Näkökulmat

Raaka-ainemarkkinoilla keinottelu lisää nälkäisten määrää

Eurooppalainen kauppias voi päättää, onko intialaisella isällä varaa ruokkia perheensä, kritisoi Punainen Risti.
(Kuva: CIMMYT / cc 2.0)

Nälkäisten määrän puolittamiseen tähtäävää vuosituhattavoitetta tuskin saavutetaan vuoteen 2015 mennessä, sanoo kansainvälinen Punainen Risti.

Punaisen Ristin kansainvälisen liiton julkaiseman World Disasters Reportin mukaan kauimpana tavoitteesta ollaan muun muassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja muutamissa Aasian maissa, kuten Intiassa ja Pakistanissa.

Yhteensä maailmassa on tällä hetkellä yli miljardi aliravitsemuksesta kärsivää. Heistä jopa 60 prosenttia on naisia.

Tilannetta pahentaa entisestään ruuan hinnan viimeaikainen nousu, joka työntää monet maailman köyhimmistä yhä syvempään köyhyyteen ja aliravitsemuksen partaalle. Pahimmin nousu vaikuttaa niihin, jotka käyttävät jopa 50–80 prosenttia tuloistaan ruokaan, raportti kertoo.

Syynä hintojen nousuun on muun muassa nopeasti kasvava väestö, ilmastonmuutos ja kotimaisen maataloustuotannon lasku, joka johtuu investointien puutteesta ja huonosta hallinnosta. Raportin mukaan onkin välttämätöntä lisätä maatalouden investointeja etenkin pienviljelijöiden tukemiseksi.

Punaisen Ristin kansainvälisen liiton pääsihteeri Bekele Geleta on huolissaan myös kovenevasta globaalista raaka-ainekaupasta, jonka seurauksena ruokaa ostetaan usein varastoon odottamaan parempia voittoja.

"Ei voi hyväksyä, että kauppias Lontoossa tai New Yorkissa voi päättää, onko isällä Intian tapaisessa maassa varaa ruokkia perheensä", hän sanoo järjestön tiedotteessa.

EU:lta lisärahaa

Vaikka aika uhkaa loppua kesken, vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi ponnistellaan yhä. Euroopan komissio on myöntänyt lisäapua, jotta jäljessä olevat vuosituhattavoitteet saavutettaisiin, kertoo Kehys ry.

Komissio on myöntänyt miljardi euroa äitiysterveyden parantamiseen, veteen ja sanitaatioon, äärimmäisen nälän poistamiseen sekä lapsikuolleisuuden vähentämiseen.

Rahat käytetään kehityskomissaari Andris Piebalgsin mukaan Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen maissa (AKT). Lisärahoitus ohjataan Euroopan kehitysrahastosta, joka tukee vuosituhattavoitteisiin liittyviä hankkeita AKT-maissa yhteensä 22,4 miljardilla eurolla vuosina 2007–2013.

Näkökulma köyhyysMDGsruokaEU

Lue myös

Nuorten väkivaltainen radikalisoituminen Jordaniassa

Kun yhteiskunta ei tarjoa tukea ja vaihtoehtoehtoja, nuori saattaa kääntyä ääriliikkeiden puoleen.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet

Näkökulma: Sananvapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia – mutta sillä on rajansa

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa mielivaltaisesti, mutta se ei ole ainoa oikeus, muistuttaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Matti Jutila.

Näkökulma: Kiina nousemassa ilmastopolitiikan johtajaksi?

Yhdysvaltain ilmastopolitiikan täyskäännös tarjoaa Kiinalle mahdollisuuden nousta maailmanpolitiikan johtajaksi. Ilmastotavoitteiden toteuttamisessa on kuitenkin paljon haasteita, ja osa niistä johtuu länsimaisista kuluttajista, kirjoittaa Sanna Kopra.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.