Uutiset

Haavisto lupaa kehitysapuun läpinäkyvyyttä

Kehitysministeri sanoo ministeriön julkaisevan jatkossa tietoja kehitysavusta entistä avoimemmin ja yksityiskohtaisemmin.
(Kuva: Mika Hiltunen / cc 2.0)

Ulkoministeriö aikoo jatkossa julkaista tietoja kehitysavusta entistä avoimemmin ja yksityiskohtaisemmin, lokakuussa virkaan astunut kehitysministeri Pekka Haavisto sanoo.

"Kansalaisten tiedontarve ja tiedonhalu kehitysyhteistyöasioista on kasvanut. Kehitysyhteistyöhön liittyy paljon oikeutettuja kysymyksiä, kuten että meneekö apu perille ja ovatko käytetyt väylät tehokkaimpia", Haavisto toteaa.

Ministeriö on jo julkaissut kehitysyhteistyön rahoituspäätökset verkkosivuillaan ja pyrkii nyt Haaviston mukaan kehittämään tilastotietojen tarjontaa. Hän sanoo verkkosivuille olevan suunnitteilla myös suoria yhteydenottokanavia, joiden kautta ihmiset pystyvät lähettämään kysymyksiä ja tiedoa esimerkiksi korruptioepäilyistä.

Suomen kehitysavun läpinäkyvyys sai huonon arvosanan syksyllä julkaistussa Publish What You Fund -verkoston indeksissä. Suomea kritisoitiin muun muassa siitä, että se ei julkaise riittävän ajantasaista tietoa kehitysyhteistyörahoituksestaan.

Suomi sitoutunut 0,7:aan

Haaviston mukaan Suomi on edelleen sitoutunut kehitysavussa 0,7-tavoitteeseen, mutta samalla korostaa, että tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan erilaisia innovatiivisia rahoitusmuotoja. Sellaisista hän pitää esimerkkinä päästökauppaa, josta saatujen rahojen avulla Suomen kehitysavun määrä on nousemassa tänä vuonna lähellä 0,6 prosenttia bkt:sta.

"Päästökaupasta saadut lisärahat ovat tuoneet meille sen mahdollisuuden, että olemme kesken vuotta voineet tuoda lisäbudjetilla lisää rahaa kehitysyhteistyöhön", hän sanoo.

Kehitysministeri Pekka Haavisto puhui Suomen kehityspolitiikan ajankohtaisuuksista ulkoministeriön järjestämässä aamukahvitilaisuudessa tällä viikolla Helsingissä.

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyökorruptio & läpinäkyvyysrahoitus Suomi

Lue myös

Nainen nuotiolla Kambodžassa
Suomalaiset ovat tehneet kehitysyhteistyötä ympäri maailmaa, ja nyt myös kehitysyhteistyön tekijöiden arkikokemuksia halutaan tutkia. Kuva Kambodžasta, joka on ollut yksi Suomen kehitysyhteistyön kohdemaista.
(Kuva:
Hanna Öunap
/
global.finland.fi
/
CC BY-NC 2.0
)

Uusi tutkimus paneutuu kehitysyhteistyön ammattilaisten arkeen – myös ristiriidat halutaan esiin

Suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden muistitietoa kerätään parhaillaan tutkimusta varten. Tarkoituksena on kaivella muun muassa alan jännitteitä, joita ei usein virallisissa dokumenteissa puida, kertoo dosentti Jan Kuhanen.
Naisia jonottamassa klinikalle Nigeriassa
Boko Haram -ääriryhmän kurittamassa Koillis-Nigeriassa on viime vuosina kärsitty vakavasta ruokakriisistä. Naiset jonottivat muun muassa aliravitsemustapauksia hoitavan Alima-järjestön klinikalle elokuussa 2016.
(Kuva:
Isabel Coello
/
European Commission DG ECHO
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Suomen lippu
Suomi tarvitsee suunnitelman kehitysavun palauttamiseksi, sanoo OECD.
(Kuva:
Andrea Cirillo
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

OECD: Suomi tarvitsee suunnitelman kehitysapuvarojen palauttamiseksi ennalleen

Tuoreen vertaisarvion mukaan leikkausten vuoksi Suomi on mennyt yhä kauemmas tavoitteesta, jonka mukaan vähintään 0,7 prosenttia bruttokansantulosta pitäisi ohjata kehitysapuun.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.