Blogit Ilmastonmuutos

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”

Suomessa helteistä yritetään yhä nauttia vaikka hampaat irvessä, mutta Kreikassa halutaan antaa vaarallisille lämpöaalloille nimet. Sen uskotaan auttavan ihmisiä varautumaan paremmin tappavaan säätilaan.
Temppelin pylväitä, taustalla rakennuksia.
Kreikassa suunnitellaan lämpöaaltojen nimeämistä, jotta ihmiset osaisivat varautua niihin paremmin. (Kuva: Ania Mendrek / CC BY-ND 2.0)

Ongelmien nimeäminen tekee niistä näkyvämpiä. Se pätee yhtä lailla sairauksiin kuin vaikkapa yhteiskunnallisiin ilmiöihinkin.

Kreikassa ehdotetaan nyt, että maassa nimettäisiin myös lämpöaallot.

Voimakkailla myrskyillähän on jo nimet: esimerkiksi Suomessa ne nimetään sen päivän mukaan, jona ne saapuvat Suomeen. Kesäkuussa meillä vieraili Aatu-myrsky, viime syyskuussa Aila.

Kreikassa koettiin viime kesänä ennätyshelteet. Lukemat kohosivat lähemmäs 50:tä astetta, metsää paloi ja ihmisiä joutui pakenemaan.

Ilmastonmuutos tekee vastaavista lämpöaalloista huomattavasti aiempaa todennäköisempiä, ja nyt maan tutkijat haluavat tehdä ongelmasta näkyvämmän antamalla lämpöaalloillekin nimet. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

”Uskomme, että ihmiset ovat paremmin valmistautuneita kohtaamaan tulevan säätilan, kun sillä on nimi. He tiedostavat paremmin ongelmat, joita se voi aiheuttaa heille ja heidän omaisuudelleen. -- Lämpöaallot aiheuttavat paljon kuolemia. Ne eivät pidä ääntä eivätkä ne ehkä ole näkyviä, mutta ne ovat hiljainen tappaja”, Ateenan kansallisen observatorion tutkimusjohtaja Kostas Lagouvardos sanoi.

Lämpöaaltojen keston ja voimakkuuden ennustaminen on helpompaa kuin myrskyjen, mutta nimeäminen olisi vaikeampaa esimerkiksi väestötiheyden mittaamisen takia. Lagouvardoksen mielestä nimen voisi antaa esimerkiksi siinä tapauksessa, että yli 40 asteen lämpötila kestää yli viikon.

Idea on kiinnostava. Myrskyt ovat kuin henkilöitä: ne saapuvat, raivoavat, aiheuttavat tuhoa ja poistuvat. Siksi ne myös muistetaan, ja usein ne aiheuttavat myös keskustelua siitä, mistä ne johtuvat. Lämpöaalloille on syytä tehdä sama, sillä ilmastonmuutoksen edetessä ne tulevat varmasti yleistymään.

Suomessa Kreikan kaltaisia helteitä ei ole nähty, mutta viime kesinä helteet ovat olleet täälläkin tukalia. Silti niihin suhtaudutaan usein ”nautitaan tästä vaikka hampaat irvessä, kun vielä voidaan” -asenteella. Ehkä nimeäminen auttaisi Suomessakin ymmärtämään, etteivät hirmuhelteet ole näillä leveysasteilla normaali ilmiö.

Ilmastonmuutos ilmastonmuutosluonnonkatastrofit Kreikka

Lue myös

Viljelijä riisipellolla.

Vahinkovakuutukset ja tarkemmat sääennusteet auttavat Kaakkois-Aasian viljelijöitä varautumaan ilmastoriskeihin

Neljässä Kaakkois-Aasian maassa on käynnissä hanke, jossa autetaan viljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen esimerkiksi aiempaa tarkempien sääennusteiden avulla. Kaikkeen ei voi sopeutua, ja siksi viljelijöille tarjotaan myös vakuutuksia.
Nuoria mielenosoituskyltit käsissä, alla banneri, jossa lukee Climate.

Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää

Naisia osallistuu yhä enemmän kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin, mutta muuten tasa-arvoa ei vielä huomioida ilmastopolitiikassa kokonaisvaltaisesti, todetaan Planin raportissa. Suomella voisi olla tasa-arvotyössä profiloitumisen paikka, mutta se ei saa ohittaa perustarvetta, ilmastokriisiin puuttumista, sanoo yksi raportin tekijöistä, Oras Tynkkynen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Tuoreimmat

Hirmumyrskyillä on nimet, miksei sitten lämpöaalloilla? – Kreikassa halutaan ”hiljaiset tappajat esiin”
Kestävän kehityksen mallimaana tunnettu Bhutan on myös tehorokottaja: Lähes kaikki aikuiset saivat koronarokotteen alle kahdessa viikossa
Sveitsiläislehti luonnehti WTO:n pääjohtajaksi nimitettyä huippuekonomistia ”isoäidiksi” – Polemiikki kertoo silti edistyksestä
Yhdysvaltain avokätisimpien lahjoittajien lista kertoo maailmanparannushalusta – Mutta kuinka pitkälle rikkaiden hyväntahtoisuus riittää?
Tonni pois hiilidioksidipäästöistä? – Uusi nettityökalu kannustaa toisenlaiseen uudenvuodenlupaukseen
Politiikka on kallista: Ugandassa pätevin ehdokas ei aina pärjää vaaleissa, sillä kampanjointi vaatii varoja, joihin harvalla olisi varaa Suomessakaan
Kirgisiassa ratti on usein väärällä puolella – Autojen dumppaus kehittyviin maihin paitsi saastuttaa, aiheuttaa myös onnettomuuksia
Kahvia vai teetä? – Uusi laskuri kertoo peruselintarvikkeiden ilmastovaikutuksista
Koronavirus on paljastanut maailman eriarvoisuuden monin eri tavoin – Suurin kuilu on ihmisoikeuksien toteutumisessa
Uusi verkkotyökalu kertoo, maksetaanko vaatteidesi valmistajille riittävästi palkkaa – Kokeilu osoittaa, että yleensä ei makseta