Uutiset Ilmastopolitiikka

YK:n ympäristöohjelma: Ihmiset etusijalle autojen sijaan

YK:n ympäristöohjelma vaatii lisäinvestointeja kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuriin tieliikennekuolemien ja päästöjen vähentämiseksi.
Malawissa pyöräily on usein hengenvaarallista. (Kuva: Mitchell Maher / International Food Policy Institute / CC BY-NC-ND 2.0)

Kävely- ja pyöräilyinfrastruktuuriin pitäisi investoida rutkasti nykyistä enemmän. Näin voitaisiin vähentää tieliikenneonnettomuuksia ja kasvihuonekaasupäästöjä, vaatii YK:n ympäristöohjelma Unep.

"Ihmiset riskeeraavat henkensä joka kerta, kun he lähtevät kodeistaan. Kyse ei ole kuitenkaan vain onnettomuuksista. Liikennejärjestelmien suunnittelu autojen ympärille lisää ajoneuvojen määrää teillä, mikä lisää sekä kasvihuonekaasupäästöjä että saasteita. Liikennejärjestelmissä on pantava etusijalle ihmiset eikä autoja", järjestön johtaja Erik Solheim sanoo.

Tieliikenneonnettomuuksissa kuolee joka vuosi 1,3 miljoonaa ihmistä. Vajaa puolet heistä on jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja moottoripyöräilijöitä, Unepin tuoreessa raportissa kerrotaan. Moottoriliikenne myös aiheuttaa lähes neljänneksen kasvihuonekaasupäästöistä, ja osuus on kasvussa.

Unepin raportissa on tutkittu 20 kehitysmaan kävely- ja pyöräilymahdollisuuksia. Vaarallisinta kevyen liikenteen käyttö on sen mukaan Malawissa, jossa kaksi kolmasosaa tieliikennekuolemista sattuu juuri jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Keniassa prosentti on 61 ja Etelä-Afrikassa 53, raportissa kerrotaan.

Unepin mukaan ainakin 20 prosenttia maiden liikennebudjetista pitäisi panna kevyeen liikenteeseen. Maiden pitäisi sen mukaan myös aktiivisesti kampanjoida sen puolesta, että pyöräilyllä ja kävelyllä olisi samanlainen asema kuin yksityisautoilulla.

Ilmastopolitiikka liikenneympäristö

Lue myös

Mies kumartuneena kanavan varrella.

Selvitys: Köyhiin maihin suuntautuvaa ilmastorahoitusta ei seurata riittävän tarkasti – Suomen tukemien rahoittajien toiminnassa parantamisen varaa

Rikkaiden maiden pitäisi ohjata köyhille maille sata miljardia dollaria ilmastorahoitusta vuoteen 2020 mennessä. Rahoituksen vastuullisuutta on kuitenkin vaikea arvioida, käy ilmi Suomen Lähetysseuran selvityksestä.
Ihmisiä rivissä pöydän takana

Suomalaisjärjestöt: Madridin ilmastokokous loppui katastrofiin

Suuret saastuttajamaat asettivat politikoinnin ja fossiiliteollisuuden edut ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin edelle, moittivat järjestöt. ”Erityisesti Australia, Brasilia, Intia, Kiina, Saudi-Arabia, Venäjä ja Yhdysvallat keskittivät tarmonsa päätösten jarruttamiseen”, sanoo WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.
Nainen taittelee terveyssidettä.

Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon

Intian naiset ja tytöt käyttävät vuodessa 12 miljardia terveyssidettä, joiden maatuminen voi valmistusmateriaalista riippuen kestää jopa 800 vuotta. Goalaiset naisyrittäjät valmistavat puukuidusta terveyssiteitä, jotka auttavat vähentämään muovijätekuormaa.
Seteliraha, jossa rakennus ja teksti Bank of Tanzania

Miljardien mikrolainabisnes

Kehitysmaiden pienyrittäjille tarkoitetut mikrolainat saavat yksiltä ylistystä ja toisilta täystyrmäyksen. Pankkien mikrolainaohjelmien lisäksi naisten omaehtoiset osuuskunnat ovat yhä suositumpia tapoja säästää ja saada lainaa.