Ympäristönsuojelu kiinalaisille talouskasvua tärkeämpää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristönsuojelu kiinalaisille talouskasvua tärkeämpää

Etenkin saasteista kärsivissä kaupungeissa asukkaat ovat huolissaan ympäristöstä.

57 prosenttia kiinalaisista laittaisi ympäristönsuojelun talouskasvun edelle silläkin uhalla, että talouskasvu hidastuisi. Reilu viidennes sen sijaan pitää talouskasvua tärkeämpänä, vaikka ympäristö kärsisikin, käy ilmi Gallupin kyselystä.

Kyselyn mukaan Kiinan kaupungeissa ollaan vähemmän tyytyväisiä ympäristön tilaan kuin maalla. 77 prosenttia kiinalaisista sanoi olevansa tyytyväinen ilmanlaatuun. Kuitenkin Shanghaissa ja Pekingissä saman vastauksen antoi vain 46 prosenttia vastanneista.

Maailman terveysjärjestö WHO on laskenut ilmansaasteiden määrän Shanghaissa ja Pekingissä olevan kaksin- tai jopa kolminkertainen Los Angelesiin ja Lontooseen verrattuna.

Kysely on tehty vuonna 2011, ja Gallupin mukaan on mahdollista, että talouskasvu menee kiinalaisten arvoissa edelle, jos maan talousvaikeudet pahenevat. Näin kävi esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa talouskasvun aikana ympäristönsuojelua pidettiin tärkeämpänä. Vuonna 2009 laman syventyessä talouskasvu sai kuitenkin suuremman painoarvon.

Kiina yrittää vastata kaupunkien kasvavaan energiatarpeeseen ja samalla vähentää riippuvaisuuttaan uusiutumattomista luonnonvaroista. Ilman suunnitelmallista toimintaa saastumisen pysäyttämiseksi ympäristöongelmat luultavasti kuitenkin lisääntyvät tulevaisuudessa kaupungistumisen seurauksena, Gallup varoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia