmäinen 35 prosentin edustus.

 

Naisten lukutaidottomuus on historiaa

Mukana ollut nykyinen apulaisministeri Rebecca Delgado iloitse siitä, että perustuslaissa tunnustetaan alkuperäisasukkaiden, talonpoikien ja naisten täysivaltainen asema yhteiskunnassa.

Delgado joutuu myöntämään, että periaatteiden soveltaminen etenee asteittain, sillä nykyisen hallituksen kahdestakymmenestä ministerinsalkusta vain neljä on naisilla. Hallitusta johtaa intiaanitaustainen presidentti Evo Morales.

Perustuslakia säätämässä ollut Marcela Revello näkee tuloksen haasteena. Hän yllyttää naisia valtaamaan uusia alueita esimerkiksi luonnonvaroja, vallanjakoa, talousmallia ja maanomistusta koskevassa päätöksenteossa. Bolivia on yhtä köyhä kuin sen naiset: köyhyydessä elää 67 prosenttia asukkaista ja naisista seitsemän kymmenestä.

Vielä vuonna 2006 viidennes naisista oli lukutaidottomia. Viranomaisten mukaan ongelma on nyt voitettu kuubalaisen mallin mukaan toteutetun ”Kyllä minä osaan” -kampanjan ansiosta.

Naisista on palkkatyössä 40 prosenttia, mutta ansiotaso jää 56 prosenttiin miesten vastaavasta.

 

Tavoitteena vallata puolet parlamentista naisille

Bolivian intiaaninaisten järjestö on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen joulukuun parlamenttivaaleihin. Naiset haluavat puolet 166 kansanedustajanpaikasta, järjestön johtaja Nilda Copa sanoo.

Alkuperäiskansoihin kuuluvat muodostavat reilun enemmistön Bolivian väestöstä. Copa ennakoi, että he voisivat saavuttaa 60 prosentin edustuksen uuteen parlamenttiin.

Revollo pelkää, että hallitus antaa jälleen etusijan aina ajankohtaiselle kysymykselle intiaanien asemasta ja sukupuolten tasa-arvo jää taka-alalle.

Novillon mielestä suurin uhka on poliittisiin piireihin pesiytynyt macho-kulttuuri.

Naiset ovat kuitenkin tyytyväisiä uuteen perustuslakiin, jonka 411 pykälästä 25 käsittelee tasa-arvoa ja siihen liittyviä kysymyksiä.

Yksi arimmista aiheista on maauudistus. Laki edellyttää maiden jakamista kestävän kehityksen ja sukupuolten tasa-arvon periaatteiden mukaan ja kieltää erikseen syrjinnän esimerkiksi siviilisäädyn nojalla.

Novilloa innostaa myös uuden monikulttuurisen valtion riippumattomuus kirkosta. Hänen mielestään katolisella kirkolla ei ole enää puuttumista lain kansalaisille lupaamiin seksuaalisiin ja lisääntymisoikeuksiin.

Perustuslaki mainitsee kotityön vaurauden lähteenä, joka tulisi arvottaa julkisessa kirjanpidossa.

”Kun yhteiskunta lakkaa esittämästä naisen köyhyyden symbolina, silloin valtio lakkaa olemasta köyhä”, Revollo summaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia