Afrikka menettää rahaa enemmän kuin saa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Afrikka menettää rahaa enemmän kuin saa

Järjestöjen raportin mukaan apua käytetään vain tekosyynä mantereen ryöstämiseen.

(Kuva: Sarah Jones / cc 2.0)

Afrikka menettää joka vuosi muulle maailmalle noin 143 miljardia euroa. Vaikka maanosan saamat tulot, kuten apu, laskettaisiin mukaan, se jää silti häviölle, lasketaan kansainvälisten järjestöjen tuoreessa raportissa.

11 järjestön tekemä raportti on niiden mmukaan ensimmäinen yritys laskea laajasti Afrikan rahalliset menetykset muulle maailmalle. Siinä on otettu huomioon laittomat rahavirrat, monikansallisten yritysten voitot, velkojen takaisinmaksu, aivovuoto, laittomat hakkuut ja kalastus sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamat kulut. Suurimman potin vievät monikansalliset firmat ja laittomat rahavirrat, tutkimuksessa lasketaan.

Raportin laskelmien mukaan Afrikka saa muulta maailmalta vuosittain lainoina, apuna ja ulkomaaninvestointeina noin sata miljardia euroa. Käytännössä se siis jää häviölle yli 40 miljardia, yli kaksi kertaa enemmän kuin se saa kehitysapua.

Järjestöjen mukaan avunantajamaat käyttävätkin kehitysapua verukkeena Afrikan riistämiseen, vaikka ne itse luovat kuvaa itsestään hyväntahtoisina auttajina.

"Todellisuudessa avun ja hyväntekeväisyyden käsite auttavat poliitikkoja ja monikansallisia yrityksiä jatkamaan Afrikan ryöstämistä 'anteliaisuuden' verhon takana. Se estää hallituksia joutumasta vastuuseen poliitikoista, joilla on paljon suuremmat vaikutukset Afrikkaan ja se kääntää huomion rakenteellisista ongelmista, joita tarvitaan köyhyyden ja epätasa-arvon poistamiseen", raportissa suomitaan.

Kommentit

Lähettänyt Hannes Mäntyranta (ei varmistettu) 1.8.2014 - 09:13

Hei, en löytänyt varsinaista raporttia mistään, minkä johdosta olisin kysynyt: miten niin ilmastonmuutoksen takia Afrikassa koetut menetykset ovat menetyksiä "muulle maailmalle"? Miten se muu maailma niistä hyötyy?

Lähettänyt Teija Laakso 4.8.2014 - 11:28

In reply to by Hannes Mäntyranta (ei varmistettu)

Hei, todennäköisesti raportissa tarkoitetaan sitä, että Afrikka joutuu käyttämään rahaa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja siihen sopeutumiseen, vaikka syypää ilmastonmuutokseen on enimmäkseen muu maailma. Ilmastonmuutoksen suurimmat syypäät eivät tietysti tästä hyödy, paitsi ehkä siinä, ettei niiden tarvitse kantaa vastuuta ilmastonmuutoksesta yksin.

Koko raportti löytyy täältä: http://jubileedebt.org.uk/wp-content/uploads/2014/07/Honest-Accounts_Final-Version.pdf

Lisää uusi kommentti