Uutiset Rasismi

YK:n asiantuntijaryhmä tyrmää Ison-Britannian hallituksen teettämän raportin rasismista – ”Yritys normalisoida valkoista ylivaltaa”

Brittiläisraportin mukaan maa voisi toimia rasismin vastaisuudessa malliesimerkkinä muillekin maille, joissa enemmistö väestöstä on valkoihoisia. Raportti on herättänyt kuitenkin laajaa kritiikkiä, ja sen on tulkittu jopa vähättelevän orjakauppaa.
Seinämaalaus, jossa poika kovaääninen kädessä.
Black Lives Matter -seinämaalaus Edinburghissa heinäkuussa 2020. (Kuva: kaysgeog / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

YK:n riippumattomat ihmisoikeusasiantuntijat ovat julkaisseet lausunnon, jossa he kritisoivat kovin sanoin Ison-Britannian pääministerin Boris Johnsonin hallituksen tilaamaa, hiljattain julkaistua raporttia rasismista ja syrjinnästä.

Raportin mukaan maassa ei juurikaan ole institutionaalista rasismia ja se voisi toimia rasismin suhteen malliesimerkkinä muille maille, joissa enemmistö on valkoisia.

Sen sisältöä ovat kritisoineet etenkin tutkijat sekä oppositiossa oleva työväenpuolue. Eilen kriitikoiden joukkoon liittyi myös YK:n afrikkalaistaustaisten kokemaa syrjintää seuraavan riippumaton asiantuntijaryhmä. Sen mukaan raportti paketoi uudelleen rasistiset ilmaukset ja stereotyypit faktoiksi, vääristelee historiaa ja käyttää väärin tilastoja ja dataa.

”Tämä on yritys normalisoida valkoinen ylivalta huolimatta merkittävästä tutkimuksesta ja todisteista institutionaalisen rasismin olemassaolosta. Siinä valitettavasti sivuutetaan mahdollisuus tunnustaa menneisyyden julmuudet --”, lausunnossa todetaan.

Raportin on tehnyt Britannian rodulliseen ja etniseen epätasa-arvoon keskittyvä komitea. Sen perusti maan hallitus sen jälkeen, kun maassa oli järjestetty laajoja rasismin vastaisia Black Lives Matter -mielenosoituksia, joita on nähty myös muualla maailmassa valkoisen yhdysvaltalaisen poliisin tapettua mustan George Floydin.

Maaliskuun lopulla julkaistun raportin mukaan rasismi on Britanniassa suuri voima etenkin verkossa. Sen mukaan elämässä saadut mahdollisuudet liittyvät kuitenkin enemmän maantieteeseen, perheen vaikutukseen, sosiaalis-taloudelliseen taustaan, kulttuuriin ja uskontoon kuin rasismiin sinänsä.

”Emme enää näe Britanniaa, jossa järjestelmä on tarkoituksella vääristelty etnisiä vähemmistöjä vastaan. Esteitä ja eriarvoisuuksia on olemassa, ne vaihtelevat, ja ironista kyllä hyvin harvat niistä liittyvät suoraan rasismiin. Rasismi on liian usein kaiken kattava selitys, ja se on helpompi hyväksyä suoraan kuin nimenomaisesti tutkia”, komitea puheenjohtaja Tony Sewell kirjoittaa raportin esipuheessa.

YK:n paneeli on eri mieltä. Se muistuttaa, että Britannian valtiolla ja instituutioilla on ollut merkittävä rooli erilaisten julmuuksien normalisoinnissa.

”Vaikka rodullinen eriarvoisuus ei aina nouse rasismista tai rasistisesta syrjinnästä, on myös olemassa vakuuttavia todisteita siitä, että näiden eriarvoisuuden juuret ovat institutionaalisessa rasismissa ja rakenteellisessa syrjinnässä, sillä ne eivät selvästikään heijastele rakenteellista eriarvoisuutta kokevien yhteisöjen omia prioriteetteja”, lausunnossa todetaan.

Eritystä kritiikkiä on herättänyt kohta, jossa raportti pohtii, miten brittiläisyyttä sekä brittiläisen imperiumin historiaa pitäisi käsitellä kouluissa. Sen mukaan esimerkiksi Karibian alueen on nähtävissä ”uusi tarina”, jossa orjakaupassa ei ole kyse vain ”hyödyistä ja kärsimyksestä” vaan myös siitä, miten afrikkalaiset muuntautuivat ”afrikkalais-brittiläisiksi”. Lausunto on todettu yritykseksi puhdistaa maan mainetta orjakaupasta.

Komitea on muistuttanut vastalausunnossaan, että kyse on osittain väärinymmärryksistä. Sen mukaan orjuutta ei ole yritetty vähätellä, vaan tarkoituksena oli sanoa, että orjuuden keskelläkin afrikkalaiset säilyttivät inhimillisyytensä ja kulttuurinsa.

Britannian hallitus harkitsee parhaillaan, miten toteuttaa raportin suosituksia. YK:n asiantuntijoiden mukaan löydökset pitäisi torjua ja etenkin sen historiallisten faktojen oikeellisuus pitäisi varmentaa.

Rasismi ihmisoikeudetrasismipolitiikka Iso-Britannia

Lue myös

Mielenosoittajia Black Lives Matter -kylttien kera.

YK perusti uuden toimielimen rasismin kitkemiseksi – Myös poliisiväkivallan juurisyitä aiotaan tutkia

YK on perustanut uuden ”afrikkalaista alkuperää olevien foorumin” rasismin kitkemiseksi sekä erillisen tutkijapaneelin selvittämään rasistista poliisiväkivaltaa. Taustalla on muun muassa Yhdysvallassa aktivoitunut Black Lives Matter -liike.
Kirjoituskone, jonka paperissa teksti Black Lives Matter.

Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta

Helsingissä on järjestetty viime syksystä alkaen koulutuksia, joissa opetushenkilökunta opettelee tunnistamaan rakenteellista rasismia ja puuttumaan siihen. Aihe on vaikea ja aiheuttaa monille häpeän tunteita, mutta negatiivisistakin tunteista voi oppia, neuvoo Rauhankasvatusinstituutin kouluttaja Akunna Onwen.
Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Polvillaan maassa istuvia lapsia, joilla on käsissään kulhoja.

Nälkä hellittää hitaasti

Maailman ravitsemustilanne on kohentunut selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, mutta viime vuosina positiivinen kehitys on hidastunut. Globaalin nälkäindeksin mukaan kymmenessä maassa ollaan ravitsemuksen suhteen hälyttävällä tai äärimmäisen hälyttävällä tasolla.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.

Luetuimmat