Uutiset

Yksinvallasta monipuoluevaltaan

Afrikassa järjestetään nyt paljon vaaleja. Tilanne on muuttunut melkoisesti 1990-luvun alusta.

Viime tiistain Helsingin Sanomissa miltei kokonainen kulttuurisivu oli yllättäen omistettu Afrikkaa käsitteleville kirjoille. Pääjutussa tutkija Erkki Vettenniemi esitteli Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2004 saaneen kenialaisen ympäristöaktivistin Wangari Maathain suomeksi ilmestynyttä muistelmateosta. Pienemmässä jutussa scifi- ja fantasiakirjallisuusekspertti Vesa Sisättö arvioi kenialaiskirjailija Ngugi wa Thiong’on romaania Variksen velho.

Afrikan kuuluisimpiin kirjailijoihin kuuluvan Ngugin romaani on lähes 800-sivuinen hulvaton kertomus maasta nimeltä Aburiria, jota johtaa julma hallitsija, jonka kuningasajatuksena on rakennuttaa maailman korkein rakennus, niin korkea, että se yltää taivaaseen asti. Parodian kohteena on Kenian entinen presidentti Daniel arap Moi, joka halusi aikoinaan rakentaa Afrikan korkeimman tornitalon Nairobin keskustan Uhuru Parkiin.

Juuri Wangari Maathain käynnistämä kampanja onnistui lopulta estämään pilvenpiirtäjän pystyttämisen Kenian pääkaupungin suosittuun puistoon.

Helsingin Sanomien kirja-arviossa puhutaan Ngugin romaanin ”korruptoituneista afrikkalaisjohtajista” ja ”kaikkialle ulottuvasta mielettömästä diktatuurista”. ”Kirjailija ruoskii raskaalla kädellä yksinvaltaisia afrikkalaishallituksia, joissa omanvoitonpyynti ja rikollisuus ovat itsestäänselvyyksiä.”

Romaanin kohdalla tämä on varmasti totta, mutta on hyvä myös muistaa, että aivan kuten Idi Aminista kertova menestyselokuva Last King of Scotland ei ole tarina tämän päivän Ugandasta, myöskään Ngugin romaani ei ole raportti nykypäivän Keniasta. Satiirin lähtökohtana on Kenia presidentti Moin valtakaudella, jolloin pitkään vankilassakin istunut Ngugi lähti lopulta maanpakoon.

* * *

Ngugin edellisen romaanin Matigarin ilmestymisestä ehti kulua jo 20 vuotta. Kirja kiellettiin Keniassa heti julkaisemisensa jälkeen vuonna 1987. Moin hallitus myös etsintäkuulutti romaanin päähenkilön, vallitsevia epäkohtia vastaan kamppailevan Matigarin, ja turvallisuuspoliisi pidätti ihmisiä, jotka saattaisivat tietää jotain romaanihenkilön olinpaikasta.

”Muissa maissa kirjoja on poltettu, mutta en ole aiemmin kuullut, että fiktiivinen romaanihenkilö on yritetty pidättää”, Ngugi naureskeli haastatellessani häntä viime tammikuussa Nairobissa.

Ngugi oli kotimaassaan julkistamassa Variksen velhon englanninkielistä pokkaripainosta ja kertoi olevansa hyvin vaikuttunut ”demokraattisen tilan” laajentumisesta Keniassa.

”Moin diktatuurin aikana ihmiset vilkaisivat aina olkansa yli ennen kuin ryhtyivät puhumaan politiikasta. Kenialaisten silmät olivat aina täynnä pelkoa. Ihmisiä pidätettiin baareissa, ihmisiä katosi, heitä tapettiin, joten pelko oli aivan aiheellista”, Ngugi sanoi.

”Mutta nyt maan poliittinen tilanne on vapautunut. Ihmiset eivät katso olkansa yli puhuessaan hallituksesta tai mistä tahansa muistakaan asioista.”

* * *

Tämä ”demokraattisen tilan” laajentuminen koskee tänä päivänä monia Afrikan maita. Yhdessäkään maanosan maassa ei varmasti ole vielä täysin ihanteellista demokratiaa, mutta lähes kaikissa Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa on nykyään vaaleihin perustuva monipuoluejärjestelmä.

Muutos on aikamoinen, kun verrataan tilanteeseen vielä 90-luvun alussa, jolloin useimmissa Afrikan maissa vain yksi ja ainoa hallitseva puolue oli sallittu.

Monissa Afrikan maissa vapaa lehdistö on varmaankin näkyvin esimerkki poliittisen ilmapiirin vapautumisesta. Joulun jälkeen pidettäviin vaaleihin valmistautuvassa Keniassa käydään vireää keskustelua maan tulevaisuudesta niin sanomalehdissä, radioaalloilla kuin televisiossakin.

Naapurimaassa Tansaniassa, entisessä sosialistisessa yksipuoluemaassa, on tällä hetkellä valtion radio- ja tv-kanavan ohella 30 yksityistä sanomalehteä, 26 yksityistä radioasemaa ja 14 yksityistä tv-kanavaa.

* * *

Demokratia ja sananvapaus eivät silti ole yhtä kuin monipuoluejärjestelmä.

”Monipuoluejärjestelmä on tietenkin osa tuota demokraattista tilaa”, Ngugi totesi tammikuussa. ”Mutta monipuoluejärjestelmä ei välttämättä merkitse sitä, että maassa olisi toimiva demokratia, mikäli uudet puolueet eivät muotoile poliittisia ohjelmia ja todella käy keskustelua maan kehityksen suunnasta, vaan tyytyvät vain kilpailemaan vaalivoitosta ja pääsystä valtaan.”

Haastattelin Nairobissa myös Nobel-palkittua Wangari Maathaita, joka piti Afrikan maiden monipuoluedemokratian ongelmana sitä, että puolueet ovat joko yksittäisten poliitikkojen tai presidentin ympärille syntyneitä tai laajapohjaisen kongressin ympärille rakentuneita, kuten Etelä-Afrikan valtapuolue Afrikkalainen kansalliskongressi ANC.

”Mutta myös ANC koostuu yksittäisistä vahvoista poliitikoista, jotka ovat kerääntyneet kongressin puitteissa yhteen lähinnä päästäkseen valta-asemiin. Joten vielä on matkaa siihen, että meillä olisi poliittisia puolueita ja demokraattinen järjestelmä, jotka noudattaisivat tiettyjä arvoja ja ideologioita.”

* * *

Vaalit ovat kuitenkin tämän päivän Afrikan todellisuutta. Tällä viikolla olemme voineet lukea lehdistä ANC:n puheenjohtajavaalista, jonka voittajasta Jacob Zumasta todennäköisesti tulee Etelä-Afrikan seuraava presidentti.

Keniassa nähtäväksi jää, jatkaako Mwai Kibaki maan johdossa vai valitseeko kansa presidentiksi radikaalimman vaihtoehdon, Oranssin demokratialiikkeen ODM:n johtajan Raila Odingan.

Myös Zimbabwessa on määrä pitää presidentinvaalit ensi maaliskuussa. Presidentti Robert Mugaben Zanu-puolueen hallitus neuvottelee kahtia hajonneen oppositiopuolue MDC:n molempien ryhmittymien kanssa perustuslain uudistuksesta ja edellytyksistä, joiden toteutuessa myös oppositio asettaisi vaaleihin ehdokkaansa.

Julkaisija: Kansan Uutiset

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies palestiinalaishuivi olkapäillään

Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”

Ahmed Abu Artema sai liikkeelle gazalaisten suurmielenosoitukset, joissa vaaditaan palestiinalaispakolaisille oikeutta palata kotiseuduilleen. Hän uskoo, että väkivallaton vastarinta johtaa konfliktin rauhanomaiseen ratkaisuun.
Kaksi nuorta miestä seisoo pellolla

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta

Afrikka voisi periaatteessa olla jopa ruokaomavarainen, mutta etenkään nuoria raskaana pidetty ala ei houkuttele. ”Meidän täytyy muuttaa tuo asenne ja saada heidät ymmärtämään, että maanviljely voi olla vaurauden, bisneksen ja mielihyvän lähde”, sanoo maatalousinstituutti IITA:n pääjohtaja Nteranya Sanginga.
Kulkusirkka

Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja

Etiopia, Kenia ja Somalia kärsivät vakavimmasta kulkusirkkavitsauksesta vuosikymmeniin. Jopa 150 kilometriä päivässä liikkuvat sirkkaparvet voivat suistaa Afrikan sarven yhä pahempaan ruokakriisiin.
Nainen selaa kirjaa pöydän ääressä

2000-luvun oppikirjat kertovat edelleen vanhanaikaista tarinaa kehitysmaista – ”Kuvista tulee käsitys kuivista kylistä ja köyhyydestä”, sanoo tutkija Eeva Rinne

Vastaako oppikirjojen kuvaus kehitysmaista nykypäivän todellisuutta, vai ovatko kirjat jämähtäneet kertomaan ikiaikaista savimajatarinaa? Voionmaan opiston opiskelijat selailivat oppikirjoja tutkijan kanssa ja havaitsivat, että niiden maailmankuvassa on päivittämisen varaa.
YK:n pääekonomisti Elliot Harris (vas.) ja YK:n talous- ja sosiaaliasioiden osaston edustaja Marta Roig  pöydän ääressä

Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän

Oxfamin mukaan 22 maailman rikkainta miestä omistaa enemmän kuin Afrikan naiset. Tuoreen YK-raportin mukaan myös tuloerot ovat kasvaneet, ja siinäkin rikkain yksi prosentti on voittanut.

Tuoreimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja
2000-luvun oppikirjat kertovat edelleen vanhanaikaista tarinaa kehitysmaista – ”Kuvista tulee käsitys kuivista kylistä ja köyhyydestä”, sanoo tutkija Eeva Rinne
Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Merkittävä YK-linjaus: Ilmastokriisin takia turvaa hakeneiden karkottaminen voi rikkoa keskeistä ihmisoikeussopimusta
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Yhdysvallat harkitsee vetäytymistä Länsi-Afrikasta – Asiantuntijat erimielisinä seurauksista
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Työttömyyttä on pidetty yhtenä syynä arabikevään mielenosoituksiin – Tuoreen tutkimuksen mukaan merkitystä on liioiteltu