Uutiset Lasten oikeudet

YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa

Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.
Vankilan käytävä ja sellien kaltereita
Lasten ottaminen kiinni muun muassa kansallisen turvallisuuden nimissä on lisääntynyt, sanoo tuore YK-raportti. (Kuva: Thomas Hawk / CC BY-NC 2.0)

Maailmassa otetaan joka vuosi säilöön tai kiinni noin 1,5 miljoonaa lasta, arvioidaan tänään YK:n yleiskokoukselle esiteltävässä tutkimusraportissa.

YK:n yleiskokouksen vuonna 2014 määräämä tutkimus perustuu muun muassa valtioilta kerättyyn dataan, kirjallisuuskatsauksiin ja lasten ja nuorten konsultaatioihin, ja sen on tehnyt YK:n riippumaton asiantuntija, australialainen ihmisoikeusjuristi Manfred Nowak.

Raportissa muistutetaan, että lapsen oikeuksien sopimus sallii lasten vapaudenriiston vain viimeisenä mahdollisena keinona, poikkeustapauksessa. Se, vaatii että valtiot pyrkivät luopumaan lasten säilöönotosta ja puuttuvat sen taustalla oleviin juurisyihin.

”Kiinniotto on lapsille perustavanlaatuisen haitallista, mutta monet maat käyttävät sitä ensimmäisenä vastauksena vaikeisiin olosuhteisiin sen sijaan, että ne olisivat viimeisiä. Hallitusten pitäisi investoida vaihtoehtoihin, jotka suojelevat lasten oikeuksia mutta myös tuottavat parempia tuloksia lasten, perheiden ja yhteiskunnan kannalta”, kritisoi myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin lasten oikeuksien johtaja Jo Becker tiedotteessa.

HRW on mukana lasten vapaudenriistoa vastustavassa, YK-tutkimuksen tekoa seuranneessa järjestöpaneelissa, joka julkaisi raportin tietoja ilmestymispäivän alla. Sen mukaan todennäköisesti kiinni otettuja lapsia on vieläkin enemmän.

Raportin mukaan ainakin 410 000 lasta on vankilassa. Osa on vangittu rikoksista, jotka eivät aikuisille ole rikoksia, kuten alkoholin käyttö, tottelemattomuus tai koulupinnaus. Siirtolaislapsia puolestaan on säilöön otettuina 77 maassa yhteensä 330 000.

Vapaudenriisto aiheuttaa raportin mukana lapsille muun muassa ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia ja posttraumaattista stressiä, raportissa kerrotaan.

Tutkimus käsittelee muun muassa oikeudellisista syistä kiinniotettuja lapsia, siirtolaislapsia, vankilassa huoltajan kanssa eläviä sekä aseellisen konfliktin tai kansallisen turvallisuuden takia kiinni otettuja lapsia.

Raportin mukaan aseellisten konfliktien ja kansallisen turvallisuuden takia kiinni otettujen lasten määrä on kasvanut. Taustalla ovat rajut terrorismin vastaiset toimet, joiden seurauksena lapsia on otettu kiinni muun muassa sosiaalisen median postausten takia.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetlakioikeus ja rikos

Lue myös

Pienen lapsen jalat näkyvissä pinnasängyn pinnojen välistä.

Koronavirus sulki monet orpokodit – Pandemiasta seuraava taloustaantuma voi silti syventää laitostamisen kulttuuria

Moni orpokodissa asuva lapsi ei todellisuudessa ole orpo vaan on joutunut laitokseen köyhyyden takia. Koronan aiheuttama globaali taloustaantuma voi johtaa siihen, että köyhyydestä tulee entistä yleisempi syy laitostamiselle, varoittaa Larisa Abrickaja.
YK:n pääsihteeri pöydän takana, vieressä YK:n lippu.

YK:n pääsihteerille sataa kritiikkiä – Jemeniä pommittava, Saudi-Arabian johtama liittouma on poistettu lapsen oikeuksien rikkojien ”häpeälistalta”

YK:n vuotuinen lapsen oikeuksien rikkojien häpeälista herättää pahennusta, sillä Saudi-Arabian johtama liittouma on jälleen poistettu siltä. ”On ilmeistä, että toiset maat ovat tasa-arvoisempia kuin toiset”, toteaa kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Inger Ashing.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas