YK:n pakolaisjärjestö kehottaa Suomea suojelemaan oikeutta hakea turvapaikkaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

YK:n pakolaisjärjestö kehottaa Suomea suojelemaan oikeutta hakea turvapaikkaa

”Vaikka valtioilla on laillinen oikeus valvoa rajojaan, niiden on tehtävä se kansainvälisten velvoitteidensa ja kansainvälisen pakolaisoikeuden mukaisesti”, sanoo UNHCR lausunnossaan.

Suomen lippu ja mänty.

- Kuva: Pekka Nikrus / CC BY-NC-SA 2.0 DEED.

YK:n pakolaisjärjestö (UNHCR) on julkaissut lausunnon, jossa se kertoo olevansa huolissaan Suomen itäisen maarajan sulkeutumisesta, koska se voi tarkoittaa, etteivät suojelun tarpeessa olevat ihmiset pääse turvapaikkamenettelyn piiriin.

”Vaikka valtioilla on laillinen oikeus valvoa rajojaan, niiden on tehtävä se kansainvälisten velvoitteidensa ja kansainvälisen pakolaisoikeuden mukaisesti. Valtioiden on turvattava kansainvälistä suojelua hakevien oikeudet myös silloin, kun rajat ovat kiinni”, lausunnossa todetaan.

Suomen koko itäraja suljettiin eilen iltapäivällä. Kansainvälistä suojelua voi hakea vain avoinna olevilla lentoliikenteen ja vesiliikenteen rajanylityspaikoilla.

Suomeen on saapunut viime viikkoina noin tuhat turvapaikanhakijaa, joista suurin osa on Somaliasta, Syyriasta ja Jemenistä. UNHCR:n mukaan joukossa saattaa olla  kiireellistä apua ja kansainvälistä suojelua tarvitsevia haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, joiden suojelemiseksi viranomaisten on tehtävä kaikkensa.

”On mahdollista hallita rajoja ja käsitellä turvallisuusongelmia toteuttamalla turvapaikanhakijoita kohtaan oikeudenmukaista, inhimillistä ja tehokasta politiikkaa valtioiden kansainvälisen ihmisoikeus- ja pakolaislainsäädännön, mukaan lukien vuoden 1951 yleissopimuksen ja Euroopan lainsäädännön, velvoitteiden mukaisesti”, lausunnossa todetaan.

UNHCR kertoo myös ottaneensa yhteyttä Venäjän viranomaisiin hahmottaakseen tilannetta sekä selvittääkseen syitä liikkumisen lisääntymiseen kohti Suomen rajaa. Se kehottaa sekä Suomea että Venäjää tekemään yhteistyötä ja hallitsemaan rajoja vastuullisesti.

Rajan on määrä olla kiinni 13.12. asti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia