Zikavirus kiihdyttää aborttikiistaa Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Zikavirus kiihdyttää aborttikiistaa Brasiliassa

Tiukan uskonnollinen parlamentti estää aborttilakien löysäämisen.

(IPS) -- Zikavirus ja siihen kytketty lasten pienipäisyys ovat nostaneet aborttioikeuden puheenaiheeksi Brasiliassa.

"Herättelemme keskustelua nykyisestä laista, joka kieltää abortin melkein kaikissa oloissa", sanoo juristi Silvia Pimentel. Hän kuuluu asiantuntijaryhmään, joka valvoo naisiin kohdistuvan syrjinnän vastaisen kansainvälisen sopimuksen toteutumista Brasiliassa.

Laki vuodelta 1940 kieltää abortin kahdella poikkeuksella: kun äidin henki on vaarassa tai raskaus on seurausta raiskauksesta.

Kolmas poikkeus lakiin saatiin 2012 korkeimman oikeuden päätöksellä, joka sallii aivottoman sikiön abortoinnin. Perusteluna oli se, että lapsi ei selviä hengissä kohdun ulkopuolella.

Oikeus vai sallittu rikos

Zikavirukseen liitetty mikrokefalia eli lasten syntyminen pienipäisinä ei ole hengenvaarallista, mutta aiheuttaa usein kehitysongelmia.

"Nyt pitäisi keskustella naisen oikeudesta päättää siitä, haluaako hän jatkaa raskauttaan sen jälkeen, kun on selvinnyt, että lapsi voi syntyä vakavasti vammaisena", sanoo farmaseutti ja biokemisti Clair Castilhos, joka toimii naisten lisääntymisterveyden verkoston pääsihteerinä.

Jos korkein oikeus sallisi abortin pienipäisyyden riskin vuoksi, se olisi neljäs poikkeus aborttilakiin.

"Me tavoittelemme kuitenkin naisille oikeutta päättää kaikissa oloissa, haluavatko synnyttää lapsen, emmekä sitä, että abortti on 'sallittu rikos' tietyissä tilanteissa", Calstilhos korostaa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra'ad Al Hussein kehotti helmikuussa zikaviruksen riivaamia Latinalaisen Amerikan maita parantamaan lisääntymisterveyteen liittyviä palveluja, joihin kuuluvat myös jälkiehkäisy ja abortti.

Parlamentti jarruna

Brasilian yliopiston bioetiikan professori Volnei Garrafa arvioi, että abortin laillistaminen – edes asteittain – on Brasilian nykyoloissa mahdotonta, koska katolilaisilla ja evankelikaalisilla kristityillä on niin vahva asema maan parlamentissa.

Naisverkoston Castilhosin mukaan parlamentissa pyritään pikemminkin kiristämään aborttilakia entisestään. Esimerkiksi raiskauksen uhri halutaan ajaa niin nöyryyttävään tilanteeseen, että hänen on käytännössä mahdoton keskeyttää raskauttaan.

Garrafa syyttää valtiota sanitaation laiminlyömisestä, mikä luo otolliset olot zikavirusta levittävien hyttysten lisääntymiselle. "Roskaa ja seisovaa vettä on kaikkialla."

Zikaviruksen yhteydestä mikrokefaliaan on yhä paljon epäselvyyttä. Virusepidemia puhkesi Brasiliassa viime lokakuussa, ja tammikuun loppuun mennessä oli varmistettu 404 lapsen syntyneen pienipäisenä. 17 vauvalla on todettu aivoissa epämuodostumia, joiden uskotaan liittyvän äidin sairastamaan zikavirukseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia