Yli miljoona paennut Syyrian väkivaltaisuuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli miljoona paennut Syyrian väkivaltaisuuksia

Pakolaisten määrä on kasvanut arvioitua nopeammin, sillä vielä joulukuussa arvioitiin miljoonan rajan ylittyvän vasta kesäkuussa.

Syyrian väkivaltaisuuksia paenneiden määrä on ylittänyt miljoonan, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Järjestön mukaan maasta pakenee päivittäin tuhansia ihmisiä ja samalla Syyrian rajojen sisällä arvioidaan olevan miljoonia maan sisäisiä pakolaisia.

Pakolaisten määrä on kasvanut nopeammin kuin aikaisemmin on arvioitu. Viime vuoden joulukuussa YK arvioi, että Syyriasta paenneiden määrä nousisi yli miljoonan vasta tämän vuoden kesäkuuhun mennessä.

Ennakoitua nopeammin kasvava pakolaismäärä on asettamassa entistä suurempia paineita rahan puutteen kanssa kamppaileville avustusjärjestöille. UNHCR:n mukaan parhaillaan työstettävän uuden avustusohjelman rahoituksesta on varmistunut ainoastaan neljäsosa. Helmikuun alussa YK:n jäsenvaltiot sopivat 1,5 miljardin dollarin avusta Syyrialle.

UNHCR:n johtaja António Guterres pelkääkin Syyrian luisuvan täydelliseen kaaokseen.

"Teemme kaiken mahdollisen auttaaksemme pakolaisia, mutta kansainvälisen humanitaarisen avun kapasiteetti on venytetty äärimmilleen. Tämä tragedia on voitava lopettaa", Guterres sanoo.

Suurimittainen pakolaisuus heijastuu myös Syyrian naapurimaihin, UNHCR muistuttaa. Esimerkiksi Libanonin asukasluku on kasvanut kymmenen prosenttia, Jordanian energia- ja vesivarojen sekä terveydenhuolto- ja koulutuspalveluiden kantokyky on äärirajoilla ja Turkki on käyttänyt runsaat 450 miljoonaa euroa pakolaisleirien rakentamiseen.

Syyrian kriisi on kestänyt kaksi vuotta ja YK:n arvion mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 60 000 ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia