Uutiset

Haavisto lupaa kehitysapuun läpinäkyvyyttä

Kehitysministeri sanoo ministeriön julkaisevan jatkossa tietoja kehitysavusta entistä avoimemmin ja yksityiskohtaisemmin.
(Kuva: Mika Hiltunen / cc 2.0)

Ulkoministeriö aikoo jatkossa julkaista tietoja kehitysavusta entistä avoimemmin ja yksityiskohtaisemmin, lokakuussa virkaan astunut kehitysministeri Pekka Haavisto sanoo.

"Kansalaisten tiedontarve ja tiedonhalu kehitysyhteistyöasioista on kasvanut. Kehitysyhteistyöhön liittyy paljon oikeutettuja kysymyksiä, kuten että meneekö apu perille ja ovatko käytetyt väylät tehokkaimpia", Haavisto toteaa.

Ministeriö on jo julkaissut kehitysyhteistyön rahoituspäätökset verkkosivuillaan ja pyrkii nyt Haaviston mukaan kehittämään tilastotietojen tarjontaa. Hän sanoo verkkosivuille olevan suunnitteilla myös suoria yhteydenottokanavia, joiden kautta ihmiset pystyvät lähettämään kysymyksiä ja tiedoa esimerkiksi korruptioepäilyistä.

Suomen kehitysavun läpinäkyvyys sai huonon arvosanan syksyllä julkaistussa Publish What You Fund -verkoston indeksissä. Suomea kritisoitiin muun muassa siitä, että se ei julkaise riittävän ajantasaista tietoa kehitysyhteistyörahoituksestaan.

Suomi sitoutunut 0,7:aan

Haaviston mukaan Suomi on edelleen sitoutunut kehitysavussa 0,7-tavoitteeseen, mutta samalla korostaa, että tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan erilaisia innovatiivisia rahoitusmuotoja. Sellaisista hän pitää esimerkkinä päästökauppaa, josta saatujen rahojen avulla Suomen kehitysavun määrä on nousemassa tänä vuonna lähellä 0,6 prosenttia bkt:sta.

"Päästökaupasta saadut lisärahat ovat tuoneet meille sen mahdollisuuden, että olemme kesken vuotta voineet tuoda lisäbudjetilla lisää rahaa kehitysyhteistyöhön", hän sanoo.

Kehitysministeri Pekka Haavisto puhui Suomen kehityspolitiikan ajankohtaisuuksista ulkoministeriön järjestämässä aamukahvitilaisuudessa tällä viikolla Helsingissä.

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyökorruptio & läpinäkyvyysrahoitus Suomi

Lue myös

Kolme raskaana olevaa afrikkalaista naista
YK:n väestörahasto UNFPA työskentelee sen eteen, että maailmassa jokainen raskaus olisi toivottu, jokainen syntymä turvallinen ja jokaisen nuoren mahdollisuudet täyttyisivät.
(Kuva:
Hien Macline
/
UN Photo
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Suomi mukana tukemassa kehitysmaiden perhesuunnittelua

Suomi ohjaa tukeaan kehitysmaiden seksuaali- ja lisääntymisterveyteen. Kokonaisuudessaan Suomen tuki on kuitenkin pienentynyt vuonna 2015 tehtyjen suurten kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi.
Huivipäisiä tyttöjä istumassa koulun pihalla.
Kehitysyhteistyön kannatus on kasvanut Suomessa viime vuosina. Suomi tukee muun muassa palestiinalaispakolaisten järjestöä UNRWA:ta. Kuvassa koulutyttöjä Gazassa.
(Kuva:
Anna Merrifield
/
Ulkoministeriö
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Kehitysyhteistyön kannatus lisääntyy – ”pehmeiden arvojen megatrendi”

Ulkoministeriön perinteinen kehitysyhteistyökysely osoittaa, että suomalaiset pitävät kehitysyhteistyötä yhä tärkeämpänä ja myös määrärahojen nostamista kannattaa aiempaa useampi. Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mukaan kyse on isosta arvomuutoksesta.
Chili Sambiassa
Suomen kehitysyhteistyövaroilla on tuettu muun muassa maanviljelystä Sambiassa.
(Kuva:
Hanna Öunap
/
global.finland.fi
/
CC BY-NC 2.0
)

Kehityspoliittinen toimikunta: Köyhimpien pitää hyötyä kehitysyhteistyöstä enemmän

Kehitysyhteistyön yksityisten toimijoiden vaikutuksia on tärkeä arvioida sekä etu- että jälkikäteen, sanoo Suomen kehityspoliittinen toimikunta vuosiarviossaan.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.