korruptio & läpinäkyvyys

Keboitse Machangana
Demokratianinstituutti IDEAn kansainvälisen ohjelman johtaja Keboitse Machangana kehottaa johtajia palaamaan takaisin demokratian perusteisiin. Machangana vieraili syksyllä Suomessa Demo ry:n vieraana.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Itsevaltaiset johtajat haastavat demokratian, mutta ”vielä ei ole aika julistaa demokratiaa kuolleeksi”

Demokratiasta on helppo olla huolissaan, kun seuraa vaikkapa Afrikan tai Itä-Euroopan maiden viimeaikaista kehitystä. Demokratia-asiantuntija Keboitse Machanganan mukaan demokratia on kuitenkin osoittanut sietokykynsä.
Ernest Bai Koroma, Sierra Leonen presidentti
Sierra Leonen presidentti Ernest Bai Koroma on kiittänyt valtavan "rauhantimantin" löytäjää Emmanuel Momohia siitä, ettei tämä salakuljettanut timanttia ulos maasta.
(Kuva:
Cia Pak
/
UN Photo
)

Sierra Leone kauppaa valtavaa ”rauhantimanttia” – leijonanosa myyntituloista luvataan kansan hyväksi

Sierra Leonesta on löydetty maan historian suurimpiin kuuluva timantti. Takavuosina timantit toivat sodan, mutta nyt maan johto lupaa, että yli puolet tuotosta ohjataan alueelle, jolta timantti löydettiin.
Rahaa kirjekuoressa
(Kuva: niXerKG / Flickr.com / cc 2.0)
(Kuva:
niXerKG
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Latinalaisessa Amerikassa kritisoidaan korruptiota, mutta silti lähes kolmannes joutuu maksamaan lahjuksia

Lähes kaksi kolmasosaa ihmisistä 20 Latinalaisen Amerikan ja Karibian maassa on sitä mieltä, että korruptio on viimeisen vuoden aikana kasvanut. Moni joutuu edelleen lahjomaan viranomaisia saadakseen julkisia palveluita.
Argentiinan tietoviraston johtaja Eduardo Bertoni
Argentiinan julkisuuslain toteutumista valvoo uusi tietovirasto, jonka johtajaksi nimitetty Eduardo Bertoni (vas.) kertoi elokuussa suunnitelmistaan.
(Kuva:
Argentiinan valtioneuvoston kanslia
IPS
)

Argentiina sai vihdoin julkisuuslain – nyt vaaditaan enää toteutusta

Argentiina sai pitkän odotuksen jälkeen julkisuuslain, joka koskee valtion lisäksi kaikkea julkisin varoin pyörivää toimintaa. Pelkona kuitenkin on, että laki epäonnistuu maassa, jossa läpinäkyvyys on varsin uusi asia.
Brasilialainen graffittitaideteos
Sosiaaliset ja kasvatusprojektit ovat Brasiliassa hyödyntäneet muun muassa graffititaidetta. Asiantuntijoiden mielestä tehokas valistus on tärkeä osa myös korruption vastaista toimintaa.
(Kuva:
Maria Osava
/
IPS
)

Korruptiosta tuli pelin henki Brasiliassa

Monimutkainen ja kallis byrokratia pakottaa yrittäjät kiertämään sääntöjä. Niiden rikkominen on käytännössä ainoa keino välttää konkurssi liike-elämässä.
Brazil, IPS
Brasilian Parán osavaltion pääkaupunki Belém, joka on tässä kuvattu Guamájoelta, on monien Amazonian alueen megahankkeiden keskuspaikka.
(Kuva:
Diana Cariboni
/
IPS
)

Megahankkeet ruokkivat korruptiota Brasiliassa

2000-luvun puolivälissä käynnistetyt valtavat energia- ja kuljetusalan rakennushankkeet ovat taustalla Brasilian korruptioskandaaleissa.
Laajeneva lihantuotanto on paikoin koitunut kohtalokkaaksi Brasilian sademetsille, kun kasvillisuus on kulotettu laitumien tieltä. (Kuva: Mario Osava / IPS)

Brasilian lihaskandaali paljasti lisää korruptiota

Brasilialaisen lihan laadusta syntynyt skandaali liittyy perimmiltään korruptioon, joka näivettää maata muutenkin. Moni epäilee, että valtio on olemassa vain lihottaakseen poliitikkoja ja heihin kytkeytyviä rahapiirejä.
(Kristina D.C. Hoeppner / CC BY-SA 2.0)

Miljoonat aasialaiset turvautuvat lahjuksiin saadakseen palveluita

Yli neljännes ihmisistä 16:ssa Aasian ja Tyynenmeren alueen maassa on maksanut lahjuksen saadakseen julkisia palveluita, kertoo Transparency International.
Brasilialainen Odebrecht-yhtiö on osallistunut Cambamben padon kunnostus- ja korotustöihin Angolan Kwanzajoella. (Kuva: Mario Osava / IPS)

Brasilian rakennusjätti kompastui korruptioon

Monialayhtiö Odebrecht on tähänastisten tietojen mukaan käyttänyt lahjontaan kotona ja maailmalla melkein miljardi euroa.
(Kristina D.C. Hoeppner / CC BY-SA 2.0)

TI: Korruptio lisää populismin suosiota

Transparency International -järjestön indeksin mukaan korruptioon kyllästyneet kansalaiset kääntyvät usein populististen johtajien puoleen – huonoin tuloksin.
Srilankalaisten toimittajien mielenosoitus muistuttaa, että kansalaisten oikeus saada tietoa toteutuu vain lehdistönvapauden oloissa. (Kuva: Amantha Perera / IPS)

Sri Lankan hallinto ryhtymässä läpinäkyväksi

Vallanvaihto vuoden 2015 alussa toi maahan lupauksen sananvapauden ja turvallisuuden paranemisesta. Nyt maahan odotetaan lakia oikeudesta informaatioon.
Vuonna 2013 alkaneet mielenosoitukset aiheuttivat Brasiliassa poliittisen kuohunnan, joka johti presidentti Dilma Rousseffin erottamiseen tämän vuoden elokuun lopussa. (Kuva: Fabiana Frayssinet / IPS)

Brasilian tapahtumat osa maailmanlaajuista demokratian kriisiä

Sosiologin mukaan 1900-luvun loppupuoli todisti demokratian voittokulkua maailmassa, mutta suunta on kääntynyt ja nykymuotoinen demokratia saattaa olla ajan mittaan tuomittu katoamaan.
(Kuva: Jesús Pérez Pacheco / CC BY-NC-ND 2.0)
(Kuva: Nick Ares / CC BY-SA 2.0)

Kehittyvien markkinoiden firmat kompastelevat korruption torjunnassa – "säälittävä taso"

Transparency Internationalin mukaan enemmistö kehittyvien markkinoiden nopeimmin kasvavista yrityksistä on epäonnistunut läpinäkyvyyden edistämisessä.
Katukauppa käy vilkkaana Ugandan pääkaupungissa Kampalassa, mutta isot rahat katoavat köyhästä maasta veroparatiiseihin. (Kuva: Wambi Michael / IPS)
Kuva: Kasaa / CC BY-NC 2.0)

Kehitysyhteistyön väärinkäyttöepäilyjä viime vuonna 30

Vain harva on hyödyntänyt ulkoministeriön sähköistä palvelua, jonka kautta kuka tahansa voi ilmoittaa väärinkäyttöepäilyistä.
Korruption vastainen mielenosoitus Guatemalassa elokuussa 2015. (Kuva: hrvargas / Flickr.com / CC BY 2.0)

Konfliktimaat korruptioindeksin hännillä

Pohjois-Eurooppa juhlii Transparency Internationalin vuotuisessa korruptioindeksissä, mutta järjestö muistuttaa, että monet alueen firmat ovat sekaantuneet korruptioon ulkomailla.
(Kuva: Philip Schuler / World Bank / cc 2.0)

Kysely: Korruptio lisääntynyt Afrikassa

Lähes 75 miljoonaa afrikkalaista on maksanut lahjuksen viimeisen vuoden aikana, arvioi Transparency International.
Rahaa kirjekuoressa
(Kuva: niXerKG / Flickr.com / cc 2.0)
(Kuva:
niXerKG
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

YK:n pääsihteeri varoittaa korruptiosta

Korruptioon uppoavalla summalla nostettaisiin äärimmäisessä köyhyydessä riutuvat 1,4 miljardia ihmistä säälliseen elämään ainakin kuudeksi vuodeksi, YK laskee.
(Kuva: Eddy Van 3000 / Flickr.com / cc 2.0)

Näkökulma: Brysselin pyörivät ovet

Entiset yritysjohtajat marssivat EU-toimielimiin ja entiset EU-virkamiehet viimeistelevät uransa yksityissektorilla. Pyöröovi käy vinhaan niin kauan kuin kunnon sääntelyä ei ole, kirjoittaa Vicky Cann.
Tilaa aihepiirin korruptio & läpinäkyvyys RSS-syöte