Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille

Myös Suomen kautta voi edelleen päätyä aseita Jemenin sotaan, vaikka Suomi onkin jäädyttänyt vientiluvat Arabiemiirikunnille, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.

Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Monet länsimaat ovat myyneet aseita Jemenin sotaan osallistuvalle Arabiemiirikunnille. Kuva: hewy / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vetoaa kaikkia maita lopettamaan aseiden toimittamisen Jemenin konfliktin osapuolille.

Järjestön tänään julkaiseman katsauksen mukaan Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta saamiaan aseita myös Jemenin puolisotilaallisille joukoille, jotka ovat tiettävästi syyllistyneet sotarikoksiin. Joukot ovat maan kouluttamia ja ylläpitämiä, mutta ne eivät ole vastuussa millekään hallitukselle.

”Yhdysvaltoja, Isoa-Britanniaa, Ranskaa ja muita Euroopan maita on oikeutetusti kritisoitu siitä, että ne toimittavat aseita liittouman joukoille, ja Iran on liitetty huthien aseistamiseen. Uusi uhka on kuitenkin syntymässä. Jemenistä on nopeasti tullut Arabiemiirikuntien tukema turvasatama joukoille, jotka toimivat laajasti ilman vastuuta”, sanoo Amnesty Internationalin asekaupan asiantuntija Patrick Wilcken tiedotteessa.

Arabiemiirikunnat on osa Saudi-Arabian johtamaa liittoumaa, joka on pommittanut Jemenin hallitusta vastaan taistelevia shiialaisia huthikapinallisia maaliskuusta 2015 alkaen. Sekä huthit että liittouman joukot ovat hyökänneet myös siviilejä vastaan ja estäneet avun perillevientiä. Konflikti on aiheuttanut Jemeniin humanitaarisen kriisin, jota pidetään maailman pahimpana.

Myös Arabiemiirikuntien tukemia puolisotilallisia joukkoja on syytetty sotarikoksista muun muassa Hodeidan satamakaupunkiin kohdistuneen hyökkäyksen yhteydessä sekä Arabiemiirikuntien tukemissa salaisissa vankiloissa Etelä-Jemenissä.

Länsimaat ovat myyneet Arabiemiirikunnille aseita huolimatta siitä, että monet niistä ovat mukana kansainvälisessä asekauppasopimuksessa. Se kieltää aseiden toimittamisen maihin, joissa niitä voidaan käyttää ihmisoikeusloukkauksiin.

Amnestyn mukaan sodan alkamisesta lähtien Arabiemiirikuntiin on kuitenkin toimitettu runsaan kolmen miljardin euron arvosta aseita. Muun muassa Australia, Belgia, Brasilia, Bulgaria, Tsekki, Ranska, Saksa, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Turkki, Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat toimittaneet vielä viime aikoinakin aseita alueelle.

Järjestö vetoaakin nyt valtioihin, jotta ne noudattaisivat sopimusta ja lopettaisivat aseviennin kaikille osapuolille, kunnes voidaan varmistaa, ettei niitä käytetä kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

Myös Suomi on myynyt viime vuosina miehistönkuljetusvaunuja Arabiemiraateille. Viime vuonna paljastui, että niitä on todennäköisesti käytetty myös Jemenin sodassa.

Suomi ilmoitti viime marraskuussa, ettei se enää myönnä asevientilupia Arabiemiirikuntiin. Viime vuoden aikana vientilupia myönnettiin kuitenkin kaksi, mikä tarkoittaa, että Suomen kautta voi edelleen mennä aseita Jemeniin, Suomen Amnesty muistuttaa.

Myös Norja, Hollanti ja Tanska ovat hiljattain ilmoittaneet, etteivät ne myönnä enää asevientilupia Arabiemiirikuntiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia