Ympäristöjärjestöt: Barroson komissiolle huono arvosana kestävästä kehityksestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ympäristöjärjestöt: Barroson komissiolle huono arvosana kestävästä kehityksestä

Komissiolla ole rohkeutta uudistaa kestävää taloutta tukevaa lainsäädäntöä, sanoo Green 10 -koalitio. 

Eurooppalaisten ympäristöjärjestöjen yhteenliittymän väliarvio José Manuel Barroson komission työstä kestävän kehityksen puolesta on tyrmäävä.

Green 10 -koalition tekemän selvityksen mukaan esimerkiksi unionin öljyyn ja fossiilisiin polttoaineisiin perustuva energiapolitiikka arvioidaan vanhentuneeksi, epäluotettavaksi, ympäristölle ja terveydelle vaaralliseksi sekä kalliiksi.

Komissio myös käyttää enemmän rahaa ydinenergian ja fossiilisten polttoaineiden käytön kuin uusiutuvien energiainnovaatioiden tutkimukseen, järjestöt sanovat.

Barroson toisen komission ensimmäisen kaksivuotiskauden saavutuksia Green 10 pitää heikompina kuin mihin hänen edellisen komissionsa pystyi.

Järjestöt ovat pettyneet komission rohkeuden puutteeseen valmistella uutta kestävää taloutta tukevaa lainsäädäntöä. Sen sijaan komissio on jatkanut lyhytnäköisten korjaavien keinojen tiellä.

Esimerkiksi komission lippulaiva, kalastus- ja maatalouspolitiikan reformi, ei lopeta ylikalastusta, eikä maaperää, vettä ja ruokaa saastuttavien torjunta-aineiden käyttöä. Green 10 antaakin komissiolle vain 3,5 pistettä kymmenestä maatalouspoliitikasta ja 4,5 pistettä kalastuksesta.

Parhaan arvion komissio saa liikennepolitiikasta, mutta siinäkin pistesaalis on vain viisi pistettä. Erityisesti komissiota moititaan eniten saastuttavan lentoliikenteen suosimisesta.

Risujen ohella raportti antaa jokaiselle arvioimalleen 13:lle politiikanalalle suosituksia, jotka auttavat Eurooppaa torjumaan talouteen, ilmastoon ja luonnonvaroihin liittyviä haasteita.

Green 10 on kymmenen suurimman eurooppalaisen ympäristöjärjestön yhteenliittymä. Siihen kuuluu muun muassa Birdlife International, Euroopan Climate Action Network, Euroopan Maan ystävät sekä WWF:n Euroopan toimisto.

Aiheesta kirjoitti Suomessa ensiksi Kehys ry.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia