Zikavirusepidemia julistettu päättyneeksi Kolumbiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zikavirusepidemia julistettu päättyneeksi Kolumbiassa

Kun tartuntojen määrä on laskenut 6 000:sta 600:aan tartuntaan viikossa, voidaan epidemia kutsua päättyneeksi, sanovat maan terveysviranomaiset.

Kolumbia on ensimmäinen maa Amerikan mantereella, jossa hyttysten levittämä zikavirus on julistettu päättyneeksi.

Zikavirus aiheuttaa voimakkaan kuumetaudin, ja erityisesti raskaana olevien naisten sikiöille virus voi aiheuttaa pienipäisyydeksi kutsuttua mikrokefaliaa. Myös riski sairastua harvinaiseen, halvaantumiseen johtavaan Guillain-Barrén oireyhtymään kasvaa.

Kokonaan virus ei ole Kolumbiasta hävinnyt, mutta kun tartuntojen määrä on laskenut 6 000:sta 600:aan tartuntaan viikossa, voidaan epidemia kutsua päättyneeksi, raportoivat Kolumbian terveysviranomaiset Guardianille.

Zikaviruksen aiheuttama kuumetauti todettiin ensimmäisen kerran ihmisellä 40 vuotta sitten Ugandassa. Epidemiaksi virus levisi viime vuonna Latinalaisessa Amerikassa ja ensimmäinen tapaus todettiin toukokuussa 2015 Brasiliassa. Myös Yhdysvalloissa on raportoitu 1 400 tartunnan saanutta.

Nainen synnytti vastikään pienipäisen lapsen Euroopassa ja tapauksen uskotaan liittyvän zikavirukseen, sillä nainen oli raskausaikana matkustanut Latinalaisessa Amerikassa.

Kolumbiassa zikatartunnan on saanut epidemian aikana yhteensä 100 000 henkilöä. Zika-viruksen aiheuttamaa pienipäisyyttä on raportoitu 20 tapausta ja Guillain-Barrén oireyhtymään sairastuneita on 350.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että tartunnan voi saada jopa neljä miljoonaa ihmistä Amerikan mantereella tämän vuoden aikana. Yhdysvalloissa tautiin on kehitteillä rokote, joka vaikuttaa lupaavalta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia