Miljardöörejä yhä useammin kehitysmaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miljardöörejä yhä useammin kehitysmaissa

Miljardi kehitysmaiden yhteydessä mielletään helposti miljardeiksi ihmisiksi tai Zimbabwen talouskriisin kaltaisiksi tilaksi, jolloin käytettiin miljardien dollarien seteleitä. Talouslehti Forbesin viime viikolla julkaisema listaus osoittaa miljardöörejä löytyvän yhä useammin myös kehitysmaista.

Miljardi kehitysmaiden yhteydessä mielletään helposti miljardeiksi ihmisiksi tai Zimbabwen talouskriisin kaltaisiksi tilaksi, jolloin käytettiin miljardien dollarien seteleitä. Talouslehti Forbesin viime viikolla julkaisema listaus osoittaa miljardöörejä löytyvän yhä useammin myös kehitysmaista.

Vaikka enemmistö miljardööreistä edelleenkin asuu teollisuusmaissa, kehitysmaiden miljardöörien määrä kasvaa. Esimerkiksi sadan varakkaimman miljardöörin joukossa on kaikkiaan yhdeksän intialaista.

Heistä kaiken lisäksi kaksi kuuluu kärkikymmenikköön, sijoille neljä ja viisi. Kaikkiaan Forbesin listalla on 49 intialaista, jotka kolmea lukuun ottamatta myös asuvat Intiassa.

Intia: 49 miljardööriä – 499 miljoonaa köyhää

Intialaisten miljardöörien omaisuuden arvoksi Forbes arvioi 222,1 miljardia dollaria, eli noin 163,2 miljardia euroa. Se ei ole mikään pikkusumma. Intialaismiljardöörien omaisuudella voitaisiin rahoittaa Suomen valtion budjetti nykytasollaan (49,9 miljardia euroa), runsaat kolme vuotta.

Intiankin mittakaavassa 222,1 miljardia dollaria on iso raha. Jaettuna tasan kaikille  1,2 miljardille intialaiselle jokaisen osuudeksi tulisi noin 185 dollaria, eli 136 euroa. Kun köyhyysrajana pidetään 1,25 dollaria päivää kohti, summa riittäisi 148:ksi päiväksi.

YK:n kehitysjärjestö UNDP:n mukaan 41,6 prosenttia, eli noin 499 miljoonaa, intialaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Jos miljärdöörien varallisuus jaettaisiin tasan heidän kesken, jokaisen osuudeksi tulisi noin 445 dollaria. Se riittäisi lähes vuodeksi 1,25 dollarin päivittäisen kulutuksen mukaan laskettuna.

Intia ei ole ainoa Forbesin listalla esiintyvä kehitysmaa. Kiinalaismiljardöörejä on jopa enemmän kuin intialaisia, kaikkiaan 64. Heidän yhteenlaskettu varallisuutensa on kuitenkin intialaisia pienempi, yhteensä runsaat 133 miljardia dollaria, eli vajaat 98 miljardia euroa.

19 kehitysmaassa miljardöörejä

Muita Forbesin listalla esiintyviä kehitysmaita ovat muun muassa Brasilia, Malesia, Meksiko ja Indonesia. Afrikan maista listalle ovat päässeet Egypti ja Etelä-Afrikka. Kaikkiaan miljardöörejä löytyy 19:stä kehitysmaasta 193. Heidän yhteenlaskettu varallisuutensa on noin 710 miljardia dollaria, 522 miljardia euroa.

Suurin osa miljardööreistä löytyy yhä teollisuusmaista, ennen kaikkea Yhdysvalloista. Forbesin listalla on kaikkiaan 403 yhdysvaltalaista miljardööriä ja heidän yhteenlaskettu varallisuutensa on 1349 miljardia dollaria, noin 991 miljardia euroa.

On kuitenkin huomattava, että kehitysmaissa asuvien miljardöörien yhteenlaskettu varallisuus on yli puolet (52,6%) yhdysvaltalaisten miljardöörien varallisuudesta. Intialaisten varallisuus yksistään on 16,5 prosenttia yhdysvaltalaismiljardöörien varallisuudesta, mutta heidän lukumääränsä on runsaat 12 prosenttia yhdysvaltalaisten miljardöörien määrästä.

Intialaismiljardöörien varallisuus on siis suhteellisesti korkeampi kuin heidän yhdysvaltalaisten kollegojensa. Yhdysvaltalaismiljardöörien varallisus on keskimäärin 3 miljardia dollaria, mutta intialaisten keskimäärin 4,5 miljardia dollaria.

Intialaisetkin kuitenkin häviävät meksikolaisille, joiden keskimääräinen varallisuus on huikeat kymmenen miljardia dollaria lähes 7,4 miljardia euroa. Chilen, Brasilian ja Kolumbia miljardöörien keskimääräinen varallisuus on myös korkeampi kuin intialaisten.

Verotuksella varoja köyhyyden poistoon

Kehitysmaat vaativat aivan oikein teollisuusmaita vastaamaan lupauksestaan nostaa kehitysyhteistyöhön suunnatut varat 0,7 prosenttiin teollisuusmaiden bruttokansantulosta. Selvää kuitenkin on, että edes 0,7 prosentin tasolla kehitysyhteistyövaroilla ei yksin voida poistaa köyhyysongelmaa.

Köyhyyden voittaminen edellyttää, että kehitysmaat kykenevät vahvistamaan omaa taloudellista perustaansa. Sen vahvistamisessa verotus on tärkeä ja tehokas instrumentti.

Forbesin miljardöörilistaus osoittaa, että osassa kehitysmaita kiistatta on sellaista varallisuutta, jonka kohtuullinenkin verottaminen olisi perusteltua. Intian lisäksi tällaisia maita ovat Brasilia, Chile, Indonesia, Kiina, Kolumbia, Malesia ja Meksiko.

 

Linkki: Forbesin listaus maailman miljardööreistä

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia