Uutiset Lasten oikeudet

YK-tutkimus: Joka vuosi 1,5 miljoonaa lasta joutuu telkien taa

Monissa maissa lasten kiini ottaminen on lisääntynyt etenkin kansallisen turvallisuuden nimissä ja aseellisten konfliktien yhteydessä. Tuore YK-raportti vaatii maailman hallituksia soveltamaan parempia keinoja.
Vankilan käytävä ja sellien kaltereita
Lasten ottaminen kiinni muun muassa kansallisen turvallisuuden nimissä on lisääntynyt, sanoo tuore YK-raportti. (Kuva: Thomas Hawk / CC BY-NC 2.0)

Maailmassa otetaan joka vuosi säilöön tai kiinni noin 1,5 miljoonaa lasta, arvioidaan tänään YK:n yleiskokoukselle esiteltävässä tutkimusraportissa.

YK:n yleiskokouksen vuonna 2014 määräämä tutkimus perustuu muun muassa valtioilta kerättyyn dataan, kirjallisuuskatsauksiin ja lasten ja nuorten konsultaatioihin, ja sen on tehnyt YK:n riippumaton asiantuntija, australialainen ihmisoikeusjuristi Manfred Nowak.

Raportissa muistutetaan, että lapsen oikeuksien sopimus sallii lasten vapaudenriiston vain viimeisenä mahdollisena keinona, poikkeustapauksessa. Se, vaatii että valtiot pyrkivät luopumaan lasten säilöönotosta ja puuttuvat sen taustalla oleviin juurisyihin.

”Kiinniotto on lapsille perustavanlaatuisen haitallista, mutta monet maat käyttävät sitä ensimmäisenä vastauksena vaikeisiin olosuhteisiin sen sijaan, että ne olisivat viimeisiä. Hallitusten pitäisi investoida vaihtoehtoihin, jotka suojelevat lasten oikeuksia mutta myös tuottavat parempia tuloksia lasten, perheiden ja yhteiskunnan kannalta”, kritisoi myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin lasten oikeuksien johtaja Jo Becker tiedotteessa.

HRW on mukana lasten vapaudenriistoa vastustavassa, YK-tutkimuksen tekoa seuranneessa järjestöpaneelissa, joka julkaisi raportin tietoja ilmestymispäivän alla. Sen mukaan todennäköisesti kiinni otettuja lapsia on vieläkin enemmän.

Raportin mukaan ainakin 410 000 lasta on vankilassa. Osa on vangittu rikoksista, jotka eivät aikuisille ole rikoksia, kuten alkoholin käyttö, tottelemattomuus tai koulupinnaus. Siirtolaislapsia puolestaan on säilöön otettuina 77 maassa yhteensä 330 000.

Vapaudenriisto aiheuttaa raportin mukana lapsille muun muassa ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia ja posttraumaattista stressiä, raportissa kerrotaan.

Tutkimus käsittelee muun muassa oikeudellisista syistä kiinniotettuja lapsia, siirtolaislapsia, vankilassa huoltajan kanssa eläviä sekä aseellisen konfliktin tai kansallisen turvallisuuden takia kiinni otettuja lapsia.

Raportin mukaan aseellisten konfliktien ja kansallisen turvallisuuden takia kiinni otettujen lasten määrä on kasvanut. Taustalla ovat rajut terrorismin vastaiset toimet, joiden seurauksena lapsia on otettu kiinni muun muassa sosiaalisen median postausten takia.

Lasten oikeudet ihmisoikeudetlapsetlakioikeus ja rikos

Lue myös

Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia kielsi lapsiavioliitot – ”Suuri virstanpylväs”

Indonesia nosti tyttöjen avioitumisen alaikärajaa. Lakimuutoksen lisäksi tarvitaan myös paljon asennetyötä, sillä esimerkiksi nouseva konservatiivinen liike lisää lapsiavioliittojen suosiota.
Neljä lasta juttelee

Nuoriso aktivoituu Nepalissa – Oppilaskunta-aktiivit puhdistavat vettä, murtavat kuukautistabuja ja fanittavat Greta Thunbergia

Nepalin hierarkkisessa kulttuurissa lasten ja nuorten ääni ei usein pääse kuuluviin. Paikallisen ECCA-järjestön tukemat oppilaskunta-aktiivit ovat kuitenkin viime vuosina onnistuneet esimerkiksi vähentämään tyttöjen koulupoissaoloja. Avaintekijä on se, että nuoret saavat toimia itse, sanoo Suomessa vieraillut hankekoordinaattori Ashmita Rai.
Ihmisiä talon raunioilla

Unicef: Lapsiuhrien määrä on kasvanut rajusti Malin konfliktissa – Tänä vuonna jo yli 150 lasta kuollut

Mali on epävakaa etnisten ryhmien välisten kahakoiden sekä islamistikapinallisten taisteluiden vuoksi. Nyt väkivalta on levinnyt maan pohjoisosista keskiosiin, ja siitä kärsivät etenkin lapset, varoittaa YK.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen ja mies käsissään iso tekstiilityö ja takanaan maalauksia

Kholod Hawashin päälle heitettiin happoa, Saddam Jumailya kohti ammuttiin – Suomalainen residenssiohjelma auttaa vainottuja taiteilijoita

Suomessa toimii residenssiohjelma, joka auttaa taiteilijoita pääsemään turvaan vallanpitäjien ja ääriryhmien vainoa. Tarve on kova, sillä etenkään vaarassa oleville kuvataiteilijoille ei ole maailmalla tarjolla tukea.
Auringonlasku Berliinin rakennusten takana

Kysely: Monet vaarallisen matkan Eurooppaan tehneet siirtolaiset tekisivät saman uudestaankin

Moni niistä afrikkalaisista, jotka eivät tule Eurooppaan hakemaan turvapaikkaa, etsivät parempia valinnanmahdollisuuksia, selviää UNDP:n lähes 2 000 siirtolaiselle tekemästä kyselystä.
Vuorimaisema ja puita Intian Kashmirissa

Kashmirista on tullut ihmiskauppiaiden turvasatama – Konfliktin vaurioittamille sulhasille myydään teini-ikäisiä morsiamia

Ihmiskauppiaat toimittavat teini-ikäisiä vaimoja keski-ikäisille miehille, jotka ovat osallistuneet konfliktiin tai kärsivät sen seurauksista. Avioliitot päättyvät yleensä huonosti. ”Se ei ollut missään mielessä oikea avioliitto. Se oli pelkkä kauppatoimi”, sanoo 13-vuotiaana myyty Haseena Akhtar.
Koululaisia pulpettien ääressä

Maailmanpankki haluaa eroon ”oppimisköyhyydestä” – Yli puolet kehittyvien maiden koululaisista ei osaa lukea kunnolla

Maailmanpankin mukaan opetusjärjestelmiä on uudistettava merkittävästi, jotta oppimisen laatu paranisi. Ongelma ei ratkea nopeasti, mutta muun muassa Kenian, Egyptin ja Vietnamin esimerkit ovat myönteisiä.