Ympäristöjärjestöt haastoivat EU:n kemikaaliviraston oikeuteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristöjärjestöt haastoivat EU:n kemikaaliviraston oikeuteen

Kemikaalivirasto pimittää tietoa myrkyllisten aineiden tuottajista, syyttävät ympäristöjärjestöt.

Helsingissä sijaitseva EU:n kemikaalivirasto (ECHA) pimittää tietoa myrkyllisten kemikaalien tuottajista, syyttävät ympäristöjärjestöt ChemSec ja ClientEarth.

Järjestöt ovat haastaneet viraston oikeuteen, koska se on kieltäytynyt julkaisemasta mahdollisesti ihmisen terveydelle vaarallisia kemikaaleja tuottavien tehtaiden tietoja. Järjestöjen mukaan kieltäytyminen rikkoo läpinäkyvyyslakeja.

EU:n kemikaalivirasto valvoo yli 30 000 kemikaalin käyttöä EU:ssa. Kemikaaleja myyvien yritysten on rekisteröitävä käyttämänsä aineet kemikaalivirastossa. Virasto julkaisee tiedot aineiden myrkyllisyydestä nettisivuillaan.

Ympäristöjärjestöjen ja kemikaaliviraston kiista koskee sitä, pitäisikö viraston julkaista myös kemikaalien valmistajien nimet. Järjestöjen mukaan ihmisten suojelemiseksi on erittäin oleellista tietää, kuka vaarallisia aineita tuottaa.

Yhtiöt itse kuitenkin vetoavat liikesalaisuuteen. Kemikaalivirasto taas on sanonut julkaisevansa vain sellaisten yhtiöiden tiedot, jotka toimittavat vaarallisia aineita.

Uutisesta kertoi ensimmäisenä EurActiv-uutissivusto.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia